joi, 23 decembrie 2010

Memories

   Astazi se merge la colindat. O traditie de sute de ani ce a fost indeplinita de fiecare dintre noi, cu cel mai mare zel. Cele mai frumoase amintiri le am din aceasta perioada si daca nu ar fii existat acest obicei poate aveam sa fiu un copil mai trist.
   Tin minte ca ma pregateam cu 2-3 zile inainte de colindat si ii exasperam pe bunicii sau parintii mei. De obicei colindam la bunici, era ceva diferit fata de agitatia din Bucuresti  si oamenii mai "saraci" cu spiritul Craciunului. La tara erau oamenii bucurosi cu adevarat sa te primeasca iar eu ca si copil eram in extaz cand vedeam ca strangeam un munte de dulciuri. Nuci, covrigi, mere, eugenii sau bomboane; toate erau delicatese pentru mine si nu mi-a trecut niciodata prin minte ca poate sa existe ceva mai bun decat ce primeam in acea seara.
   Ne strangeam cate 10-15 copii si colindam tot satul, fara sa ne fie frica de intuneric sau de cineva, fara sa fim insotiti, cum se intampla astazi. Cand ne intorceam acasa fiecare dintre noi avea "gramada" lui si semanam cu niste mici Gollum (tipul urat din Stapanul Inelelor)...my precious...
   Nu stiu daca astazi copiii vor veni pentru simplul fapt ca sunt obligati de parinti sau pentru ca le face placere, dar sper ca o sa se distreze la fel ca mine.

8 comentarii:

  1. Mama locuieste in Bucuresti si are o placere nebuna de a primi colindatori. Si ne adunam toti in pragul usii si ascultam cu emotie ce au de spus colindatorii. Unii viseaza la bani, dar noi oferim mere, portocale, covrigi, nuci. C-asa-i datina.

    Nu plec de la tine din casa pana nu-ti urez si eu sanatate multa, bucurii, impliniri, fericire si prosperitate!
    Craciun fericit!
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. @QED Multumesc! Sa ai parte si u de un Craciun fericit si plin de bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmmm, ce frumos era cand eram mica si mergeam cu prietenii la colindat , intr o seara de colind am cunoscut doua prietene care au devenit cele mai bune prietene ale mele , erau gemene

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce, Boxvio? Cratima?

    On topic: rar mai văd copii la colindat, de cele mai multe ori sună la uşă inşi dubioşi, adulţi sau cel puţin adolescenţi, cu priviri de infractori.
    Colindatul a murit pentru mine... :(

    RăspundețiȘtergere
  5. @Sophie..stiu ce vrei sa spui, am primit si eu colindatori de seama cu tata:))
    Cat despre colindat..mai da-i o sansa..poate te surprinde

    RăspundețiȘtergere
  6. Dacă m-aş duce la ţară, la munte, sigur mi-aş aminti cât de frumos este să primeşti copiii cu cozonac cald şi dulciuri.

    Sărbători fericite!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc! Sa ai si tu parte de un Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!