duminică, 12 mai 2013

Top 5 cimitire de obiecte - Imagini

Cimitirele nu sunt destinatii create exclusiv pentru oameni sau pentru animale. Chiar si obiectele au nevoie de un loc in care sa odihneasca in pace. Mai jos sunt 5 astfel de locatii ce prin marimea si frumusetea lor stranie au ajuns cunoscute pe intregul mapamond.

Cimitirul de trenuri, Bolivia.

Una dintre cele mai populare destinatii turistice din sudul Boliviei este Cimitirul de trenuri,  de langa oraselul Uyuni. Linia a fost construita de britanici si ajuta trenurile cu diferite minerale sa ajunga la orasele-port de la Oceanul Pacific. Dupa 1940 intreaga industrie s-a prabusit datorita golirii minelor. Nimeni nu s-a mai obosit sa ia si trenurile de acolo, tinand cont ca erau deja depasite tehnologic.




Cimitirul de nave, Mauritania

Orasul Nouadhibou este al doilea oras ca marime din Mauritania, dar si unul dintre cele mai mare cimitire de nave din lume. Sute de ambarcatiuni de diferite marime ruginesc pe plaja sau in ape putin adanci. In anii 80 dupa ce s-a nationalizat industria de pescuit din zona, asa ca oamenii au inceput sa-si vanda navele. Cand nu au mai avut cui au mituit ofiterii si le-au lasat in port. Navele mai mari au esuat de multe ori intentionat pentru a incasa asigurarea.





Cimitirul de submarine, Rusia

Langa orasul rusesc Gadzhiyeo, din Peninsula Kola se afla un cimitir imens de submarine. Dupa ce imensele masini isi atingeau durata de viata, erau retrase din flota activa si aduse in mai multe locatii din URSS. In 1970 zeci de astfel de submarine au fost aduse in Peninsula Kola si pur si simplu uitate acolo. Unele au fost folosite drept tine de antrenament iar altele lasate sa rugineasca. Dupa caderea comunismului in tara, nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor.



Cimitirul de avione, Rusia.

Baza militara de la Vozdvizhenka pare desprinsa dintr-un scenariu apocaliptic. Zeci de avioane zac dezmembrate asteptand ziua finala in care vor fi reciclate. Dupa ce regimentul 444 a fost desfiintat, toate aparatele de zbor au fost tinute la sol, iar tot ce a putut fi refolosit a fost luat de pe avioane. 






Cimitirul de tancuri, Afganistan.

La periferia orasului Kabul se afla sute, daca nu mii de tancuri si alte vechicule rusesti abandonate. Cand URSS-ul a invadat tara vecina  a crezut ca maretele sale tancuri vor zdrobi afganii. Dupa 10 ani si o campanie rusinoasa, rusii s-au retras in graba lasand in urma tancuri, masini de transport si alte vehicule militare. Astazi sunt inca acolo, acoperite cu grafiti, ca un monument maret al curajului impotriva tehnologiei si tiraniei.




2 comentarii:

  1. Imaginile sunt impresionante! Cat fier vechi aruncat fara nici un rost - astia nu au auzit de reciclare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au auzit...dar nu au mijloace tehnice de multe ori, sau pur si simplu au devenit destinatii turistice.

      Ștergere

Bine, bine...ai ceva de spus!