marți, 15 martie 2011

Coincidente?

 "Coincidenta este felul lui Dumnezeu de a ramane anonim"-Albert Einstein

Sunt oameni ce cred in coincidente si nu incearca sa le explice, pentru ca pur si simplu se intampla. Dar o alta categorie considera ca nu exista coincidente. Totul face parte dintr-un plan cosmic, sau este o parte a unei conspiratii.
  Personal tind sa cred ca desi unele coincidente sunt pur si simplu intamplatoare, altele pot fi de-a dreptul ciudate. Iata cateva exemple:
  • Mark Twain s-a nascut in 1835, in ziua in care cometa Haley a aparut pe cer si a murit in ziua urmatoarei aparitii in 1909. Cu un an inainte sa moara a declarat pentru un ziar: "Am venit in 1835 odata cu cometa Haley. Vine iarasi anul viitor si ma astept sa plec cu ea."
  • In 1979 un mic ziar german a lansat un mic concurs. Cele mai neobisnuite povesti bazate pe intamplari reale avea sa fie castigatoare. Walter Kellner avea sa fie castigator, amintind cum zbura cu un avion Cesna intre insulele Sardinia si Sicilia. Motorul s-a stricat, a aterizat pe apa si a asteptat sa fie salvat. Dupa doua saptamani un austriac a venit la ziar cu aceeasi poveste, acuzandul pe neamt de plagiat. Austriacul patise acelasi lucru, pe aceeasi ruta si zburase chiar cu acelasi tip de avion. Dupa verificare s-a constatat ca ambii oameni patisera acelasi lucru, in acelasi loc.
  • O nuvela scrisa de Morgan Robertson poarta similaritati categorice cu tragedia Titanicului. Scrisa cu peste 20 inaintea naufragiului, povestea este despre un vapor de croaziera numit Titan. Considerat de nescufundat, acesta se loveste tot de un iceberg, tot in luna aprilie. Ca si in cazul Titanicului numarul mare de morti este datorat putinelor barci de salvare.
  • Aceeasi autoare a scis o carte despre un viitor razboi, purtat de vehicule aeriene ce poarta "bombe ca sorele". Acestea puteau distruge un oras intreg, intocmai ca bombele nucleare. In carte razboiul incepe in decembrie dupa ce japonezii ataca pe furis Hawaii. Pearl Harbor va suna cunoscut?
  • Pe 28 iulie 1900, regele Italiei, Umberto I, lua masa intr-un restaurant din Monza. Proprietarul semana perfect cu regele, avea acelasi nume, iar pe sotia sa o chema la fel ca pe regina. Restaurantul a fost deschis in ziua in care regele a fost incoronat. Pe 29 iulie 1900, proprietarul restaurantului a fost impuscat. In aceeasi zi a fost impuscat si regele.
  • In 1872 Claude Volbonne l-a ucis pe baronul Rodemire de Tarazone al Frantei. Cu 21 de ani inainte, tatal baronului fusese omorat de un om ce purta acelasi nume cu ucigasul fiului sau.
  • Pe 13 februarie 1746,Jean Marie Dubarry a fost executat pentru uciderea tatalui sau. Pe 13 februarie 1846, la exact 100 de ani, un alt Jean Marie Dubarry a fost executat pentru aceeasi crima.
  • 1911 trei oameni au fost spanzurati in Londra, mai precis la Greenberry Hill pentru uciderea unui nobil englez. Numele celor trei erau: Green, Berry si Hill.
  • In 1899 un fulger a omorat un om in Taranto, Italia. 30 de ani mai tarziu fiul sau a murit tot fulgerat si culmea in acelasi loc.In 1949, Rolla Primarda, nepoata primului om, si fiica ultimului a murit tot fulgerata.

3 comentarii:

  1. "Coincidenţe aparente, decizii, simple fapte –
    Pe toate le atribuim în vis
    Subconştientului, străjer în fiecare noapte?
    …sau Eminescului fortuna labilis?"

    eu cred ca totul depinde de viziunea fiecaruia. sunt momente in care punem totul pe seama soartei si momente in care ne place sa credem ca noi ne jucam cu universul, si nu invers. nu crezi? ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. wow ce tare! Chiar sunt adevarate intamplarile astea?!

    RăspundețiȘtergere
  3. Din ce am reusit sa gasesc unele sunt adevarate.Precum cea cu Titanicul, bomba atomica, Mark Twain,regele Italiei sau concursul ziarului. Pentru restul nu am gasit surse clare, deci nu pot sa ma pronunt.:D

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!