miercuri, 28 septembrie 2011

Top 10 inventii antice ale chinezilor

   Desi in zilele noastre sunt acuzati de imitarea oricarui lucru occidental, chinezii sunt responsabili cu inventarea multora dintre acestea. Iata o lista cu 10 inventii antice ale chinezilor. Enjoy!

P.S. Am schimbat designul blogului. Daca  va place, sau din contra va rog lasati un comment.
  • Plantarea pe randuri - Chinezii au inceput sa planteze pe randuri inca din secolul 6 i.Hr. Aceasta metoda ajuta plantele sa creasca mai puternice si mai repede.  Exista chiar si manuale privind plantatia pe rand inca din anul 240 I.Hr. Trebuie sa tineti minte ca aceasta metoda a fost folosita de vestici de abia dupa 2200 de ani. Nu pare mare inventie dar acum mii de ani era ceva revolutionar.




  • Busola - Inventata de chinezi in secolul 4 i.Hr. , busola era folosita in scopuri religioase pentru a arata directia unui zeu. Mai tarziu, intrebuintarile sale in domeniul navigatiei au dus la producerea in masa de busole, destinate marinarilor. Confectionate din bronz si avand o marime rezonabila a devenit un instrument standard pe navele chinezesti. Abia in anul 1600 William Gilbert "a descoperit" acelasi lucru in Europa.

  • Rasadnita - Pentru citiorii ce nu au habar de agricultura, rasadnita este un obiect din lemn ce ajuta la plantarea plantelor la o distanta si adancime egala, acoperind apoi cu pamant semintele. Chinezii au inventat aceasta masinarie primitiva in anii 220 i.Hr. , in timpul dinastiei Han, pentru a obtine culturi viguroase. In Europa o versiune a aceluiasi aparat a aparut prin anii 1550, dar a intrat in in fiecare gospodarie  tarziu, cam pe la sfarsitul secolului 18.


  • Plugul de fier - A aparut in aceeasi perioada cu rasadnita si a fost un mare pas inainte pentru agricultura chineza. Faptul ca lama de fier putea fi miscata insemna ca adancimea brazdei putea fi controlata, ducand la culturi mai bogate si implicit la bunastarea oamenilor. In vest plugul de fier a fost privit cu reticenta si doar Olanda si Anglia l-au folosit intensiv , ducand la ieftinirea mancarii omului de rand.

  • Forajul la mare adancime - La inceputul secolului 1 i.H.r chinezii posedau deja tehnologia de a fora la o adancime considerabila. Au fost gasite gauri ce ajung la 1,5 km adancime. Intreg scheletul era construit din bambus si ajungea la 180 de metri inaltime. Chinezii forau la aceste adancimi pentru a gasi sarea lichida, foarte pretioasa atunci, dar si pentru gazul natural ce era folosit inca de atunci. In lumea vestica prima atestare documentata a unei platforme de foraj apare in anul 1820, in America.

  • Carma - Dezvoltarile chinezilor in privinta navigatiei s-au produs cu mult inaintea celor vestice ( vezi Busola) . Prima carma a fost folosit in Vest in anul 1180 dar in China primele modele ale acestor elemente importante in manuirea vaselor au aparut in secolul    1 d.Hr. Alte variatii ale carmelor au aparut de asemenea cu secole inainte ca lumea occidentala sa le foloseasca. Un asemenea exemplu este carma gaurita ce permitea intoarcerea vasului mai repede.
  • Hamul - Primele modele de hamuri, confectionate din lemn au aparut in China incepand cu anii 220 d. Hr. , iar cele confectionate din piele au fost folosite la sfarsitul secolului 5 d.Hr.  Aceasta inventie importanta a dus la marirea productiei agricole, iar caii au inlocuit mai incetii boi. Pe "batranul continent"  hamul a aparut in jurul anului 970 si a fost adopatat de toate popoarele 200 de ani mai tarziu.

  • Portelanul - Inventat probabil in jurul anului 600 d.Hr. protelanul se obtinea prin temperaturi extrem de mari, iar rezultatul final era transparent, dar putea fi colorat in diverse culori prin adaugarea de pigmenti. Portelanul era un bun de lux, dorit de regi si imparatii Europei . Vesticii au incercat sute de ani sa afle secretul portelanului si au reusit de abia in anul 1708 cand, Tschirnhausen, un chimist german a produs portelanul european.



  • Hartia igienica - Primele dovezi despre hartia igienica vin de la un arab ce povestea cu amuzament, despre chinezii ce folosesc apa si hartie pentru a se curata. Perfectionata in jurul anului 618 d.Hr. , hartia igienica a devenit un bun de consum popular, iar prin anii 1300 se produceau peste 720,000 de foi de hartie ce erau vandute in pachete de 1000 sau 10000 de bucati. In Europa si America pana in anii 1700 erau folosite frunze sau te mai miri ce. Hartia comerciala a aparut de abia in 1857 si garanta lipsa aschiilor.

  • Tiparul - Nu doar ca au inventat tiparul cu vreo 1400 de ani inaintea lui Gutenberg, dar au inventat si tiparul cu litere mobile. Sute de carti erau tiparite in China medievala cu ajutorul literele facute fie din lut ars sau lemn, in timp ce in Europa singurii oameni ce scriau carti erau calugarii. Si o faceau manual.

2 comentarii:

Bine, bine...ai ceva de spus!