luni, 24 ianuarie 2011

Unire

  Astazi este 24 ianuarie. Acum ceva timp se anunta ca lumea o sa aiba liber legal, dar proiectul este si acum in Camera Deputatilor. De ce zi libera ma intrebati? Pentru ca sarbatorim unirea Tarii Romanesti cu Moldova prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza.
  Istoric vorbind a fost o lovitura de geniu impotriva otomanilor, ce inca mai aveau putere asupra noastra, dar si altor tari ce aveau pretentii teritoriale. O simpla chichita legala ce permitea alegerea aceluiasi domnitor in ambele Principate a facut ca visul romanilor sa fie implinit.
  Desi a durat putin, Cuza fiind inlaturat de "monstruosa colitie", a dus la instaurarea unei dinastii regale, obtinerea independentei si mai tarziu a Marii Unirii din 1918.
  Astazi "Mica Unire" cum mai este cunoscuta, a fost sarbatorita si nu prea, daca pot sa ma exprima asa. Marea majoritate a oamenilor au fost la munca, singurul sentiment de patrotism fiind dat de stegulete arboratede tramvaie sau autobuze. Pe de alta parte manifestarile oficiale au fost oarecum triste. Oameni de arme ce au huiduit oficialitatile, chiar si in timpul imnului. Datorita pensiilor, sau salariilor taiate au reusit sa-l faca pe presedintele Basescu sa nu stea decat cateva minute la ceremonii.
  Sincer ajung la concluzia ca era mai bine in 1859 decat astazi in 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!