duminică, 20 octombrie 2013

Carti interzise

De-a lungul timpul multe carti ce astazi sunt considerate opere clasice au fost oprite de la publicare sau distributie. In mare se pot gasi 4 categorii de motive pentru care au fost interzise: motive politice, motive religioase, motive sociale si din cauza sexului. Mai jos sunt cateva dintre aceste carti ce au schimbat lumea, in ciuda piedicilor puse de oameni marunti, ce au vazut totusi potentialul cunoasterii.



  • Ferma animalelor (1945) – George Orwell. Opera lui Orwell este o alegorie despre ridicarea si caderea sistemului socialist. In locul oamenilor sunt folosite animale ce isi rastoarna stapanii umani si conduc singure ferma. Datorita mesajului clar anti-sovietic cartea a fost interzisa in URSS dar si in tarile comuniste. Supriza a venit din partea cealalta, cand S.U.A. a interzis si ea cartea pentru textul introductiv ce contine ideologia comunista. 
  • Nimic nou pe frontul de Vest (1928) - Erich Maria Remarque. Cartea spune povestea unui soldat german in timpul Primul Razboi Mondial. Mizeria, moartea dar si inutilitatea razboiului in sine au facut din aceasta carte un inamic al Germaniei Naziste. Cartea a fost interzisa pentru ca punea armata germana intr-o lumina proasta. Desi a fost publicata cu 5 ani inainte de venirea lui Hitler la putere, in climatul nationalist nimeni nu dorea sa auda de vieti pierdute inutil.
  • Versetele satanice (1988) - Salman Rushdie. Opera a creat o adevarata furtuna in intreaga lume deoarece se inspira din viata profetului Mohamed. Conform autorului exista in Quoran cateva versete ce pot fi citite pentru  a invoca 3 zeitati pagane. Comunitatea musulmana din intreaga lume a acuzat autorul de blasfemie si o fatwa pentru moarte autorului a fost emisa. Rushdie a fost nevoit sa fie pus sub protectia politiei iar un traducator japonez al cartii a fost ucis. "Versetele satanice" a fost interzisa in India, Iran, Irak si restul tarilor musulmane. In unele tari cartea a fost arsa in demonstratii de strada.
  • Originea speciilor (1859) – Charles Darwin.  Cunoscuta carte a lui Darwin, cunoscuta, ironic sub numele de "Biblia Stiintei" a incercat sa explice cum au evoluat speciile pe Pamant. Dar ideile conform carora lumea avea mai multe de 6000 de ani si omul a coborat din copaci au fost prea mult pentru lumea de atunci si de acum,daca  aveti rabdare sa cititi. Imediat dupa publicare cartea a devenit tinta zelotilor religiosi si a Bisericii. In tarile in care spiritul iluminist nu era ceva important, cartea era interzisa pentru blasfemie si cine o avea era aspru pedepsit. Curios este ca si astazi exista anumite state din S.U.A. ce interzic folosirea cartii in interiorul scolilor. Problema a ajuns si in fata judecatorilor ce au decis ca fiecare scoala sa aiba dreptul de a folosi sau nu principiile darwiniste.

  • Lolita (1955) – Vladimir Nabokov. Poveste profesorului in varsta ce se indragosteste de o copila de doar 12 ani nu a fost pe placul multora inca de la apariatia sa in 1955. Desi initial cartea s-a vandut in 5000 de exemplare, de abia dupa ce un ziarist englez a pus-o pe lista sa de cele mai bune carti ale anului a inceput haosul. Lansata in Franta, cartea a fost imediat interzisa pentru continutul sau considerat obscen. La cateva luni Marea Britanie a interzis si ea cartea lui Nabokov. Pana si astazi cartea este inca subiectul unor controverse si este interzisa in Iran si alte cateva state arabe. 
  • Tropicul cancerului (1934) – Henry Miller. Multi au numit-o cartea ce ne-a adus libertatea de exprimare. Miller povesteste viata sa nomadica pe care a dus-o ca scriitor in Paris. El se foloseste de un limbaj colorat si de sexualitate intr-un mod in care nu se mai facuse pana atunci. Din acest motiv cartea sa a fost interzisa in Canada,Marea Britanie si SUA. De abia dupa zeci ani a inceput cartea sa nu mai fie prigonita, dar ramane interzisa in anumite scoli.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!