luni, 23 iulie 2012

Artist

Arta a evoluat de la picturile rupestre la picturile suprarealiste sau sclupturile abstracte de astazi. Si desi unele etape ale acestui proces sunt de-a dreptul extraordinare altele nu sunt atat de ...impresionante. Va ofer exemplu pictura de mai sus. Este o opera ce poarta semnatura pictorului Joan Miró. S-a vandut la o casa de licitatii din Londra cu uimitoarea suma de 36.9 milioane de euro.
Acum nu sunt eu critic de arta, dar hai sa fim seriosi. Zici ca este facuta de un copil de doi atunci cand descopera creioanele colorate. Ce s-a intamplat cu picturile lui Van Gogh, Da Vinci sau Botticelli?
Legat tot de arta, am vazut pe dvd filmul "Artistul', castigatorul premiului Oscar de anul trecut. Nu am fost in pas cu toata lumea sa-l vad cand a aparut, dar m-am revansat. Am fost placut impresionat de film.
Nu a folosit efecte speciale, CGI, scene de sex, nuditate sau violenta pentru a transmite un mesaj. Nu a folosit voce sau culori si totusi a transmis mult mai multe emotii decat marea majoritate a filmelor din ultimii ani.
De ce am ajuns in situatia in care un film este considerat bun doar daca apar tipe goale sau foloseste calculatorul intr-un mod fantezist? Pentru ca si noi, ca si arta am evoluat si ne-am permis sa ne exprimam sexualitatea si gandurile cat mai direct parca pentru a arata ca nu ne este frica de ea.
Si uite asa am "evoluat" si noi si arta, nu neaparat ,spre ceva mai bun  .



miercuri, 11 iulie 2012

Invata

  Este usor sa razi sau sa arati cu degetul atunci cand cineva este cazut. La fel de usor este sa generalizezi si sa etichetezi nu doar o persoana, ci o generatie intreaga. Asta se intampla astazi cu tinerii ce au dat Bacalaureatul.
  Daca ati citit blogul meu ati vazut,in mod sigur, parerea mea despre anii trecuti. Anul acesta a fost ceva diferit si nu ma refer la numarul de elevi picati, ci de cei care au luat cu nota 10. S-au scris articole despre ei, s-au facut interviuri si au fost laudati. Dar au tras si un semnal de alarma puternic, unul dintre spunand chiar "ne luati interviuri acum si pe urma ne uitati." 
  Au bineinteles dreptate si ii admir pentru curajul pe care l-au avut sa spuna acest lucru. Mai multa publicitate a primit specimenul cu  " mi-am facut freza" ( referindu-se la modul sau de pregatire pentru Bac). 
  Pentru ca este tot mai usor sa spui ca vina pentru dezastrul din invatamant este al elevilor ce nu au invatat. Dar care este vina celor care l-au trecut cu nota mare? Vor intra in anonimat si daca vor fi sustinuti de parinti sau cadre didactice dedicate vor intra la o facultate cu renume, din tara sau din afara. In ministere liniste despre acesti elevi. Cum au reusit ei sa invete intr-un sistem in permanenta schimbare? Asta ar trebui sa fie intrebarea si nu eliminarea examenelor sau admiterea elevilor cu 2 si 3 in licee.
  Stiti cu totii scrisoarea de revolta a unui elev intoxicat cu dragusence, crudute si alte personaje mioritice. De ce se mira lumea ca tinerii le au ca modele? Cu ce ii ajutam noi? Am preferat termenul noi in locul societatii, in mare pentru ca noi suntem societatea. Si am ajuns intr-o situatie in care nu ne mai permitem sa radem de perlele de la examenul scris si nici de rata de promovabilitate mica.
  Poate nu intr-un an, sau doi, dar vom simti ce inseamna ratarea unui tanar de a se forma ca individ si persoana demna in societatea noastra. 

Oamenii învaţă învăţând pe alţii - Seneca

joi, 5 iulie 2012

Prostii au talent

Romania importa foarte multe formaturi de emisiuni, dar cred ca am  putea face una neaosa care ar rupe audientele: Prostii au talent. Singura diferenta ar fi in cazul titlului, unde inlocuim romanii cu prostii, caci nu prea este mare diferenta.
Vorbesc despre ce se intampla in politica in ultimele zile. Noi, toti romanii, suntem adevarati analisti politici ce ne dam cu parerea si aruncam cu rahat in politicieni. De multe ori o merita cu varf si indesat, dar ce s-a intamplat prin Parlament frizeaza absurdul. Nu ma refer la suspendarea lui Basescu, care din partea mea poate sa zboare si in secunda doi, ci la modul in care s-a incercat acest lucru.
Eu m-am nascut in 90 deci nu cunosc sistemul condus de Nicolae Ceausescu, dar atunci cand  vad Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala si alte organisme ca sunt deturnate prin mijloace dubioase, cam incep sa vad asemanari. Si nu,nu sunt un basist platit cum se aude in presa ca se intampla cu bloggeri.
La istorie am invatat ca asa ceva duce spre oligarhie si seamana mult cu ce avem astazi. Pana si oficialii U.E. au avertizat asupra pericolele acestor manevre. S-a mai intamplat, chiar la vecinii nostri unguri, unde datorita unor legi ce rastrangeau libertatea cetatenilor s-a dus la oprirea impumuturilor. Si credeti-ma cand va spun ca nu ne permitem asa ceva. S-au marit pensiile si salariile bugetarilor dar a crescut pretul curentului si al celorlate utilitati. Chiar atat de prosti suntem? Se pare ca da. Cred ca ne meritam oamenii politici. Suntem invatati sa stea cineva cu biciul langa noi pentru a munci, dar sa ne dea domne ceva. Pe cartele daca se poate, ca sa fie la toata lumea bine. Au murit oameni in Revolutia din 89 si astazi le punem o coroana la un monument, dar aruncam cu rahat pe idealurile lor. Am ajuns in momentul de fata nu doar hotilor de parlamentari ci datorita indolentei noastre.