luni, 26 noiembrie 2012

Top carti bune ce pot fi citite repede- partea I

Callimachus, librarul bibliotecii din Alexandria spunea ca "O carte mare este un mare rau". Astazi conteaza mai mult ce scrie in carte si nu cate pagini are. Dar traim intr-o lume extrem de agitata unde timpul liber este foarte limitat. De aceea lista de mai jos are in componenta doar carti relativ scurte, dar extrem de importante pentru literatura universala. Enjoy!

  • Batranul si marea - Ernest Hemingway. Pentru aceasta carte autorul a castigat premiul Nobel si premiul Pulitzer. Nu-i rau pentru o carte  de 100 si ceva de pagini. Cartea spune povestea lui Santiago, un batran pescar ce nu a mai prins nimic de 84 de pagini. In cea de-a 85-a prinde un peste enorm si totul se transforma intr-o lupta apriga intre pescar si peste. 
  • Strainul - Albert Camus. O alta opera a unui laureat cu premiul Nobel. Strainul are ca personaj principal pe Mersault. Acestuia ii moare mama si la inmormantarea ei nu arata nicio emotie. Ajunge sa-si ajute un prieten sa se razbune pe iubita infidela a acestuia, iar in final omoara un om. O carte ce arata cum emotiile sau lipsa credintei influenteaza oamenii din jur.
  • Ferma animalelor - George Orwell. Autorul a numit-o un basm, dar cartea este departe de asa ceva. Este o satira adusa regimurilor totalitare, in special celui sovietic condus de Stalin. Povestea incepe cand animalele de la ferma fac o revolutie si isi gonesc stapanii oameni si incearca sa instaureze o utopie. Oile indeplinesc orice ordin de sus, fara sa gandeasca, porcii se bucura de foloasele muncii la comun, iar magarul intelectual nu face nimic. Nimeni nu este crutat de Orwell ce inceaca sa arate cum apar regimurile de acest fel.
  • Nimic nou pe frontul de Vest - Erich Maria Remarque. O carte ce pare sa ramana valabila si in zilele noastre si probabil si in viitor. Narata de Paul Baumer, povestea vorbeste despre baietii din Germania, inaintea Primului Razboi Mondial. Cum batranii ii preseaza sa se inroleze si ce idei marete aveau ei despre razboi. Pe masura ce razboiul ii omoara toti prietenii, Baumer ajunge sa nu se mai gandeasca la viitor. Cartea se incheie cu titlul, ce arata ca in ciuda pierderilor enumerate in toata cartea, din punct de vedere militar totul merita doar o fraza.


  • Portretul lui Dorian Grey - Oscar Wilde. Capodopera scriitorului englez spune povestea unui tanar bogat ce pare corupt de lume...sau invers. Cand portretul sau este terminat el isi pune dorinta ca portretul sa imbatraneasca in locul sau.  Dorinta ii se implineste si in scurt timp Dorian Grey cunoaste decandenta in cel mai puternic mod. De la homosexualitate, la droguri si crima. Portretul sau se schimonoseste la fiecare pacat si este ascuns intr-un pod unde nimeni nu-l poate vedea. Povestea arata cat de mult poate un om sa decada si cum nu se mai poate salva odata ce a simtit pacatul.



2 comentarii:

  1. Am citit si eu o parte din "Nimic nou pe frontul de vest", m-a cam plictisit, e un roman potrivit pentru baietii care iubesc aventura si care nu vor mai avea sansa de a vedea care sunt regulile in armata. :) In razboi speram ca nimeni nu va mai avea sansa sa vada cum e. Si celelalte carti cred ca sunt foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
  2. @BuburuzaBia: nimeni nu cred ca mai vrea sa vada regulile si razboiul:)) recomand Portretul lui Dorian Grey. Sper ca vei reveni si pentru partea a doua a topului:D

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!