luni, 16 septembrie 2013

Scoala. Facultate. Serviciu.

Cam acesta este traseul ce le este prezentat copiilor de catre parinti. Fara sa ii fie explicat rolul educatiei sau de ce urca aceste trepte.


Este adevarat, suntem multi pe ultima treapta si tot nu stim de ce am facut-o. Dar asta este cu totul o alta poveste. 

Astazi incepe scoala pentru milioane de copii. Pentru unii este prima zi in care pasesc intr-o clasa de curs. Emotiile sunt imense, dar isi vor aminti de aceasta zi probabil pentru restul vietii. Pentru altii incepe o alta etapa: liceul. S-a dus scoala generala in care erau toti prietenii si a venit spaima profesorilor exigenti si a necunoscutului. O tin minte si eu la fel ca oricine.

Ce nu imi place la noi, ca popor este lipsa totala de respect pentru scoala si foloasele sale. Nu o spun pentru ca sunt vreun demagog, ci pentru ca asta vad. Stiu in ce societate traim si ce valoare se pune pe o diploma. Am simtit frustrarea de a nu-ti gasi un loc de munca satisfacator dupa multi de invatatura. Dar am ramas cu parerea, taraneasca ar spune unii, ca nu strica sa inveti. 

Nu neaparat pentru o diploma pe care, eu unul, o tin intr-un sertar prafuit ci pentru tine. Sa poti purta o discutie civilizata despre o carte, un film sau un eveniment fara sa-ti fie rusine de posibile greseli. Am simtit si senzatia de inferioritate, pe care sincer sper sa nu o mai retraiesc niciodata. Nu este placut pentru cel simtitor.

Am transformat scoala intr-un bau-bau pentru cei mici si o pierdere de vreme pentru cei mari. Vina nu este doar a elevilor, ci si a parintilor limitati in gandire sau a profesorilor semidocti. Avem o scoala invechita ce nu stie ce sa ceara de la un copil si cum sa-l indrume. 

Pentru mine scoala nu a fost mereu usoara. Daca in generala eram primul, in liceu eram printre ultimii la stiintele exacte. Am incercat sa vad care imi sunt limitarile si le-am descoperit foarte usor. Eram bun la romana, imi placea sa citesc si uram matematica. Asa ca m-am axat pe ce imi placea. Si am citit pentru ca vroiam sa stiu. Sa raspund unui copil daca m-ar intreba sa-i spun o poveste, sau sa-i spun de ce este cerul albastru.

Astazi ar trebui sa fie o zi hotaratoare pentru multi elevi. Sa-si defineasca telurile, fie ele si pe termen scurt si sa nu uite ca sunt altii ce isi doresc cunoasterea mult mai mult.

2 comentarii:

  1. Frumos articolul tau si util. Ar fi bine sa il citeasca cat mai multi elevi/studenti. Si eu fac, in prezent, acest traseu...insa sunt constienta ca in viitor voi termina studiile si imi va fi mai bine.

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!