duminică, 2 mai 2010

Top 10

 Pentru ca sunt un pasionat de istorie, am urmarit mai multe programe si site-uri cu topuri ale celor mai mai mari realizari ce au schimbat desfasurarea razboaielor. Asa ca am decis sa scriu aici un top 10.

  10.Carul de lupta-dezvoltat se pare in Mesopotamia, a fost primul sistem de locomotie ce ducea lupta  la     dusmani. Desi scumpe si predispuse le accidente carele de lupta au fost folosite intensiv pana la inceputul primului mileniu 
  9. Sarissa sau phalanxa-folosita inca din anul 3000 i.Hr. era un zid de peste 20 de randuri de lanci. Folosita impotriva infantieriei sau cavaleriei a cunoscut perioada de gratie in timpul lui Phillip Macedon si al fiului sau mult mai cunoscut Alexandru. Phalanxa a ramas in alcatuirea fiecarei armate pana la aparitia Imperiului Roman.
  8. Barca cu panze-primele vase au fost probabil cele egiptene, folosite extensiv in comert dar si in incursiunile in Nubia. In Europa cele mai buna vase cu panze au fost secole de-a randul cele ale vikingilor. Construite atat pentru razboiul pe mare cat si pentru operatiunii de desant, au fost intrecute de abia in sexolele XVII-XVIII de noile modele. Acestea erau echipate cu tunuri, velatura extinsa si erau capabile de a taversa oceane.
  7. Tunul- a aparut in Europa in secolul XIV in componenta armatei otomane. Tunul folosit la atacul Vienei tragea cu proiectile imense provocand pagube insemnate. Dezvoltarea tunului a facut fortarete precum Bamborough si  Landstuhl sa fie distruse intr-o saptamana, respectiv o zi. Tunul este si astazi in componenta armatelor moderne fiind considerat indispensabil pe campul de batalie.
  6. Mitaliera-Prima mitraliera este cea inventata de Richard J. Gatling, dar era greoaie si scumpa. Cel care a adus insa mitraliera pe campul de lupta a fost Hiram Maxim. Mitralierele lui au fost responsabile de 33 % din victimele din Primul Razboi Mondial. Mitraliera Gatlin si-a luat revansa in anii 50' cand a fost dezvoltata ajungand la cadente uluitoare, facand-o perfecte pentru avioanele cu reactie sau elicoptere.
  5. Submarinul-Primul submarin a fost inventat in timpul Razboiului de Independenta american, cunoscand apoi trepte de evolutie in cele doua razboaie mondiale, devenind in arma de temut ce o cunoastem astazi. In prezent exista peste 47 de tari cu peste 700 de  arme tacute, iar peste 300 dintre el sunt cu propulsie nucleara in timp ce in jur de 35 sunt cu armament atomic.
  4. Parasutistii- Aceste unitati sunt considerate cea mai flexibila "arma". Inca de la aparitia lor pe campul de lupta, efectul acestor trupe a fost imens. Amintesc marile lansari din cel de-al Doilea Razboi Mondial : invadarea Normandiei sau operatiunea Market Garden din Olanda.
  3. Avionul- Istoria acestui aparat este relativ noua, dar este o inventie ce a fost folosita cu succes moderat in Marele Razboi si unul rasunator in cel de-al Doilea. Aparitia motorului cu reactie  a facut ca aceasta arma sa nu lipseasca din arsenalul niciunei armate in principal datorita razei de actiune cat si efectului distragator asupra inamicilor.
  2.Portavionul-Chiar daca succesul din Primul Razboi a fost minor, portavionul a aratat de ce este in stare si a devenit o arma importanta odata cu izbucnirea celui de-al doilea conflict mondial. Se spune ca americanii au castigat Razboiul din Pacific datorita portavionului, iar britanicii au pus capat U-boaturilor germane tot cu ajutorul aceste inventii. Astazi portavionul este o bijuterie tehnologica capabila sa atace tinte aeriene, terestre cat si submarine, iar datorita propulsiei atomice poate ramane pe mare vreme de 4-5 ani.
  1. Bomba atomica- Pana in prezent nici o alta arma nu a avut o influneta mai puternica decat bomba atomica. Folosita doar de doua ori in scopuri ofensive,  este pana astazi aspru criticata de o parte importanta a populatiei globului. Dezvoltarea rapida in urma razboilui rece a dus la marirea puterii distructive. Cea mai puternica bomba nucleara lansata pana astazi este Tarul, construita de URSS si avea echivalentul a 100 de megatone si capabilitatea de a distruge Parisul si  40 de lm inconjuratori.

Un comentariu:

  1. salut. te-am trecut la blogroll pe http://www.super-bingo-metropolis.ro/ , poti sa ma treci si tu cu numele: Super Bingo Metropolis daca vrei. App..mai am si blogul :"Blog de cautare" la tine in lista
    mc

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!