miercuri, 27 martie 2013

De unde vine expresia?

Folosim expresiile destul de des in conversatiile noastre, dar de putin ori stim de unde provin. Este si destul de greu, mai ales ca multe evenimente legate de expresie s-au petrecut acum foarte mult timp. Asa ca am adunat mai multe astfel de constructii si le-am pus frumusel intr-o lista. Enjoy!



  • Eminenta cenusie - Cardinalul Richelieu purta o pelerina rosie si cine ii se adresa folosea termenul de "Eminenta", de unde mai apoi "eminenta rosie". Cardinalul avea un sfetnic, calugar, pe numele de Joseph du Tremblay. Datorita influentei pe care o avea asupra lui Richelieu, calugarul a primit porecla de "eminenta cenusie." Cu timpul a ajuns sa insemne oameni influenti si foarte inteligenti.
  • Oul lui Columb - Navigatorul Cristofor Columb a fost invitat la un banchet, unde gazda l-a pus in situatii stanjenitoare spunand ca nu a descoperit niciun taram pentru ca acesta era deja acolo. Pentru a se razbuna, Columb a rugat oaspetii sa aseze un ou in pozitie verticala. Niciunul nu a reusit, moment in care Columb a luat oul, l-a lovit de masa si l-a asezat in pozitie verticala. Toti au spus, asta puteam si noi, iar capitanul le-a raspuns ca totusi niciunul nu a facut-o. Astazi expresia arata o solutie simpla la care nimeni nu s-a gandit.
  • Acar Paunul - In secolul trecut, a avut loc un accident feroviar pe ruta Ploiesti Buzau. Dupa o ancheta in care marii vinovati au fost lasati de justitie sa scape, vinovat a fost gasit acarul, Ioan Paun. De atunci a capatat sensul de tap ispasitor.
  • A-si da arama pe fata - Inca din Antichitate multe monede erau falsificate prin inlocuirea materialului. Astfel monedele erau facute din cupru si acoperite cu un strat subtire de aur sau argint. Dupa un uz moderat, acest strat incepea sa dispara, arama(cuprul) iesind la suprafata. De aceea se muscau monedele de aur, pentru a vedea daca este falsificata. Astazi expresia este folosita pentru persoane, indicand duplicitatea.
  • Avocatul diavolului - Termentul vine din Biserica Catolica, ce atunci cand dorea canonizarea unui sfant apela la "advocatus diaboli." Acesta era o persoana pusa de Biserica pentru a oferi argumente impotriva persoanei ce urma sa devina sfant. De multe ori acest avocat nu era neaparat de accord cu pozitia sa, dar trebuia sa-si dea silinta pentru slujba sa.
  • A vinde brasoave - Da, are legatura cu orasul. Negustorii medievali din Brasov isi laudau exagerat marfa lor, astfel incat a devenit celebra expresia. Nu si-a schimbat sensul aproape deloc.
  • Banii nu au miros - Expresia a devenit celebra in Roma Antica. Imparatul Vespasian avea mare nevoie de bani, asa ce decide sa taxeze toaletele publice. Rusinat, fiul sau Titus, ii spune ca asa ceva nu este bun pentru familie si imperiu, moment in care Vespasian spune faimoasele cuvinte. Expresia simbolizeaza pragmatismul.
  • Daca nu vine muntele la Mahomed, se duce Mahomed la munte - Desi nu exista nicio dovada ca profetul ar fi spus asa ceva, ea apare intr-o carte englezeasca de prin secolul 12. Se spune ca oamenii au cerut o dovada a lui Allah, asa ca l-au pus pe Mahomed sa mute un munte. Profetul s-a rugat, dar muntele nu s-a miscat. Apoi Mahomed a spus:" mare este intelepciunea ta Allah, daca ai fi dat ascultare rugii si ai fi urnit muntele ne-ai fi omorat pe toti. Trebuie sa ma duc eu la munte pentru a nu murii acesti pagani”.
  • Mana cereasca - Termentul vine din ebraica ( man, hu= ce e asta) si este un fel de surpriza. Dupa ce Moise a eliberat evreii din Egipt i-a dus in desert. Dumnezeu i-a ajutat sa nu moara de foame facand sa apara mancare din cer in fiecare zi, in afara de Duminica. Si-a pastrat sensul de surpriza placuta, salvatoare dintr-o situatie grea.
  • Marul discordiei - Nefiind invitata la nunta dintre zeita Thetys si Peleus, zeita Eris(personificarea discordiei) isi face aparitia furioasa. Ea arunca un mar pe care era scris "celei mai frumoase". Zeitele Atena,Hera si Afrodita revendica fiecare marul, pornind o cearta imensa, ce va porni mai apoi razboiul troian.
  • Luna de miere - Desi englezii spun ca ei au inventat expresia, se pare ca ea este mult mai veche si a fost folosita initial de persani. Ei spuneau ca dupa nunta, dulcegaria si marea iubire va dura cam o luna, dupa care va incepe sa vina rutina.


4 comentarii:

  1. Cred ca e important sa stii de unde vine o wxpresie inainte de a o folosi pentru a intelege mai bine totodata semnificatia ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar "a rupe pisica in doua" de unde vine ?
    Ca tot a fost o discutie zilele trecute ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer nu am auzit de expresia asta, dar uite un link ce iti explica pe larg http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=7926

      Ștergere

Bine, bine...ai ceva de spus!