miercuri, 3 iulie 2013

Viitorul vandut

Am citit cu totii despre scandalul ce a avut loc si anul acesta la examenul de Bacalaureat. Un astfel de eveniment este ca Eurovisionul: nicio editie fara cearta si acuze.


Nu m-a surprins prea tare flagrantul acela fenomenal cu zeci de profesori luati de politisti. Era inevitabil, tinand cont de cat de raspandit este flagelul coruptiei la noi. Ce nu am inteles eu asa bine a fost consternarea autoritatilor si a oamenilor de rand. Era parca primul an in care s-a dat spaga la BAC. Asa ceva nu se mai auzise de dinainte de Tepes. Asta era sentimentul general, transmis de presa cel putin.

Complet fals, precum stiti si voi. S-au uitat oare anii in care protocolul era de la sine inteles  si pungile pline cu zeci de cadouri umpleau cancelariile? Ne place tare mult sa fim lupul moralist, dar uitam repede cum s-a intamplat si la noi.

A sarit toata lumea cu gura pe copii. Ca sunt prosti, ca nu invata, ca scoala este de vina etc. Multe sunt adevaruri, nu pot sa neg. Exista elevi ce nu vor sa invete, profesorii ce nu ar trebui sa predea sau scoli ce ar trebui inchise.

Uitam in schimb salariile mizere din invatamant,  educatia pe care parintii uita sa o dea copiilor si cat de putin punem pret pe invatatura. Punem la colt oamenii inteligenti si ii aratam cu degetul, ca pe niste ciudatenii ale naturii si pe urma tot noi spunem ca tara este condusa de oameni prosti si copii de azi nu sunt buni la nimic.

Este o simpla relatie cauza-efect pe care o ignoram. Cand examenele la clasa a 8 si a 12 au fost prea grele, a fost de vina ministrul  ce a dorit sa pice cat mai multi copii. Sarmanii copii, care invatasera, dar au fost striviti de subiectele dificile. Acum cand au fost pentru toti prostii, iar nu este bine: nu este corect pentru cei care au invatat.

Uite asa distrugem generatii intregi de oameni. Ce nu stiu la ce sunt buni, unde au lacune si ce ar trebui sa-si aleaga in viata. Stiu asta din proprie experienta. Termini liceul, crezi ca este bun la ceva, Bacul il treci si iti alegi o facultate. Care nu are nicio legatura cu ce credeai tu, da ro termini pentru ca deh, ai inceput-o.

Si ai ajuns in punctul in care nu prea mai ai de ales. A cui a fost vina? A spagii, a profesorilor, a ta sau a sistemului? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!