joi, 19 mai 2011

Booom...almost

 Intr-un post anterior puneam sfarsitul lumii pe seama neglijentei sau a prostiei noastre, a oamenilor. Astazi vreau sa sustin aceasta afirmatie cu o lista. Marea majoritate a evenimentelor s-au intamplat inainte sa ma nasc, dar cateva puteau sa ma faca sa cresc intr-o iarna nucleara. In eventualitatea in care nu muream pe loc, bineinteles.

  • Intrusul de la baza aeriana Duluth- pe data de 25 Octombrie, 1962, in timpul Crizei rachetelor din Cuba, un paznic al bazei militare aeriane a observat un intrus ce tocmai sarise gardul si reusise sa intre in baza. A apasat alarma si a pornit in urmarirea. Nimic neobisnuit pana aici, dar alarma era conectata gresit. Fiind deja in starea de alerta DEFCON 3, alarma a aparut pilotilor ca alarma de atac nuclear. Astfel avioanele F-106A inarmate cu rachete nucleare s-au pregatit de decolare si urmau sa atace principalele orase sovietice. Au fost oprite tocmai cand decolau si astfel un razboi nuclear a fost evitat la limita. 

  • Prabusirea de la baza aeriana Thule- In perioada Razboiului Rece, bombardierele americane survolau la limita spatiului aerian sovietic, pentru a putea ataca in cazul unui razboi nuclear. Pe 21 Ianuarie, un bombardier B-52, ce avea la bord 4 bombe cu hidrogen, indeplinea aceasta misiune. In timpul zborului un incendiu a izbucnit la bord, iar echipajul a trebuit sa abandoneze aparatul. Acesta s-a prabusit pe gheata, iar materialul exploziv a detonat, trimitand resturi radioactive in zona. Din fericire rachetele nu erau armate, astfel incat nu a avut loc o explozie nucleara. Pana si acum exista o controversa in legatura cu numarul de bombe gasite, existand oameni ce sustin ca o bomba nu a fost gasita nici pana astazi.
  • Accidentul avionului Lakenhealth B-47(1956) - Dupa o misiune de antrenament, avionul-bombardier B-47 Stratojet, s-a indreptat spre o baza aeriana din Suffolk, Anglia. In timpul aterizarii aparatul de zbor a scapat de sub control si s-a lovit de un buncar in care erau 3 bombe nucleare. Un incendiu a cuprins avionul cat si buncarul. Incendiul a fost eventual stins, dar raportul oficial arata ca a fost un miracol ca focul nu a detonat o bomba al carui detonator fusese grav avariat.
  • Incidentul discheta de pregatire(1979) - La ora 8.50 pe calculatoarele celor de la NORAD, Pentagon si altor doua agentii , a aparut un avertisment. Acesta arata ca sute de rachete intercontinentale nucleare fusesera lansate de rusi. Statul major american a pus in alerta avioanele ce urmau sa lanseze un atac de represalii. Avionul presidintelui a decolat, desi presedintele nu era la bord. Dupa 6 minute de la lansare, radarele si satelitii nu aratau nimic , facandu-i pe ofiteri sa-si dea seama ca ceva nu este in regula. S-a dvedit ca o discheta de antrenament ramasese intr-unul dintre calculatoare. Cand simularea a inceput avertismenul a fost trimis catre toate celelelalte institutii.
  •  Racheta norvegiana(1995) - O echipa de oameni de stiinta au lansat o racheta din Norvegia cu scopul de a cerceta atmosfera. Pe radarele rusesti a aparut ca o lansare a unei rachete Trident de pe un submarin. S-a crezut ca avea sa urce in atmosfera superioara si pulsul electromagnetic rezultat din explozie va afecta radarele, lasand loc rachetelor nucleare. O alerta a fost data, iar Presedintele,  Ministrul de aparare si Sefii de Stat Major au tinut o video-conferinta tensionata. Dupa 8 minute, calculatoarele au aratat ca racheta va cadea in mare. Conform protocolului, Presedintele Boris Elţin mai avea doar 2 minute pentru a lua o decizie.
  • Confruntarea U-2(1962) - Un alt eveniment ce a avut loc in timpul Crizei Rachetelor din Cuba. Pilotul avionului de recunoastere U-2, a fost impiedicat de aurorele boreale sa se foloseasca de instrumentele de bord corect. Astfel a intrat din greseala in spatiul aerian sovietic. Imediat doua MIG-uri au fost trimise pentru interceptare. Americanii au trimis si ei doua F-102 Dagger pentru  a ghida avionul de recunoastere si pentru a-l apara. Pilotii americani avea la dispozitie  2 rachete nucleare de 1,5 kilotone si avea autorizatia de a le folosi. Dupa o joaca de-a soarecele si pisica cu avioanle rusesti, nicio racheta nu a fost lansata, evitand scanteia celui de-al Treilea Razboi Nuclear.
  • Omul ce a oprit razboiul(1983) - Pentru Stanislav Petrov era o zi obisnuita la lucru, la buncarul 15. Pana computerul a arata ca un satelit a detectat lansarea de catre americni a 5 rachete nucleare . Ignorand ordinele sale, nu a transmis avertismentul mai departe, deoarece avea dubii in privinta calculatorului. Petrov a declarat " Cand oamenii pornesc un razboi nu lanseaza 5 rachete ci sute sau mii." S-a dovedit ca avea dreptate, satelitul a confundat caldura venita de la soare cu gazele lansate de o racheta.
  • Criza rachetelor din Cuba(1962) - Dupa ce un avion de recunoastere american a surprins silozuri de lansare pentru rachete rusesti in Cuba, armata americana a decis sa instaureze o blocada asupra insulei. Dar rusii au considerat acest lucru o agresiune si au trimis numeroase vase de suprafata si submarine catre Cuba. Pentru prima si ultima oara, SUA a trecut la DEFCON 2. Pe 27 Octombrie un distrugator american a descoperit un submarin rusesc ce incerca sa treaca de blocada. A lansat mine de adancime pentru a forta iesirea la suprafata. Comandantul submariunului a decis deschiderea trapelor de torpile si rachetele nucleare. Dar pentru lansarea lor era necesar accordul celor 3 ofiteri superiori. Doar unul nu a fost de accord si astfel subamrinul a inchis trapele si a iesit la suprafata. Daca toti ar fi fost de accord vasele de suprafata, submarinele dar avioanele rusesti ar fi atacat declansand razboiul nuclear.

4 comentarii:

  1. Hai ca mi s-a facut parul maciuca! Imi scot palaria in fata lui Stanislav Petrov si ofiterului de la ultima intamplare!

    RăspundețiȘtergere
  2. :))Asa este. Te duci la culcare crezand ca nu pica bombe pe tine...si pe urma citesti asa ceva:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca era sa se intample s ar fi intamplat , noi mai aveam multe de facut pe lumea asta. Lucrurile sunt aranjate , eu cred asta si noi avem prea putina putere sa le schimbam.

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi poate avem multe de facut...dar altcineva poate avea alta parere. Si ne afecteaza pe toti.

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!