duminică, 12 iunie 2011

Utopia egalitatii

   Inca de la inceputul rasei noastre pana in ziua de astazi visam si credem in idealul de egalitate. Societatea moderna incearca sa inoculeze aceasta mentalitate oricui asculta si este mai slab de inger. 
   Desi fiecare cultura a incercat sa adereze prin actiuni si idealuri la aceasta utopie, nici astazi nu sunt diferente majore in modul nostru de gandire sau al societatii. Totusi este propavaduita egalitatea de sanse in intreaga lume civilizata prin religie sau politica. Orice individ aflat in patura de sus a societatii iti va spune ca ai avut aceeasi sansa ca el dar nu ai profitat de ea.
    Referitor la religie se poate observa ca egalitatea este un punct central in majoritatea cultelor. Omul este egal in fata lui Dumnezeu, dar pana aici merge egalitatea. Doar in fata lui Dumnezeu dar nu a trimisilor sai pe Pamant sau a doctrinelor inradacinate in fibra morala a acestor mesageri ai Cuvantului.
    Cat despre tratamentul egalitar atat de mult cautat de comunism sau orice alta ideologie politica, istoria ne-a aratat nu doar ca acest lucuru este imposibil din punct de vedere practic dar pana si teoria are puncte slabe. Chiar si democratia ateniana ce pare modelul perfect de societate in care individul este egal in cetatea-oras se uita faptul ca existau sclavi.
    Egalitatea de sanse, egalitatea in fata rasei sau a religiei reprezinta pentru umanitate un refren frumos pe care le-am ales sa-l repetam pana cand am ajuns sa credem in el. Suna bine conceptual dar este imposibil de aplicat indiferent de timpuri, bogatie sau inteligenta.

   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!