sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Oil

  Fac o pauza binemeritata de la portofolii, examene si poze pentru a scrie despre un eveniment social destul de important. Ma refer la protestul impotriva benzinariilor si in special impotriva OMV-Petrom. 
  Miscarea pornita de pe un site de socializare( nu mai pare asa neimportant acum nu?) s-a raspandit ca focul in toata tara. Plati facute in monede de 1, 5 sau 10 bani, spalarea unui parbriz in 30 de minute sau "defectiuni" ale masinii la pompa reprezinta modalitatea de protest a romanilor impotriva pretului benzinei.
  De ce este pretul asa mare la noi? Pentru ca in alte tari, statul plateste in proportie de pana la 40 % din accizele aferente petrolului. La noi in tara, lucrurile nu stau chiar asa. Astfel din dorinta de a alinia preturile la piata europeana, netinand cont de puterea de cumparare, un litru de benzina a depasit 5 lei/ litrul.
  Pentru un european este chiar ieftina, dar el dintr-un salariu minim isi umple rezervorul de 7 ori, pe cand un roman cu salariul minim de abia isi face plinul.
   Desi sunt solidar cu orice forma de protest indreptata impotriva statului, dar si a gigantilor ce controleaza prin pretul produselor lor un intreg lant de alte preturi, trebuie sa spun ca sunt sceptic. Din simplul motiv ca daca in alte tari a mers cu protestul acesta, la noi nu o sa mearga. Guvernul s-a autosesizat si acum ceva timp si nu a rezolvat nimic.Consiliul Concurentei a dormit 10 ani de zile, o sa mai doarma inca 10 fiti fara grija. Nu sunt destule probe prin care sa acuzi companiile petroliere de o intelegere.
   Un alt motiv este strategia multinationalelor, cum sunt Rompetrol sau OMV-Petrom. O sa tina la pret pentru arata ca nu au facut nimic ilegal, cu riscul unor pierderi monetare, timp de 3-4 zile cat este protestul, ca doar nu poate tine la infinit. Deja LukOil are o campanie in weekend unde ofera benzina la pret redus, pentru a contracara efectul protestului. Si sa nu uitam ca romanii sunt comozi. NU vor renunta la masini pentru cativa bani.
   Sper sa imi dovediti ca ma insel si sa scriu zilele viitoare ca pentru prima oara in Romania, vointa omului de rand a invins corporatiile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!