sâmbătă, 22 mai 2010

2000

   Am ajuns si la 2000 de vizite! Incet,incet oamenii intra pe blog. Articolele cele mai citite sunt  Greva Ratb cu peste 400 de vizite intr-o zi si   she-rulzz cu peste 50 de vizite. Cele mai multe vizite sunt facute de oameni ce revin la blog in fiecare zi.
   Partea buna pentru micul meu blog este ca am primit peste 500 de vizite cu ajutorul motoarelor de cautare, ceea ce este imbucurator pentru posibilul viitor al acestei pagini.
    Cat despre locatiile de unde vin aceste vizite tin sa precizez ca oameni din peste 20 de tari au accesat blogul, desi sincer nu prea imi dau seama ce inteleg din el, cu toate gadgeturile de traducere...Din Romania am primit vizite din peste de 80 de orase si am primt reactii pozitive la ceea ce scriu. Bineinteles ca au fost si negative, dar nu ma impiedic de cate un ciot.
   In inchiere vreau sa multumesc celor care citesc acest blog, celor care lasa comentarii dar si celor ce imi promoveaza blogul.

luni, 17 mai 2010

Spune-ti domnule Tuca!

  Am inceput examenele. Primul pe lista a fost la PAO, materie ce se ocupa cu scrisul de articole cu ajutorul calculatorului. Am avut si o conditie pentru a intra in examen si anume aducerea pe cd a unui proiect extraordinar de plictisitor. Testul  in sine a fost usor, 10 intrebari asa ...cat sa treci.
  Partea interesanta a fost la Istoria Presei unde a trebuit sa sustinem un proiect. Subiectul nostru "Evolutia presei dupa 1989". Modul de expunere, ghici...un talk-show(nu a purtat nimeni bretele). Pot sa spun sincer ca a fost o discutie libera intre cinci oameni, fara prea multe pregatiri. Naspa a fost ca aproape uitasem la ce subicte ma gandisem eu sa ating. Pana la urma a iesit bine, si ne-ales cu 1,5 pct in plus la examen.
  Cat despre celelalte proiecte, au fost unele sa zicem intereseante. Am avut o poveste lacrimogena intre Eminescu si Veronica Micle, cu accente de gelozie si un Titu Maiorescu intr-o ipostaza diabolica. S-a ras mult si s-a tinut minte mai putin ce a fost gresit.
   In inchiere spun doar ca de abia astept sa trec si de sesiunea asta, daca se poate fara restante. Mai sunt 7 examene sau cam asa. Doamne ajuta!

miercuri, 12 mai 2010

Da sau nu?



Rãzboiul generator de energii?


    Pentru unii oameni rãzboiul este o perioadã de maxima concentrare a întregii societãţi şi un moment în istorie ce aduce progres.
    Personal nu sunt de accord cu acest mod de abordare şi cataloghez  razboiul ca un factor de regres în dezvoltarea societãţii şi a omului.
    Toate rãzboaiele din istorie au pornit din motive mai mult sau mai putin importante având ca mizã puterea sau recunoaşterea ei. Intr-adevãr societatea este concentratã pe parcursul unui rãzboi, dar acest lucru nu este neapãrat unul bun.In astfel de moment pot aparea curente sociale si de gandire bazate pe o logicã defecta.
   Cât despre progres, este adevãrat cã exista unul dar în domenii militare sau cele adiacente. Si cu ce cost? Oare câte minţi luminate nu au fost curmate în cele doua Rãzboaie Mondiale?
   Au murit milioane de oameni pentru o arma mai efiecientã. Efiecientã la a mai omorî mai mulţi oameni.Nu neg cã am ajuns pe Lunã cu ajutorul motoarelor cu reactie. Pe de altã parte motoarele cu reactie, ce intrau in componenţa „Armelor terorii”, au omorât mii de oameni. Justificã scopul mijloacele?
   Aşadar, rãzboiul ,deşi parte integrantã din viaţa şi istoria omului, reprezintã un moment de rãtacire de la progres, de la lucrurile importante şi mai important un pretext pentru pierderea a numeroase vieţi preţioase.

P.S. Cam fac proiecte si nu prea am timp sa scriu pe blog. Ce am spus mai sus este o tema pe care trebuie sa o fac. Un text argumentativ despre orice subiect.Va spun maine daca a fost bun sau nu.Pana atunci puteti sa va dati cu parerea.

