duminică, 17 octombrie 2010

Paradox

Toți știm ce înseamnă un paradox. Însă este de multe ori folosit greșit sau exemplele date sunt oarecum greșite. Am fost nevoit să explic definiția unui paradox și de ce să mint...este destul de greu. Este mai ușor să dai un exemplu:



1. Voință proprie
Dacă Dumnezeu este omnipotent și știe ce vom face înainte să fim creați, atunci cum avem voință proprie?  
Explicație: Dumnezeu este în afară timpului deci știe deja ce am făcut și ce vom face.
 
2.Paradoxul crocodilului
Un crocodil fură fiul unui tata și promite că o să-l înapoieze dacă tatăl va ghici ce va face crocodilul. Ce se întâmplă dacă tatăl ghicește că fiul nu va fi înapoiat? 
Răspuns: Nu există soluție.Dacă crocodilul ține copilul își încalcă regula,pentru că tatăl a ghicit. Dacă da înapoi copilul își inalca iar regula pentru că tatăl nu a ghicit.


3.Paradoxul bunicului
Foarte cunoscut din filmele SF.Un individ se întoarce în timp și își omoară bunicul înainte să-o cunoască pe bunica.Asta inaseamna că părinții individului nu s-au născut și implicit el. Dar asta înseamnă că nici el nu a mers în timp și nu și-a omorât bunicul, care este viu și i-a permis individului să se nască si să meargă în viitor. Amețitor nu?:)) 
Răspuns: Logic nu există un răspuns, dar conform fizicii cuantice s-a născut un univers paralel :-s


4.Omnipotentă Poate Dumnezeu crea ceva atât de greu încât să nu-l poată ridică?
Răspuns. Această afirmație este considerată o aberație pentru că Dumnezeu "nu poate" nu are sens.

5.Paradoxul lui Epimenides
Eu l-am invatat la scoala.
 
 Toți cretanii mint.Epimenides era cretan. Dacă Epimenides era cretan atunci afirmația lui că toți cretanii mint este o minciună.Asta înseamnă că toți cretanii spun adevărul,deci afirmația luiEpimenides este adevărată.  
Răspuns: Dacă autorul mai știe un cretan în afară de el care nu este mincinos, afirmația sa este o minciună, pentru că se referă la toți cretanii.


Un comentariu:

Bine, bine...ai ceva de spus!