miercuri, 11 iulie 2012

Invata

  Este usor sa razi sau sa arati cu degetul atunci cand cineva este cazut. La fel de usor este sa generalizezi si sa etichetezi nu doar o persoana, ci o generatie intreaga. Asta se intampla astazi cu tinerii ce au dat Bacalaureatul.
  Daca ati citit blogul meu ati vazut,in mod sigur, parerea mea despre anii trecuti. Anul acesta a fost ceva diferit si nu ma refer la numarul de elevi picati, ci de cei care au luat cu nota 10. S-au scris articole despre ei, s-au facut interviuri si au fost laudati. Dar au tras si un semnal de alarma puternic, unul dintre spunand chiar "ne luati interviuri acum si pe urma ne uitati." 
  Au bineinteles dreptate si ii admir pentru curajul pe care l-au avut sa spuna acest lucru. Mai multa publicitate a primit specimenul cu  " mi-am facut freza" ( referindu-se la modul sau de pregatire pentru Bac). 
  Pentru ca este tot mai usor sa spui ca vina pentru dezastrul din invatamant este al elevilor ce nu au invatat. Dar care este vina celor care l-au trecut cu nota mare? Vor intra in anonimat si daca vor fi sustinuti de parinti sau cadre didactice dedicate vor intra la o facultate cu renume, din tara sau din afara. In ministere liniste despre acesti elevi. Cum au reusit ei sa invete intr-un sistem in permanenta schimbare? Asta ar trebui sa fie intrebarea si nu eliminarea examenelor sau admiterea elevilor cu 2 si 3 in licee.
  Stiti cu totii scrisoarea de revolta a unui elev intoxicat cu dragusence, crudute si alte personaje mioritice. De ce se mira lumea ca tinerii le au ca modele? Cu ce ii ajutam noi? Am preferat termenul noi in locul societatii, in mare pentru ca noi suntem societatea. Si am ajuns intr-o situatie in care nu ne mai permitem sa radem de perlele de la examenul scris si nici de rata de promovabilitate mica.
  Poate nu intr-un an, sau doi, dar vom simti ce inseamna ratarea unui tanar de a se forma ca individ si persoana demna in societatea noastra. 

Oamenii învaţă învăţând pe alţii - Seneca

15 comentarii:

  1. da, intr'adevar este foarte usor de etichetat o persoana, o generatie intreaga.. Invatamantul a devenit mult prea greu si nu tuturor le'a fost usor sa se adapteze noilor reguli .. Sunt tot mai multe piedici in calea dezvoltarii tinerilor, plus k sunt din ce in ce mai nerabdatori.. toti vor s devina independenti, sa munceasca etc si asa renunta la scoli si la tot :) Si, cu siguranta, in curand se va simti foarte tare ce inseamna ratarea tinerilor de a se forma ....

    RăspundețiȘtergere
  2. A trecut ceva timp de cand parintii profesorii,sau elevii dadeau ceva pe invatamant,nu vreau sa ii scuz cu ceva dar sistemul este putin gresit la noi...acum ca ei nu au invatat asta e partea lor de vina intr adevar!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. in mare parte vina este a elevului ca nu invata.nu poate sa stea nimeni dupa ei mereu sa ii controleze ei sunt stapani pe ceea ce fac.dar nu ii vad bine deloc

    RăspundețiȘtergere
  4. da ai dreptate in ceea ce spui si te sustin, doar k suntem putini care gandim asa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Este un articol foarte bun. Viata a devenit foarte grea si acum copiii se orienteaza mai mult spre locuri de munk si mai putin spre invatamant. pana la urma trebuie si ei sa aiba bani de buzunar de mancare de un suc etc:) Nu mai sunt deloc ajutati de minister de nimeni ... este de'a dreptul hilar ce se intampla :|

    RăspundețiȘtergere
  6. usor de zis dar greu de facut..ideea e urmatoarea,am etichetat dar ce facem ca sa schimbam acest lucru?

    RăspundețiȘtergere
  7. Noi suntem buni decat de lauda..ca in rest daca s-ar vedea adevarata valoare..ar fii decat cativa cei care ar merita sa se laude cu adevarat..

    RăspundețiȘtergere
  8. Este foarte greu sa schimbam totul .. nu cred k se incumeta nimeni ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi place tare mult titlul articolului si articolul in sine!:) felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  10. "ne luati interviuri acum si pe urma ne uitati" - acest raspuns este genial... Si cu toate ca e atat de simplu cu siguranta cei care trebuiau sa il inteleaga nu i-au dat importanta:|

    RăspundețiȘtergere
  11. Cel mai urat lucru e ca asta se intampla deja de ceva ani incoace..si nimeni nu baga de seama..:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai este mai usor sa critici, sa dai vina pe altii etc decat sa te uiti in gradina ta si sa-ti vezi propiile defecte, propiile greseli :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunt curioasa cand se vor vedea efectele ce masuri se vor lua..

    RăspundețiȘtergere
  14. Ideea este ca nimeni nu se gandeste si la pagubele care le pot avea aceste greseli... Este mai usor sa te afirmi cu prostii, decat cu lucuri bune.. Asta este lumea :)

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!