vineri, 7 mai 2010

Bad

  Intre 2-3 posturi light mai scriem si unul nu atat de placut. Vuieste presa despre masurile anti-criza, sau ma rog asa numitele, luate de catre Guvern si  Presedentie.
  Micsorarea pensiilor cu 15 %, salariile bugetarilor cu 25 % si ajutorul de somaj cu 15 %. Pare de necrezut dar se intampla. In locul unor decizii coerente luate cu ajutorul guvernatorul BNR-ului, caci el stie d-astea, avem niste decizii ilogice luate cu ajutorul unor consilieri. Presedintele nostru parea chiar multumit de solutia gasita, spunand ca e mai bine decat marirea TVA-ului si a cotei unice. Dar uita ca avenit la putere cu sloganul "cota unica  de  16  %". 
  Ne este frica de FMI pentru ca nu mai vrea sa ne acorde imprumuturi. Mi se pare perfect normal. Avem de 5 ani un Guvern condus de oameni total incompetenti. Ne-am obisnuit sa cerem la FMI cand nu avem decat chiar sa facem ceva. Si uite ca nu mai vor sa ne dea...ii invinovatiti?
  Inca o masura basesciana si o sa avem lupte de strada ca in Grecia. Si vorbim de un stat mult mai dezvoltat decat noi. Sper doar sa mai avem vlaga pana atunci...

marți, 4 mai 2010

Top 10 Last Words

  Am incropit un top cu ultimele cuvinte ale unor oameni celebri. Am preferat sa scriu celebrele citate in limba engleza pentru a nu pierde nimic cu o traducere.Enjoy!


10.Jack Daniel (1846-1911)-One last drink, please.”- Au fost ultimele cuvinte cu adevarat potrivite ale celui ce a infiintat una dintre cele mai cunoscute distilerii de wiskey. A murit dupa ce a lovit cu piciorul un seif, rana infectandu-se treptat.

9.Dutch Schultz (1902-1935)-Hey, Jimmie! The Chimney Sweeps.  Talk to the Sword.  Shut up, you got a big mouth! Please come help me up, Henny.  Max come over here.  French Canadian bean soup.  I want to pay.  Let them leave me alone.”-Ultimele cuvinte lipsite de sens ale unuia dintre cei mai cunoscuti gangsteri din New-York-ul anilor '20-'30. A devenit cunoscut in timpul Prohibitiei alimentand cu bere intreg cartierul Bronx.

8.L. Frank Baum (1856-1919)-“Now I can cross the shifting sands.”- Cunoscut ca poet , Frank Baum a devenit celebru pentru Vrajitorul din Oz. Taramul fermecat din Oz este inconjurat de un desert ce il separa de lumea obisnuita. Astfel oricine paseste in acest desert devine nisip,ultimele sale cuvinte facand directa referire la taramul din Oz.

7.George Harrison (1943-2001)-“Love one another.”- Isi datoreaza celebritatea datorita postului de chitarist in formatia The Beatles. A imbratisat Hinduismul si cultura indiana, fiind unul dintre promotorii muzicii sitar. Ultimele sale cuvinte au fost inregistrate de sotia sa pe patul de spital.

6.Oscar Wilde (1854-1900)-My wallpaper and I are fighting a duel to the death. One or the other of us has to go.”- Cunoscutul poet si scriitor irlandez a fost unul dintre marile minti ale epocii victoriene, dar a avut parte de un sfarsit tragic. Inchis pentru 2 ani pentru practici homosexuale a fost eliberat cu  sanatate subrezita. A murit intr-un pat de hotel, simtul umorului neparasindu-l nici in acele clipe. Tapetul la care el se refera a ramas pe pereti inca 100 de ani.

5.Malcolm X (1925-1965)-"Brothers! Brothers, please! This is a house of peace!”- Malcolm X a fost un Afro-american musulman cunoscut ca un activist al drepturilor omului. A fost asasinat in timpul unui discurs in Manhattan, impuscat de 16 ori.

4.Bob Marley (1945-1981)-“Money can’t buy life.”-Marley ramane pana astazi unul dintre cei mai cunoscuti interpreti de raggae. A descoperit ca este bolnav dupa o accidentare minora la fotbal. A refuzat ca piciorul sa ii fie amputat, astfel infectia s-a extins. Celebrele sale cuvinte i-au fost adresate de pe patul de spital fiului sau Ziggy. Albumul sau lansat post-mortem  Legend este cel mai bine vandut album raggae cu de 20 de milioane de exemplare.

3.Amelia Earhart (1897-1937)-“KHAQQ calling Itasca.  We must be on you but cannot see you.  Gas is running low.  We are on the line 157-337. We will repeat this message. We will repeat this on 6210 kilocycles. Wait.- Prima femeie ce a primit medalia The Flying Cross pentru traversarea Oceanului Atlantic singura. In 1937 a disparut deasupra Oceanului Pacific, cauzele si locul fiind pana astazi un mister.

2.Steve Irwin (1962-2006)-“Don’t worry, they usually don’t swim backwards.”- Prezentatorul si realizatorul de origine australiana a murit in urma unui atac cardiac dupa ce a fost intepat de o pisica de mare. Inregistrarile video arata ca pisica de mare inota intr-adevar inapoi.

