marți, 7 iunie 2011

Lucruri de stiut

   Credeai ca stii cam tot ce era de stiut despre istorie, despre tine sau despre lume? Lista de mai jos iti va arata ca te inseli...sau cel putin asa sper. Enjoy!

Henric al VIII-lea- Toata lumea stie ca regele Angliei a avut sase sotii si unele si-au pierdut capul cam usor. Dar partea cu sase sotii este falsa. Haideti sa incepem:  a patra casatorie a fost anulata pentru ca nu a fost consumata si pentru ca Anne era logodita; a doua casatorie cu Anne Boleyn a fost declarata ilegala de Papa, iar a treia si prima au fost declarate de Henric ilegale dupa ce a devenit seful Bisericii Anglicane. Asa ca au ramas doar doua sotii. Pariu ca nu stiai asta...

Cel mai mare organism de pe planeta- Elefantul, balena sau T-Rex? Va inselati. Cel mai mare organism este o ciuperca, Armillaria ostoyae. Nu este o ciuperca rara ci una destul de comuna si probabil ati vazut-o in orice padure. Cea mai mare a fost descoperita in statul american Oregon si are o suprafata de...pregatiti-va: 890 de hectare. Cercetatorii credeau ca la inceput ca sunt mai multe ciuperci ce cresc impreuna dar au descoperit ca este un singur organsim.

Cameleonii isi schimba culoarea in functie de mediu- Asa am invatat cu totii la scoala dar nu este adevarat. Aceste animale extraordinare isi schimba culoarea in functie de starea lor emotionala: daca se imperecheaza, isi apara teritoriul sau este inspaimantat. Pentru ca isi schimba culoarea si in functie de momentul zilei este inevitabil ca un cameleon sa nu ia culoarea mediului la un moment dat. Dar pentru ca este un pradator apex iar insectele pe care le vaneaza nu se bazeaza pe vaz, schimbarea culorii nu este un camuflaj.

Cate starii ale materiei exista- Ati zis 3 pe nerasuflate: gazoasa, lichida si solida. Imi pare rau sa va dezamagesc dar exista  peste 15 stari ale materiei. Vi le-as scrie aici dar nu le gasesc traducerea din engleza. Va spun doar una: plasma; materialul din care sunt compuse stelele.

Numarul diavolului este 666- Cativa cercetatorii au tradus una dintre cele mai vechi Biblii gasite si surpriza: numarul Fiarei este de fapt 616. O noua  traducere facut la Universitatea din Birmingham a unei Biblii vechi de 1700 de ani a aratat ca traducere din copta era gresita.

Oamenii din Evul Mediu credeau ca Pamantul este plat- Complet fals. Cam toate culturile lumii stiau ca Pamantul este rotund in urma calculelor astronomice. Acest mit a pornit de la o lucrare de fictiune de prin anii 1800 in care se spunea ca marele explorator Crisotofor Columb  a plecat pe mare pentru a arata ca Pamantul este rotund. Cauta de fapt o noua ruta spre Indii.

Cel mai arid  loc de pe Pamant este desertul Sahara - Acum o luna v-as fi dat dreptate, dar astazi nu.Tehnic un desert este un loc ce primeste sub 254 mm de apa pe an. Sahara primeste 25, dar exista locuri din Antarctica ce nu primesc nici macar atat. Sunt unele locuri ce nu au mai primit apa de mii de ani.

2 comentarii:

Bine, bine...ai ceva de spus!