miercuri, 3 octombrie 2012

10 Ingeri si demoni din mitologia lumii

In Biblia crestina apar ingeri ce vestesc, pedespesc sau apara oameni din porunca lui Dumnezeu. Dar doar 3 ingeri poarta un nume: Gavriil, Mihail si Lucifer. Ultimul, chiar daca mai poarta numele de  Diavol, era initial Lucifer, ingerul ce a cazut pe Pamant datorita trufiei sale. Dar sunt si alte texte sau alte religii ce amintesc de alti ingeri sau demoni ce populeaza religii din intreaga lume.

  • Uriel - In crestinism, Uriel face parte din cei 7 Arhangheli  si a jucat un rol in salvarea familiei lui Ioan Botezatorul de masacrul pruncilor poruncit de Irod. De asemenea a ajutat la intalnirea dintre Fecioara Maria si Iisus si Ioan Botezatorul si mama sa, Elisabeta. La evrei a devenit in timpul Evului Mediu ingerul protector al poeziei si al Duminicii.


  • Azrael - In religia musulmana, Azrael este Arhanghelul Mortii, echivalentul Ingerului Mortii in religia crestina, sau Moartea mai simplu. Acest inger are 4 fete ce privesc in cele 4 puncte cardinale, are 4000 de aripi si ochi cate persoane sunt pe Pamant. Se spune ca el va fi ultimul inger ce va muri, dupa ce va sterge din lista sa si ultima persoana de pe aceasta planeta.

  • Moroni - Acest inger este unul relativ tanar, aparand in visele lui Joseph Smith in 1820. Daca nu stiti cine este acest Joseph, va spun eu: parintele religiei mormone. Smith a declarat ca Moroni i-a dictat Cartea Mormonilor cu ajutorul unor discuri de aur, pe care, convenabil, le-a luat inapoi dupa mica dictare. Desi nici nu are 200 de ani, Moroni este unul dintre cei mai cunoscuti ingeri datorita zelului dovedit de mormoni.

  • Choronzon - Un alt nou venit pe scena mistica este Choronzon. Potrivit misticului Aleister Crowley, considerat de unul Antichristul, acest Choronzon este un demon ce salasluieste in iad si este singurul obstacol intre un mistic si fortele iluminatoare. In epoca victoriana multi credeau in el si era de multe ori considerat personificarea sarpelui din Eden.

  • Incubus - Acesti demoni , de sex femeiesc sau barbatesc, ce intra in visele oamenilor pentru a face sex cu ei. Se spune ca in urma imperecherilor, daca partenerul mai traieste, se nasc monstrii sau oameni cu puteri supranaturale. Acesti demoni se hranesc cu placerea obinuta in timpul actului sexual si pot sa-si ucida partenerul prin..contact repetat.

  • Metatron - Nu vorbesc aici despre un autobot sau ceva din Transformers ci de un inger prezent in iudaism. Conform unor scrieri vechi el este ingerul ce s-a ocupat de Exodul din Egipt si l-a ajutat pe Moise. Alte traditii ii acorda rolul de scrib al Cuvantului si spun despre el ca are un simt al umorului foarte dezvoltat, jucand de multe ori cateva farse nevinovate oamenilor.

  • Babalon - Acest demon apare in Apocalipsa scrisa de Ioan. De sex femeiesc, Babalon este denumita si Mama Abominatiilor sau Gardianul Abisului. A capatat mai multe atributii de-a lungul istoriei fiindu-i pusa in carca crearea vampirilor, varcolacilor si multor altor monstri. Prin anii 60' niste oameni foarte cunoscuti au spus public ca o vor invoca pe Babalon pentru a face un copil cu ea si pentru a pune capat tututor religiilor. Unul dintre barbatii ce au facut invocarea a murit in urma unei explozii la scurt timp, in timp ce celalalt barbat, L Ron Hubbard,  i-a luat sotia si banii si a pus unei noi religii: scientologia. (hello Tom Cruise)

  • Gavriil - Cunoscut atat in religia musulmana cat si in iudaism, Gavriil sau Gabriel este Arhanghelul  Bunei Vestiri. A anuntat nasterea lui Iisus atat in toate religiile si este considerat de musulmani ca intermediarul intre Mohammed si Allah in dictarea Coranului. Gabriel apare in toate religiile mari ale lumi si este considerat ingerul vestilor, al milei si aparatorul credinciosilor. Exista multe pareri ale oamenilor mult mai destepti ca mine ce considera ca de fapt acest inger este de sex femeiesc.

  • Serafim - Desi nu este vorba de un singur inger, ci de un intreg rang, Serafimii sunt considerati cei mai aproape de Dumneazeu. Exista 9 ranguri de ingeri, Arhanghelii find pe penultima treapta, iar Serafimii pe ultima , chiar langa Dumnezeu. Ei apar si in religia crestina cat si in cea musulmana si sunt de multe ori infatisati ca un foc arzand, ce arata ardoare cu care il iubesc pe Dumnezeul lor.

  • Lucifer - Poate cel mai cunoscut inger, Lucifer, al carui nume inseamna "Purtatorul de lumina", astazi este asociat cu Diavolul. Initial, in religia iudaica Lucifer facea referire la planeta Venus si nu avea inca rolul de stapan al Iadului, ci era doar intruchiparea trufiei. Mai apoi povestea lui s-a dezvoltat si a devenit un inger cazut pe Pamant datorita urii pe care o are asupra oamenilor ce l-au facut sa nu mai fie preferatul Domnului. In Coran el este numit Iblis si cade din Cer dupa ce refuza sa ingenuncheze in fata primului om, Adam. Contrar imaginilor ce il arata pe Lucifer drept un demon cu coarne si coada, ingerul era considerat cel mai frumos dintre ingeri.



























4 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul, fiecare avem cate un inger pazitor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt cam amestecate informatiile. 65% realitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tinand cont de faptul ca 100 % este fictiune eu zic ca este bine :)) Lasand gluma la o parte care informatii nu sunt corecte?

      Ștergere

Bine, bine...ai ceva de spus!