1.Mozart (1756-1791)-The taste of death is upon my lips.  I feel something that is not of this earth.”-   Compozitor a peste 600 de lucrari, Mozart a gustat celebritatea inca de mic, compunand prima piesa la varsta de 5 ani. Boala ciudata care a dus la moartea sa este dezbatuta pana astazi, iar Mozart insasi credea ca este otravit, dovada fiind ultimele sale cuvinte.

duminică, 2 mai 2010

Top 10

 Pentru ca sunt un pasionat de istorie, am urmarit mai multe programe si site-uri cu topuri ale celor mai mai mari realizari ce au schimbat desfasurarea razboaielor. Asa ca am decis sa scriu aici un top 10.

  10.Carul de lupta-dezvoltat se pare in Mesopotamia, a fost primul sistem de locomotie ce ducea lupta  la     dusmani. Desi scumpe si predispuse le accidente carele de lupta au fost folosite intensiv pana la inceputul primului mileniu 
  9. Sarissa sau phalanxa-folosita inca din anul 3000 i.Hr. era un zid de peste 20 de randuri de lanci. Folosita impotriva infantieriei sau cavaleriei a cunoscut perioada de gratie in timpul lui Phillip Macedon si al fiului sau mult mai cunoscut Alexandru. Phalanxa a ramas in alcatuirea fiecarei armate pana la aparitia Imperiului Roman.
  8. Barca cu panze-primele vase au fost probabil cele egiptene, folosite extensiv in comert dar si in incursiunile in Nubia. In Europa cele mai buna vase cu panze au fost secole de-a randul cele ale vikingilor. Construite atat pentru razboiul pe mare cat si pentru operatiunii de desant, au fost intrecute de abia in sexolele XVII-XVIII de noile modele. Acestea erau echipate cu tunuri, velatura extinsa si erau capabile de a taversa oceane.
  7. Tunul- a aparut in Europa in secolul XIV in componenta armatei otomane. Tunul folosit la atacul Vienei tragea cu proiectile imense provocand pagube insemnate. Dezvoltarea tunului a facut fortarete precum Bamborough si  Landstuhl sa fie distruse intr-o saptamana, respectiv o zi. Tunul este si astazi in componenta armatelor moderne fiind considerat indispensabil pe campul de batalie.
  6. Mitaliera-Prima mitraliera este cea inventata de Richard J. Gatling, dar era greoaie si scumpa. Cel care a adus insa mitraliera pe campul de lupta a fost Hiram Maxim. Mitralierele lui au fost responsabile de 33 % din victimele din Primul Razboi Mondial. Mitraliera Gatlin si-a luat revansa in anii 50' cand a fost dezvoltata ajungand la cadente uluitoare, facand-o perfecte pentru avioanele cu reactie sau elicoptere.
  5. Submarinul-Primul submarin a fost inventat in timpul Razboiului de Independenta american, cunoscand apoi trepte de evolutie in cele doua razboaie mondiale, devenind in arma de temut ce o cunoastem astazi. In prezent exista peste 47 de tari cu peste 700 de  arme tacute, iar peste 300 dintre el sunt cu propulsie nucleara in timp ce in jur de 35 sunt cu armament atomic.
  4. Parasutistii- Aceste unitati sunt considerate cea mai flexibila "arma". Inca de la aparitia lor pe campul de lupta, efectul acestor trupe a fost imens. Amintesc marile lansari din cel de-al Doilea Razboi Mondial : invadarea Normandiei sau operatiunea Market Garden din Olanda.
  3. Avionul- Istoria acestui aparat este relativ noua, dar este o inventie ce a fost folosita cu succes moderat in Marele Razboi si unul rasunator in cel de-al Doilea. Aparitia motorului cu reactie  a facut ca aceasta arma sa nu lipseasca din arsenalul niciunei armate in principal datorita razei de actiune cat si efectului distragator asupra inamicilor.
  2.Portavionul-Chiar daca succesul din Primul Razboi a fost minor, portavionul a aratat de ce este in stare si a devenit o arma importanta odata cu izbucnirea celui de-al doilea conflict mondial. Se spune ca americanii au castigat Razboiul din Pacific datorita portavionului, iar britanicii au pus capat U-boaturilor germane tot cu ajutorul aceste inventii. Astazi portavionul este o bijuterie tehnologica capabila sa atace tinte aeriene, terestre cat si submarine, iar datorita propulsiei atomice poate ramane pe mare vreme de 4-5 ani.
  1. Bomba atomica- Pana in prezent nici o alta arma nu a avut o influneta mai puternica decat bomba atomica. Folosita doar de doua ori in scopuri ofensive,  este pana astazi aspru criticata de o parte importanta a populatiei globului. Dezvoltarea rapida in urma razboilui rece a dus la marirea puterii distructive. Cea mai puternica bomba nucleara lansata pana astazi este Tarul, construita de URSS si avea echivalentul a 100 de megatone si capabilitatea de a distruge Parisul si  40 de lm inconjuratori.