Craciunul a trecut, dar incet ne pregatim pentru Anul Nou. Singura sarbatoare cu adevarat mondiala, Anul Nou vine cu traditii specifice fiecarei tari. In lista de mai jos sunt 10 traditii din intreaga lume. Enjoy!
- In Regatul Unit dar si in cateva localitati din Franta se obisnuiste ca da Anul Nou sa se intre in casa cu piciorul drept inainte. Desi traditia este diferita de la o localitate la alta, in general se presupune ca un barbat cu parul inchis la culoare ( blonzii nu sunt preferati pentru ca amintesc de vikingii invadatori) intra in casa la miezul noptii. O alta conditie este ca barbatul sa nu fii stat in casa cu o ora inainte de Anul Nou.
- Desi mai multe tari au aceasta traditie, ea inseamna pentru fiecare ceva diferit. Este vorba de cum bate vantul de Anul Nou. In Irlanda, daca bate dinspre est britanicii vor invinge . Acest obicei este unul stravechi, aratand si astazi dispretul pe care il au irlandezii fata de britanici. In Franta in schimb daca vantul bate dinspre est, fructele se vor coace mai repede, iar daca bate dinspre nord recoltele vor fi compromise.
- Artificiile de la miezul noptii sunt o traditie mondiala si au ajuns ca astazi sa fie considerate puncte turistice. Portul Sydney, New York-ul sau Rio de Janeiro si-au castigat renumele de orase ale distractiei prin spectacolele magnifice de artificii si sunet.
- Anul nou este sarbatorit intr-o forma sau alta de peste 4000 de ani. Vechii babilonieni sarbatoreau Anul Nou timp de 11 zile. In aceste zile regele trecea printr-o "cura" de umilinta fiind dezbracat si lasat timp de 3 zile sa se roage singur. Dupa aceste 3 zile, regele isi primea prerogativele si hainele si cerea ajutorul naturii pentru inca un an manos.
- Austria are una dintre cele mai frumoase traditii de Anul Nou. Balul Imperial, are in loc in noaptea dintre ani inca din timpul dinastiei de Habsburg. Tinuta este obligatorie, iar din repertoriul orchestrei nu lipseste "Dunarea albastra" sau Die Fledermaus, operele lui Johann Strauss .
- Pentru chinezi este de fapt anul 4708 si nu 2011. Desi se sarbatoreste mai tarziu decat Anul Nou obisnuit, chinezii sarbatoresc pentru trei zile la rand. Artificiile si petardele sunt folosite pentru a izgoni spiritele rele iar oamenii poarta culoarea rosie, considerata norocoasa. A treia zi de sarbatoare se termina mai devreme, pentru ca in acea zi soarecii isi marita fetele ,asa ca au nevoie de liniste.
- In Japonia trebuie sa te pregatesti cu cel putin o saptamana inainte de Anul Nou. Casa trebuie curatata temeinic pentru scoate duhurile rele, datoriile trebuie platite iar neintelegerile rezolvate. Inainte de miezul noptii un clopot bate de 108 ori, numarul problemelor omenesti. Dupa aceea in ziua de dupa Anul Nou, japonezii scriu pe o bucata mica de hartie visele si sperantele lor pentru anul ce urmeaza.
- Pentru Afro-Americani Anul Nou are o semnificatie speciala si mai este numita si Ziua Emanciparii. In 1863, in Boston, pe 1 ianuarie, s-a citit o proclamatie ce elibera toti sclavii. De atunci mii de oameni sarbatoresc aceasta eliberare, preparand mancare specifica acelor vremuri dar si mancare africana pentru a le aduce aminte de legaturile lor.
- Desi fiecare tara are un cantec specific Anului Nou, cantatul este ceva comun in aproape toate tarile. In Romania Plugusorul are darul de a aduce noroc si recolte bogate celui care primeste colindatorii. In marea majoritate a tarilor cantecul este folosit pentru a a lunga spiritele rele si a le imbuna pe cele ale naturii.
- In multe tari nou-nascutul ce se naste primul in Anul cel Nou primeste un premiu special din partea spitalului. Nu cu mult timp in urma copilul de doar cateva ore era plimbat prin oras pe un car alegoric, dar pentru motive lesne de inteles s-a renuntat la aceasta traditie. Cu toate acestea titlul de primul nascut in noul an este foarte disputat si simbolizeaza puritatea si speranta unui AN NOU FERICIT.
Aprecieri deosebite pentru informatiile de buna calitate, pe care ni le-ati dat acum, in apropierea Noului An. Multumiri si succes !
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos! Succes si dumneavoastra in continuare!
RăspundețiȘtergereSalutam , banuiesc ca la anul , francezii vor sarbatorii alungarea tuturor romanilor de pe teritoriul lor..la ce natie de oameni sunt ei!!! , sper sa nu te fi suparat , am gresit din nimereala blog-ul tau si am citit ,si daca tot am venit, nu puteam sa plec, fara sa zic la revedere...:)
RăspundețiȘtergere@ AlinGeorgeBv: o sa sarbatoreasca daca nu bate vantul dinspre est...adica estul Europei=))
RăspundețiȘtergereVantul bate , apa trece... romanui tot roman ! :D
RăspundețiȘtergereinterasante unele traditii :-?
RăspundețiȘtergereReferitor la ultima cu bebelusul , la noi in romania , daca se intampla sa nasca primul in Anul cel Nou , guvernu spune " inca unu pe statul de plata " :D ;))
RăspundețiȘtergereLa multi ani 2012 tutoror, fericire ,bucurie si sanatate ca'i mai buna decat toate !!
RăspundețiȘtergereLa multi ani si tie!
RăspundețiȘtergere