luni, 13 decembrie 2010

Stanley Kubrick

  Un alt episod in serialul oamenilor, tarilor sau locurilor pe care le admir.

  Regizorul Stanley Kubric este unul dintre cei mai mari regizori ai Americi si ai intregii lumi. L-am ales pentru ca multe dintre filmele sale sunt adevarate capodopere ale cinematografiei. Daca ati vazut un film v-a marcat modul original de a filma, atentia la detalii dar si impactul pe care il asupra ta dupa ce ai vazut filmul.
  Din pacate filmele sale au fost trecute cu vederea de Academia de Film, iar singurul sau Oscar este pentru efecte speciale. Dar deja stim ca premiile Oscar se dau dupa alte considerente. 
  Fraze sau imagini din filmele sau au devenit cunoscute publicului larg si s-au intiparit in mintea mai multor generatii.
  O sa enumar cateva dintre filmele sale, iar daca nu le-ati vazut va recomand cu caldura sa o faceti. Iata filmele: Paths of Glory, Spartacus, Lolita, Dr. Strangelove, 2001: A Space Odyssey, The Shining, Full Metal Jacket si ultimul sau film Eyes Wide Shut. Un alt proiect neterminat al sau a fost A.I. Artificaial Intelligence.
  In mod cert ati vazut cateva dintre ele. Pot sa va spun ca fiecare film al sau este unic pentru ca are un mesaj , pe care uneori il intelegi iar uneori nu. Chiar daca filmele sale nu par asa inovatoare acum, atunci cand au aparut erau echivalentul filmului Matrix, ca sa intelegeti. Efectele din A Space Odyssey sunt nemaipomenite pentru anii 60' , iar miscarile de camera sunt superbe.
  Inchei postarea mea cu rugamintea de a incerca sa vedeti cateva dintre filmele sale. Recomand Dr. Strangelove- o satira la Razboiul Rece si bomba atomica- si 2001: A Space Odyssey pentru cei pasionati de SF-urile clasice.
  Sa aveti o seara buna!


Un comentariu:

  1. Am auzit de Kubrick si am si vazut cateva din filmele sale. Eu nu ma omor dupa SF-uri, deci nu sunt o devoratoare ale filmelor regizorului, mult prea suprarealiste pentru gustul meu. Este demn de retinut ca este un bun imagist, daca se poate spune asa. Stiu ca era maniac,obsesiv in ceea ce priveste detaliile. Bun meserias si, pentru cine adora modul sau de a privi lucrurile, este genial.

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!