De fapt titlul si asa prea lung nu-i face dreptate listei. Ca sa fiu mai precis cele 10 carti SF sunt publicate inainte de anul 1864 ( data la care Jules Verne a scris " O calatorie spre centru Pamantului) si au intrat in anonimat odata cu epoca de aur a SF-ului. Enjoy!
- Urashima Tarō- Este scrisa in secolul 8 in Japonia si imbina fantezia cu realitatea. Un simplu pescar elibereaza o broasca testoasa, prinsa din greseala in navod. Doar ca broasca era o printesa a marii, ce pentru bunatatea sa il ia pe pescar cu ea in palatul de sub ape. Dupa cateva zile, pescarul doreste sa se intoarca acasa, iar surpriza..cand ajunge afla ce se afla in viitor. Un prim exemplu despre calatoria in timp...ce zici Asimov? Versiunea in engleza o puteti gasi Aici sau Aici.
- Somnium - Autorul, Johannes Kepler, vorbeste despre o eclipsa solara si demonii ce traiesc pe suprafata lunii. Lucru de inteles, tinand cont de faptul ca Johannes Kepler era un astronom stralucit, numele sau fiind astazi purtat mai departe de un telescop NASA. Versiunea in engleza aici.
- Calatoriile subterane ale lui Niels Klim - O poveste ciudata, publicata in 1741, de catre Ludvig Holberg. Cartea spune intamplarile unui norvegian ce cade in spatiu pana ajunge pe o planeta vecina cu a noastra, Nazar. Aici , de frica se urca intr-un copac, ce este femeie si il acuza de viol. Asa ajunge la tribunal si este trimis sa traiasca in interiorul planetei. ( Motivul hollow earth) Cartea o puteti descarca aici.
- Ultimul om - Inainte de I am legend, a fost cartea scrisa de Mary Shelley in 1826. Actiunea se petrece intr-un viitor apocaliptic, unde marea majoritate a populatiei a murit datorita unui virus. Pentru a citi sau descarca click aici.
- Taketori Monogatari - O alta poveste japoneza, scrisa in jurul secolului X. In carte un taietor de bambus gaseste intr-un bambus fermecat un bebelus pe care il ia acasa si il creste alaturi de sotia sa. Bebelusul era de fapt o fata, ce creste atat de frumoasa incat pana si imparatul se indragosteste de ea. Dar ea afla ca este copilul Lunii asa ca pleaca spre cer lasandu-i consolare imparatului elixirul nemuririi. Fara iubita sa imparatul ia elixirul si ii da foc pe Muntele Fuji, de unde se pare si numele muntelui( fushi, fuji). Din pacate online nu exista decat in japoneza, dar daca stiti limba intrati aici.
- Micromégas - Voltaire nu a fost doar un filozof sau un satirist celebru. El a scris si science fiction. Micromégas este un comentariu asupra civilizatiei vestice. Nimic neobisnuit pana acum, dar cometariul vine din partea unui extraterestru de pe o planeta ce orbiteaza Sirius. Cartea aici.
- Omul de pe Luna - Publicata in 1638 de catre Francis Godwin, cartea spune povestea unui om ce antreneaza un stol de gaste si ajunge pe Luna. Apar si aici extraterestrii, dar cartea are si cateva idei inaintea timpului. De pilda impoderabilitatea.
- Theologus Autodidactus - Ibn al-Nafis a fost unul dintre marii invatati ai lumii arabe si al umanitatii. Printre scrierile sale se numara si Theologus Autodidactus, unde se vorbeste de un barbat aflat pe o insula ce se gandeste la viata si la deciziile pe care le va lua in viitor. Si tocmai cand se hotara el, se termina lumea. Versiunea in engleza aici.
- Poveste adevarata - Autorul este Lucian din Samosata. Desi scrisa in secolul II, exista multe elemente pe care le vedem in filmele de astazi. Razboaie inter-galactice, calatorie spatiala, colonizari ale planetelor si chiar un robot. Puteti citi cartea aici.
- Descrierea unei Lumi Noi - Titlul complet este mult mai lung, dar desi scrisa in 1666 cartea este considerata primul exemplu de Science Fiction. Ce este si mai interesant este ca tinand cont de epoca, este scrisa de o femeie, Margaret Cavendish . Povestea vorbste despre o femeie ce ajunge intr-un taram fermecat si devine imparateasa. In aceasta lume exista submarine, fiinte supranaturale sau animale ce vorbesc. Cei interesati pot citi versiunea in engleza aici.
in mod sigur nu am auzit de acestea:) multumim pentru info :D
RăspundețiȘtergereMultumesc!
RăspundețiȘtergereDe Omul de pe luna aveam la cunostiinta dar restul imi sunt total extraterestre
RăspundețiȘtergerem foarte interesant
RăspundețiȘtergere@ Stefan: Deci pentru tine a fost doar un top 9 :))
RăspundețiȘtergere@DisGarmoniK: multumesc!
Inteligenta colectiva naste franturi de idei sclipitoare cu mult inaintea publicarii lor... Se gaseste mai apoi un fericit al sortii care accidental sau nu le face cunoscute intr-o forma memorabila... :)
RăspundețiȘtergereAdevarat:)
RăspundețiȘtergere