vineri, 9 martie 2012

Top 10 cazuri de isterie in masa

Va aduceti aminte probabil oamenii cu masti medicale pe fata, ce se protejau de presupusul virus aviar. O adevarata isterie pornise ca un tavalug in intreaga Romanie. Cazul nu este singular, ci din contra: un alt episod de isterie in masa de-a lungul istoriei. Mai jos puteti afla cateva dintre aceste cazuri:

  • Apa dulce din Mumbai. In 2006 locuitorii orasului Mumbai au observat ca apa raului Mahim s-a indulcit.  Desi membrii Consiliului de Sanatate au interzis locuitorilor sa bea din apa, pentru ca sute de tone de deseuri se varsa in el zilnic, acestia si-au facut provizii si au declarat fenomenul un miracol. A doua zi gustul dulce disparuse.

  • Epidemia de ras din Tanganica. Acest fenomen de isterie in masa a avut loc in anul 1962 si a inceput cu o simpla gluma. Grupul ce a auzit gluma a ras atat de tare incat veselia lor a devenit contagioasa. In scurt timp toata clasa, iar apoi scoala a fost cuprinsa de ras. Doar cadrele didactice nu au patit nimic, dar au trimis elevii acasa pentru ca nu se puteau concentra. Fenomenul nu s-a potolit, ci din contra s-a transmis si parintilor si oamenilor din imprejurimi. Au trecut 8 luni pana s-a risipit rasul. Multi oameni au ajuns la spital dupa ce au acuzat dureri in piept, de stomac sau probleme respiratorii cauzate de ras.
  • Miracolul hindus. Indienii sunt destul de susceptibili la fenomene de isterie in masa. In 1995, pe 21 septembrie, vestea ca o statuie a zeului Ganesh a baut ofranda, un vas cu lapte, s-a raspandit ca fulgerul. In scurt timp mii de hindusi au venit cu vase pline cu lapte pentru a-si hrani zeul. Dupa cateva zile nimeni nu a putut spune ca zeul a mai baut macar un strop de lapte.
  • Gandacul de iunie. Un alt caz s-a intamplat in Statele Unite, in cadrul unei fabrici de textile. Aici muncitoarele au avut parte de dureri de cap, stare de voma si ameteala. In scurt timp zvonul ca un gandac ar fi de vina pentru aceste simptome a aparut. Departamentul de Sanatate a avut apoi parte de  in ca 60 de cazuri in aceeasi fabrica, ce prezentau aceleasi reactii. Desi fabrica a fost izolata si s-a infirmat varianta gandacului, pentru ca nu existau urme de muscaturi, totul a revenit la normal.

  • Isteria telenovelei. Morangos com Açúcar este un serial foarte cunoscut in Portugalia si Brazilia, destinat copiilor si adolescentilor. In mai 2006, peste 300 de elevi de la 14 scoli au fost spitalizati datorita problemelor respiratorii, iritatiilor de piele sau ameteala. Ministerul Sanatatii a declarat ca acesti elevi nu au nimic, doar ca prezinta aceleasi simptome ca si unul dintre personajele principale din serialul mai sus mentionat. Cu toate acestea peste 30 de scoli au fost inchise.

  • Femeia toxica. Gloria Ramirez, si-a castigat acest "renume" dupa ce a fost responsabila de un fenomen de isterie in masa. Bolnava fiind, femeia s-a dus la Spitalul Central din California. Partea neobisnuita incepe cand o  parte din cadrele medicale ce au tratat-o s-au imbolnavit la randul lor. Cei afectati au declarat ca Gloria emana un parfum iute, iar in sange avea substante ciudate. Totusi, cand analizele au fost facute asupra doctorilor afectati, nimic nu era in neregula. Partea ciudata este ca doar femeile au fost afectate de aceasta "maladie". Departamentul de Sanatate a declarat ca totul a fost doar un caz de isterie in masa.
  • Disparitia penisului. Nu radeti caci este un fenomen deocumentat. A existat si mai exista si astazi in anumite parti din Africa si Asia. Aceasta isterie porneste de la premisa ca penisul dispare prin retragerea in organism. Nu stiu cum sa va explic..sincer. Barbatii au apelat la carlige, sarme sau tot felul de dispozitive pentru a fi siguri ca barbatia lor nu dispare peste noapte. In 1967 in Singapore s-a inregistrat un fenomen de isterie in masa pe tema acestui subiect. Doar o informare agresiva facute de catre Guvern a dus la potolirea crizei.
  • Omul maimuta. Mai avem un caz de isterie in India. Este vorba de omul-maimuta ce ataca oamenii pe strazile din New Delhi. Cu o casca de metal, gheare ascutite, ochi rosii si o blana neagra, creatura ataca tot ce prinde dupa lasarea intunericului. Oamenii au fost atat de speriati incat au crezut ca este vorba de un zeu furios, un robot sau un animal salbatic. Omul maimuta a disparut cum a aparut...brusc.
  • Dansul mortii. Acest fenomen de isterie in masa este unul dintre primele documentate. Actele oficiale ale unei provincii din Imperiu Sfant Roman, din anul 1518 arata cum in iulie o femeie, Frau Troffea a inceput sa danseze in mijlocul strazii. Intr-o saptamana alti 34 de oameni i s-au alaturat, ca intr-o luna numarul sa ajunga la 400. Marea majoritate a acestor oameni au murit de epuizare, avand parte de infarcturi sau atacuri cerebrale. Marturiile primarului, preotului dar si ale altor oameni atesta veridicitatea acestei intamplati. Nimeni nu stie daca au dansat de voie sau au fost obligati prin vreun mijloc.
  • Razboiul lumilor. Poate cel mai celebru caz de isterie in masa este adaptarea radiofonica a piesei lui H.G. Wells " Razboiul lumilor". Piesa radio era regizata si narata de Orson Welles si a fost difuzata in 1938, atunci cand se simtea ca cel de-al Doilea Razboi Mondial este o posibilitate reala. Desi la inceputul piesei a fost citit un avertisment despre faptul ca este o opera de fictiune, ascultatorii ce au dat drumul la radio mai tarziu au intrat in panica. Atacul martienilor era pentru ei o realitate, iar conform piesei armele pamantenilor nu faceau decat sa infurie invadatorii. Multi si-au luat provizii si au plecat in spre munti, declarand apoi ca au vazut cu ochii lor razele distrugatoare. Politia a iesit in strada sa potoleasca multimile dar oamenii n-au vazut in aceasta actiune decat adeverirea temerilor. A fost nevoie de cateva zile in care ziarele, radioruile si Guvernul au declarat ca totul a fost doar o piesa radiofonica.








5 comentarii:

Bine, bine...ai ceva de spus!