joi, 1 aprilie 2010

Greva RATB

  Am aflat cu stupoare la ora 7.30 ca soferii RATB se afla in greva. Cum a pornit? Spontan se pare in autobaza Titan, raspandindu-se apoi cu repeziciune in intreg Bucurestiul. Cei care erau pe traseu s-au retras , lasand 2 milioane de oameni fara nici o posibilitate viabila de deplasare.
  Nici macar minumul de tramvaie, troleibuze sau autobuze nu a fost indeplinit, capitala fiind pur si simplu paralizata. Am mers 5 statii de tramvai pe jos si ma jur ca nu am mai vazut atata lume de acum 2-3 ani cand era nebunia cu bradul de la Unirii.
  Pana si cei care mergeau cu masina personala au avut parte de un trafic infernal. Am vazut oameni care se certau si se scuipau pentru un taxi. Mai ceva ca in jungla. Nu ca in mijloacele de transport ar fi paradis, caci de multe ori stam ca sardelele, dar macar avem stii ca ajungi la timp unde trebuie.
  Partea mai putin placuta este motivul grevei. Salarii mici, neexistenta pauzei de masa, micsorarea salariilor si taierea sporurilor. Salariile intr-adevar sunt la nivelul celor din 2008, dar depasesc 15 milioane de lei vechi si nu au fost micsorate ci nu s-au mai facut ore suplimentare. Cati dintre voi aveti salariile astea?
  Pauza de masa este un lucru normal ,iar sporurile au fost taiate indiferent de ce zic directorii RATB ,dar liderii de sindicat ce au facut la negocierea contractului de munca? Au dormit pe fundurile lor mari si umflate de bani.
  In concluzie, pot spune cu mana pe inima ca nu o sa se schimbe nimic major. Contractul colectiva de munca este valabil pana in noiembrie 2010, deci nu poate fi renegociat.Punct. Cat despre greva, poate fi declarata ilegala in orice moment pentru ca nu s-a asigurat continuitatea transportului minim de calatori cum este stipulat in contract.(lucru care mi se parea o dovada de respect pentru milioanele de oameni care calatoresc zi de zi cu RATB)

11.30: Primarul Oprescu a intrat la o noua runda de negocieri cu protestarii. Se estimeaza ca de la ora 14.00 transportul in comun ar putea fi reluat.Directorul Gheorghe Aron a asigurat populatia ca va suplimenta cu 15% numarul garniturilor.(care acum sunt 0) .O sa revin cu detalii de indata ce apar.

11.50: Protestatarii cer:
  • Marirea salariului.
  • Acordarea primei de Paste in valoare de 300 de lei.
  • Refacerea grilei de salarizare.
In prezent in toata capitala doar 14 linii de tramvai functioneaza, iar cartierele afecatate sunt Rahova, Titan si Drumul taberii

13.07 Prima runda de negocieri este inca in desfasurare, dar se pare ca nu s-a ajuns inca la nici un consens, motiv pentru care protestul va fi prelungit cu cel putin inca o ora.

14.20 Negocierile au ajuns intr-un impas. Primarul Capitalei Sorin Oprescu a plecat de la masa negocierilor fara sa ajunga la nici o intelegere cu cei de la RATB. Singura masura pe care primarul general o va lua in cazul in care protestatarii nu renunta va fi introducerea maxi-taxi pe traseele suspendate.

18.10 Conform primarului Sorin Oprescu greva s-a incheiat, iar transportul in comun va fii reluat de asta seara. Totusi anumiti protestatari pareau nemultumiti de consensul intre primarie si RATB. Ramane de vazut daca soferii si vatmanii vor pune in practica acest lucru.

4 comentarii:

  1. Astazi am respectat prescriptia doctorului: 45 minute de mers pe jos...........................la prima ora!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) buna asta..mai facem si noi miscare

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar sa-i dea in judecata ca e ilegal ce au facut.Macar daca anuntau si ei:|

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!