marți, 27 noiembrie 2012

Top carti bune ce pot fi citite repede - partea a II-a

Ma tin de cuvant si postez si a doua parte a topului. De fapt nu este un top ci o lista in care locurile se pot schimba in functie de preferintele voastre. Enjoy!

  • Suferintele tanarului Werther - Johann Geothe. Aceasta carte a declansat un val de sinucideri atunci cand a fost lansata, asa ca ar fi bine s-o cititi cand sunteti intr-o dispozitie buna. Povestea este spusa prin scrisorile dintre Werther si un prieten de-al sau. Werther este un romantic ce se indragosteste de Charlotte, desi aceasta este logodita. Dragostea il consuma pe tanar, pana cand se sinucide, impuscandu-se imbracat in costumul in care o vazuse prima oara pe iubita sa. 

  • Micul Print - Antoine de Saint-Exupery . Stiu ca este considerata o carte pentru copii, dar trebuie sa stiti ca nu este chiar adevarat. Alegoriile, comparatiile si hiperbole sunt facute pentru a fi mai usor de inteles de catre copii, dar mesajul este unul universal indiferent de varsa. Acelasi lucru este valabil si pentru Calatoriile lui Gulliver, carte ce a fost scrisa pentru a arata societatea din 18.

  • Portocala mecanica - Anthony Burges.Probabil ii stiti numele original A Clockwork Orange. Desi filmul este mai cunoscut publicului, cartea mi se pare ca transmite mai bine emotia. Actiunea are loc intr-un viitor distopian unde o banda de tineri comit acte de ultra-violenta. Vocea naratorului este extrem de calma in timp ce fapte de neimaginat sunt spuse pe parcursul cartii. Autorul a incercat sa se dezica de aceasta opera, spunand ca nimeni nu a inteles ce a vrut sa scrie. Pe de alta parte, tot el a declarat ca a scris-o beat, in doar 3 saptamani pentru ca avea nevoie de bani.


  • Candide sau optimismul - Voltaire. Trebuie sa spun ca la prima vedere nu pare o carte vesela, desi titlul asa pare sa spuna. Avem un elev: Candide si un profesor: Pangloss. Ultimul incearca sa-l invete pe primul ca orice rau s-ar intampla, rezulta si ceva bun. Ei bine si acum incep relele : cutremure, spanzuratori, batai, boli etc. La sfarsitul elevul trage o concluzie...deloc simpla.

  • Noapte - Elie Wiesel. O carte cu adevarat tulburatoare, mai ales datorita perioadei , cel De-al Doilea Razboi Mondial. Personajul principal, Eliezer( asemanarea este intentionata pentru a arata caracterul autobiografic) este un tanar evreu din Ungaria ce doreste sa invete despre  Kabbalah. Dar nu este  o perioada fericita pentru evrei, asa ca Eliezer isi pierde mama si sora in lagarele de concentrare, in timp ce el este trimis in alt lagar impreuna cu tatal sau bolnav. Baiatul ajunge sa-si urasca tatal ce are nevoie constanta de ingrijire. Pe langa toate aceste suferinte baiatul pios incepe sa-si piarda credinta intr-un Dumnezeu ce nu face nimic pentru el si oamenii pusi la mare incercare. Dar Eliezer este eliberat la sfarsitul razboiului si nu trebuie sa faca fata doar pierderii celor dragi dar si pierderea credintei si implicit a lui Dumnezeu.





Un comentariu:

  1. Un top interesant,ma tenteaza Portocala Mecanina dar deocamadata astept sa termin cartea pe care o citesc acum....

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!