sâmbătă, 23 martie 2013

Fa-ma Doamne altcineva!

Sunt usor de impresionat, asta este adevarul. De la o carte buna, la un film sau o imagine, toate au un efect asupra mea atunci cand este vorba de ceva maret. 


Astazi am fost impresionat de o carte: Kim de Rudyard Kipling. Nu modul simplu in care este scrisa cartea ci mai degraba emotia transmisa. Cautarea fericirii supreme este telul suprem al personajelor. Desi exista si alte straturi in carte, cel mai pregnant este modalitatea in care fiecare isi cauta fericirea.

Lama( preot, calugar) din poveste o cauta cu ajutorul unui copil ce il gaseste in India, aflata sub ocupatia britanica. Pentru fiecare dintre noi fericirea are un aspect diferit. O familie fericita pentru unii, bani pentru altii sau intelepciune pentru din ce in ce mai putini. Pentru lama este un rau ce ii va izbavi pacatele odata ce se va scalda in apele sale. Simbolistica este puternica si explicata pe indelete in carte.

Superb a fost felul in care cei doi cauta fericirea; printr-o calatorie de-a lungul Indiei in cautarea acelui rau mistic. Modul de gandire diferit arata pragmatismul unuia si idealismul celuilalt. Parca o ciocnire ce are loc in fiecare dintre noi, rupti intre lucrurile de zi cu zi si spiritualitatea noastra.

De ce oare am raspuns cu toate simtirile mele la aceasta scriere? Poate datorita lui Eliade ce m-a facut sa fiu fascinat de India. Sau poate pentru ca incearca sa raspunda la intrebarile pe care toti ni le punem si nu gasim raspunsuri. Ne framantam pe fata acestui Pamant fara un tel si murim fara sa fi incercat macar sa-l gasim, inchisi intr-o lume pragmatica fara inteles.

M-a facut sa ma gandesc la mine si la fericirea mea. Nu este un rau, dar ce este? Stiu eu oare ce doresc cu atata ardoare incat daca cineva ar veni acum i-as putea spune fara ezitare? Raspunsul este evident NU. De  asta m-au miscat vorbele tibetanului si modul unic prin care vedea lumea, Kim chela(ucenic, servitor) sau. 

Poti cauta toata viata fericirea  fara sa iti dai seama ca se afla la picioarele tale. Nu o gasesti prin like-urile de la Facebook, banii pe care ii tii in portofel sau numarul de oameni ce te inconjoara. Poti fi singur si trist cu toate aste. Asa ca te intreb: stii ce inseamna fericirea cu adevarat pentru tine?

Un comentariu:

Bine, bine...ai ceva de spus!