luni, 19 decembrie 2011

Top 10 carti controversate

  O carte poate fi buna sau proasta in acelasi timp. Nu pentru ca un anume cititor este in dilema ci pentru ca mai multi cititori, desi citesc acelasi text, interpreteaza diferit. Lista de mai jos are ca subiect 10 carti ce, desi faimoase au dus la polemici interminabile. Enjoy! 


  •  Sursa de inspiratie a lui Dan Brown pentru Codul lui DaVinci, "Holy Blood. Holy Grail" este una dintre cele mai blamate carti din istorie. Daca Dan Brown a spus despre cartea sa ca este in mare parte fictiune,  Michael Baigent, Richard Leigh si Henry Lincoln au sustinut exact opusul. Mai precis ca Iisus nu este divin, a avut copii, s-a casatorit cu Maria Magdalena si a avut copii. Partea cea mai rea este ca autorii se bazau pe fapte dubiose, cel putin, marturii mincinoase sau pur si simplu pe nimic. Cartea a reusit sa supere evreoi, crestinii si ateistii deopotriva.
  • Nu pare o carte asa periculoasa nu? Ei bine " Aventurile lui Huckeberry Finn" a reusit performanta de a fi interzisa in Statele Unite si alte cateva state occidentale. Motivul? Repetarea cuvantului "nigger"( negrotei) de peste 200 de ori. Cand Mark Twain a scris cartea, folosirea acestui cuvant nu era nici interzisa nici nu te facea sa ai probleme cu asociatiile impotriva discriminarii. Au avut loc chiar si procese intre parinti si scoli, ce nu vor ca scumpii lor copilasi sa auda cuvantul cu "n". Exista variante cenzurate , dar parerea unui om ce a citit-o in vremea copilariei este ca au saracit cartea.
  • Sa fii mormon este greu. Poti avea mai multe sotii, deci mai multe soacre. Glumesc...sau nu. Cartea de mai sus se afla pe lista pentru ca unii o considera o continuare a Bibliei. De asemenea Biblia mormona este plina de balarii, ca sa fiu dragut. Iisus a predicat triburile amer-indiene, Dumnezeu a facut sex cu ingerii si tot asa. Normal ca unii s-au suparat.
  • O alta carte ce naste si astazi controverse peste ocean. Parinti furiosi vor ca aceasta carte sa nu fie data copiilor spre citire. Publicata in 1951 capodopera lui J.D. Salinger abunda scene sexuale dar si in obieceie mai putin sanatoase precum fumatul sau bautul.  Oricum se vad chestiile astea la televizor. Nu inteleg de ce sa-i indobitoceasca si mai mult pe copii facandu-i sa nu citeasca carti.




  • Pentru ateisti a devenit, ironic, Biblia lor, iar pentru credinciosi este a doua Biblie a Diavolului. Dawkins nu a incercat sa impace capra cu varza si a trecut la atacarea sistematica a lui Dumnezeu si a Bisericii. Apoi discuta despre moralitate, daca ar fi supravietuit sau cum ar fi evoluat in lipsa Bisericii. Alaturi de Sam Harris si Christopher Hitchens, Dawkins face parte din ceea ce este numita de credinciosi Trinitatea Nesfanta.
  •  Ai scapat de acuzatia de a-ti fi ucis sotia. Procesul tau a fost televizat si milioane de oameni cred ca tu ai omorat-o . Ai facut ca fetele Kardashian sa fie cunoscute pentru ca tatal lor te-a aparat. (Rusine). Esti O.J. Simpsons si te apuci sa scrii o carte despre cum ai proceda daca ai fi criminalul. Un singur lucru a rezultat. Cartea "I Did it" a fost retrasa de piata din cauza controverselor iar cativa oameni chiar au vrut sa-l linseze pe O.J. Simpsons deoarece marturisise si scapase de justitia americana.

  • Cartea este controversata nu pentru ceea ce scrie in ea ci pentru cum a fost interpretata. Tiranii istoriei au folosita drept carte de capatai desi Nicolo Machiavelli nu scrie nicaieri ca trebuie sa omori sau sa mutilezi pentru a fi un conducator perfect. Ba chiar vorbeste si despre un lider iubit de toata lumea. Nu iubit precum Kim-Jong-il .

  • Cartea este extrem de plictisitoare. Am incercat si mi-a luat ceva timp pana am terminat-o. Este despre societate si cum toate relele vin de la faptul ca unii sunt mai bogati si altii nu. De ce face parte aceasta parte din lista? Pentru ca a dus la moartea a milioane de oameni, dintr-un simplu motiv.  A fost inteleasa gresit si aplicata de oameni tiranici. In mod normal cartea vorbeste de egalitate, un guvern ce aplica aceasta egalitate si apoi desfiintarea guvernului. Ultimul pas a fost uitat in cam toate republicile socialiste.

  • In lumea crestina daca cineva citeste Coranul este catalogat drept un terorist sinucigas gata sa apese pe buton. Inca de la primele intanliri cu musulmanii aceasta carte a fost considerata de crestini sursa raului. Cartea sfanta a religiei musulmane este plina de pilde intelepte ce pledeaza pentru pace, unitate si toleranta. Controversele vin din proasta interpretarea atat din partea celor de alta religie cat si din partea musulmanilor.

  • Nicio alta carte nu a fost tradusa si publicata de mai multe ori. Desi vorbeste despre pace si unitate este plina de exemple de razbunari, omoruri si jafuri. Acest lucru a dus la controverse si polemici ce dureaza aproape de cand a fost scrisa Biblia. Pana si cei mai blanzi oameni devin adevarati lei atunci cand vorbesc despre Cartea Sfanta a crestinatii. Stiinta si  societatea prezenta ataca Biblia constant, iar Biserica se apara aducand argumente din aceasta carte. 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!