duminică, 22 septembrie 2013

Metode mitologice de a deveni nemuritor.

Stati linistiti, nu am descoperit vreun leac pentru nemurire. Doar le-am cules din cateva povesti ce vorbesc despre cum oamenii au devenit nemuritori. Asa ca mai aveti de asteptat putin pana cand centenarul va fi prima voastra aniversare serioasa.



  • Radeti de Iisus. Acest mit a aparut prin secolul XIII si vorbeste despre un evreu ce ar fi ras si l-ar fi lovit pe Iisus in timp ce acesta isi cara crucea spre dealul Golgota. Printre ocarile spuse, evreul i-ar fi spus lui Iisus sa se grabeasca, moment in care Iisus a raspuns: "Eu voi pleca , dar tu vei ramane pana cand eu ma voi intoarce a doua oara."  De atunci evreul a castigat nemurirea, dar are cateva probleme. Nu se poate odihni decat atunci cand este Craciunul. De asemenea cand ajunge la 100 de ani primeste o boala ce il chinuie ceva timp, apoi se intoarce iar la varsta de 30 de ani.


  • Pacaliti un zeu. Daca inca mai credeti in Odin, Zeus sau Horus inca aveti sanse sa castigati nemurirea, cu un cost bineinteles. In mitologia greaca multi muritori au incercat sa pacaleasca sau sa intreaca zeii. Din pacate zeii erau, ei bine zei si nu prea stiau sa piarda. Luam cazul lui Sisif, cel din imagine. El a incercat sa-l pacaleasca pe Zeus si a reusit sa prinda intruchiparea mortii Thanatos. Asa ca jos pe Pamant erau razboaie dar nu murea nimeni. Ares, fiind zeul razboiului s-a suparat si i-a dat lui Sisif nemurire pentru a urca pe un munte un bolovan imens. A doua zi o  lua de la capat. De aici si expresia "munca sisifica".


  • Mancati minerale. Acum serios sa nu faceti vreo prostie si sa mancati ce auziti aici. Imparatii chinezi credeau ca daca mananca cinabru si aur ei vor deveni nemuritori. Din pacate cianbru are foarte mult sulf si mercur, deci faceau exact opusul. Aurul a fost ingerat pana acum un secol pentru calitatile sale, desi nu are nicio proprietate fantastica. Filozofie chineza de alchimie externa s-a transformat peste veacuri in alchimia interna, unde chi-ul avea un rol esential ce putea duce la nemurire.


  • Mancati piersici speciale. Tot in societatea chineza medievala exista ideea ca undeva exista un piersic ce face fructe odata la 3000 de ani. Daca mancai o piersica primeai 1000 de ani de viata. Cunoscuta povestea "O calatorie spre vest" aminteste de Regele Maimuta ce este pus sa pazeasca piersicile si mananca una  in timp ce isi facea rondul. Este prins dar nu poate fi omorat, iar intr-un final porneste un razboi cu Raiul. Budhha il pacaleste pentru 500 de ani, facandu-l sa faca "O calatorie spre veste", una dintre cele mai frumoase povesti chinezesti.
  • Mancati mere de aur. Bine, nu prea mai sunt acum asa multe, dar erau destul cand zeii nordici erau la putere. Spre deosebire de zeii greci, Odin si restul aveau nevoie sa manance constant aceste mereu pentru a-si pastra puterile si varsta. Idun, zeita primaverii era cea care avea grija de aceste mere. Pana cand Loki, pentru ca nu avea ceva mai bun de facut a furat-o pe zeita si a ascuns-o de ceilalti zei. Acestia au inceput sa imbatraneasca imediat ce nu au mai mancat merele. Cu ultima lor farama de putere l-au obligat pe Loki sa o aduca inapoi pe Idun si de indata ce au mancat merele tot  a revenit la normal...pentru zei.


  • Beti ambrozie. Ce, nu mai exista ambrozie? Foarte urat, dar cand Zeus era pe Muntele Olimp era din belsug. Licoare ce avea gust de miere era adusa de porumbei si era sursa nemuririi pentru zeii olimpieni. Mai multi muritori au primit privilegiul de a bea din aceasta licoare, dobandind nemurirea. Cel mai cunoscut dintre ei este Hercule, ce dupa o viata virtuoasa, exceptand uciderea sotiei si copiilor, a fost considerat demn de a deveni nemuritor si mai apoi o constelatie.






6 comentarii:

  1. Frumos articol despre aceste legende interesante! Spor. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. experimentele serioase privind obtinerea nemuririi s-au petrecut sub aripa alchimiei (pe vremea când tinea sa yicem locul chimiei) erau regi (cum ar fi Rudolf, regele alchimistilor) care si-a umplut curtea regala cu vrajitori platiti sa gaseasca elixirul vietii. desigur multi sarlatani. filosofii au continuat cautarile pe plan meditativ, si asa a aparut alchimia filosofica.
    mi-a placut succinta trecere in revista a acestor modalitati.
    multumesc pentru adaugare. este vina mea ca nu am scris cum vreau sa fiu trecut. as dori, daca se poate, sa adaugi dupa nume -poezii-
    numai bine si spor la scris. vad articole interesante.

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!