miercuri, 2 mai 2012

Top 10 cele mai ciudate razboaie

Razboaiele se poarta inca de cand omul a coborat din copaci. Motivele sunt diverse: onoare, glorie sau prostie.  Avem in lista de mai jos 10 razboaie ce au fost inceput din toate motivele de mai sus si altele mult mai ciudate. Enjoy!



  • Lijar VS Franta - In 1883 cetatenii orasului Lijar, aflat in Spania, au aflat ca regele lor Alfonso al XII-lea a fost insultat de catre cativa francezi. Imediat primarul , Don Miguel Garcia Saez si cei 300 de locuitori au declarat razboi Frantei.  Niciun foc nu a fost tras si nu a existat nicio victima, dar primarul a primit supranumele de "Teroarea din Sierra". Razboiul s-a incheiat dupa 93 de ani, cand regele Juan Carlos a facut o vizita in Paris si a fost tratat bine de catre parizieni.


  • Razboiul galetii - Acest razboi a inceput dupa cum ii spune si numele din cauza unei galeti. Razboiul a inceput in 1325 cand  soldatii orasului independent Modena a furat o galeata din orasul la fel de independent, Bologna. Imediat a inceput razboiul ce a durat 12 ani. Nici pana in ziua de astazi galeata nu a fost recuperata.

  • Razboiul inceput de Paraguay - Presedintele Paraguayau-lui , Francisco Solano Lopez era un mare fan al lui Napoleon Bonaparte si se considera un strateg excelent. Ii lipsea insa un razboi. Asa ca a declarat razboi celor 3 vecini: Brazilia, Argentina si Uruguay. Rezultatul? 90 % din populatia barbateasca a murit din cauza razboiului, foametei sau bolilor. Un razboi stupid pentru orgoliul unui nebun.

  • Razboiul cainelui ratacit - In 1925 Grecia si Bulgaria nu se simpatizau deloc. Luptasera una impotriva celeilalte in Primul Razboi Mondial si lumea nu uitase acest lucru. Pe 25 aprilie al aceluiasi an, la granita a avut loc un incident. Un soldat grec incerca sa-si prinda cainele si a trecut granita. A fost impuscat pe loc de catre bulgari. Grecii au jurat sa se razbune si o zi mai tarziu au declarat razboi, invadand zona numita Petrich. Liga Natiunilor a intervenit si a cerut Greciei sa se retraga si sa plateasca 45.000 de lire drept daune. In timpul micului razboi de 10 zile peste 52 de oameni au murit.

  • Razboiul Arstook - Razboiul dintre Statele Unite si Marea Britanie a avut inceput in 1838 din cauza unor taietori de lemne americani ce au intrat pe un teritoriu considerat britanic. Trupe britanice si americane au inceput sa vina in zona disputata asteptand comanda de razboi. Din pacate pentru ei razboiul nu a mai venit, pentru ca o intelegere a fost semnata dupa doar 11 luni. Confruntarea mai poarta si numele de "Razboiul porcului si fasolei" datorita unei greseli ce a inzecit ratiile soldatilor americani.  Pana la sfarsitul razboiului peste 550 de oameni au murit, in mare datorita accidentelor si bolilor.

  • Razboiul Porcului - Tot o confruntare intre americani si britanici.  Acest razboi de 4 luni si-a primit numele de la un porc ce nu stia ca se afla intr-o zona de granita. A trecut pe teritoriul englez si a fost impuscat si mai tarziu mancat. Militiile americane au cerut razbunare si au asteptat la granita ca englezii sa faca urmatoarea mutare. Acestia si-au cerut scuze dupa 4 luni si s-a ajuns la pace. Singura victima a fost porcul buclucas.

  • Razboiul de 335 de ani - Acest razboi ce a intrat in Cartea Recordurilor a avut urmatoarele parti combatante: Olanda si Insula Sicilia. Nu regiunea italiana, ci o mica insula aflata in sud-vestul Marii Britanii. Razboiul a inceput in 1651 si nu prea se mai stie de ce a inceput, dar a durat pana in 1986 cand un tratat de pace intre cele doua parti a fost semnat.




  • Razboiul fotbalului - Dupa cum ii spune si titlul, totul a inceput cu un meci de fotbal intre Salvador si Honduras, in 1969. Dupa ce Salvador a pierdut meciul tensiunea a inceput sa creasca in tara in asa masura incat pe 14 iunie, armata salvadoriana a atacat Hondurasul. Organizatia Statelor Latine a impus un armistitiu in doar 6 zile, dar deja peste 3000 de oameni murisera.


  • Moldova Vs Transnistria - Vecinii nostrii intra in acest top pentur caracterul ciudat al razboiului. Dupa cum stiti 2/3 din moldoveni doreau relatii mai apropiate cu Romania in timp ce restul doreau sa pastreze status-quo-ul cu Rusia. Asa a pornit un razboi sangeros. Partea ciudata este ca multi soldati ce se impuscau ziua, se impacau seara in aceeasi carciuma si jurau sa nu se impuste daca se vor vedea urmatoare. Razboiul a durat din Martie 1992 pana in luna Iulie a aceluiasi an.

  • Razboiul Emu - Posibil singurul razboi formal in care unul dintre inamici nu este uman. In 1932 in Australia pasarile Emu se inmulteau intr-un ritm ametitor si amenintau rezervele de hrana ale oile si ciobanilor australieni. Astfel armata a trimis o forta expeditionara inarmata pentru a reduce populatia. Problemele au inceput sa apara cand soldatii si-au dat seama ca pasarile fugeau chiar si cand zeci de gloante le loveau. De asemenea fara vehicule soldatii nu puteau tine pasul cu aceste alergatoare de mare viteza. Dupa o saptamana Maiorul Meredith, comandantul fortei s-a retras acoperit de rusine dupa ce soldatii sai nu au reusit sa omoare decat 2500 de emu .











22 de comentarii:

  1. La un asemenea top nu m-am gandit vreodata :D

    RăspundețiȘtergere
  2. vreau galeata inapoi... nu stiam aceasta ordonare..ms:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Clar...asta ne arata ca oamenii pot pornii un razboi din cele mai mici lucruri..:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Razboiul cainelui ratacit :))) asta e tare

    RăspundețiȘtergere
  5. :))poate k ne om da si noi seama din razboaiele lor de anumite chestii...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ciudate rau de tot :))) fain topul asta!

    RăspundețiȘtergere
  7. 2500?:O Doamne cate pasari omorate..:|

    RăspundețiȘtergere
  8. chiar e ciudat;)) si interesant totodata ca nu stiam lucrurile acestea!

    RăspundețiȘtergere
  9. ma bucur k am aflat lucrurile acestea! ms1

    RăspundețiȘtergere
  10. imi par atat de ciudate...poate din cauza ca nu stiam de ele...

    RăspundețiȘtergere
  11. eu nu inteleg ce rezolva lumea prin razboi.ma uit la razboiul din irak ca tine de ani de zile si nu se mai termina.pentru ce sau pentru cine

    RăspundețiȘtergere
  12. nu stiam de aceste razboaie...acum aflu si eu de unele din ele...apropo foarte funny pozele...

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!