marți, 9 noiembrie 2010

Don

  "I'll make him an offer he can't refuse". Fraza astazi intrata in vocabularul a milioane de oameni de pretutindeni apartine scriitorului isi are originea in cartea "The Godfather" (romana Nasul), scrisa de Mario Puzo.
   Tocmai am terminat-o de citit si trebuie sa marturisesc ceva. M-a dezamagit. Este uluitor si pentru mine. Intotdeauna mi-au placut mai mult cartile decat adaptarile cinematografice. Nu vreau sa se inteleaga ca nu mi-a placut cartea. Ba chiar a fost usor de citit,cu un limbaj colorat si fara prea multe ocolisuri. Dar filmul mi s-a parut fenomenal. Marlon Brando in rolul vietii sale, James Caan un Santion "Sonny" Corleone violent si un Al Pacino la inceputul carierei.
   Scena in care un producator de filme se trezeste langa un cap de cal este legendara, dar in carte este doar un pasaj ce nu te impresioneaza in nici un fel. Atuul cartii este ca povestea este mult mai detaliata decat in film, aratand relatiile complicate din sanul "Cosa Nostra" dar si mijloacele cu care Don Corleone a ajuns sa conduca un imperiu.
   Urmatoarele doua filme  din trilogia "Nasul" dezamagesc , exact ca si in carte, dar asta este deja o alta poveste.

5 comentarii:

  1. Se intampla uneori ca filmul sa bata chiar si cartea, dar rare sunt cazurile. Aseara am stat cateva ore bune sa vizionez o serie de 6 episoade a cate 50 min fiecare din Mandrie si prejudecata, adaptare dupa cartea cu acelasi nume a lui Jane Austin. Pentru ca a fost mai mult decat 2 ore cel mult de film a avut aproape aceleasi dialoguri ca in carte si mi-a placut tare mult, desi vazusem candva si-un film care mi s-a parut c-a facut cartea harcea-parcea. Deci.... oricum nu mi-a placut "Nasul" si n-am avut rabdare sa-l urmaresc niciodata cap-coada.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu-ti place Nasul? Prima persoana esti care aud ca zice asa ceva:))...."Mandrie si prejudecata" am vazut si eu la tv si varianta pe care am vazut-o era foarte ...naspa.Se potriveste cuvantul:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Exact cum ti-am zis : primul film din trilogia "The Godfather" este peste carte datorita actorilor. O distributie de neegalat. Dar, nu cred ca trebuie sa facem diferenta dintre carte si ecranizare, in cazul asta. Nu stiu cat a contribuit viziunea lui Mario Puzo in realizara filmelor. Si sa nu uitam : e singurul scriitor care a inteles sistemul Mafiei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Corect! Poate era mafiot Mario Puzo:>

    RăspundețiȘtergere
  5. Johnny, da, nu-mi place "Nasul". :) Probabil ca n-ai vazut miniseria, ci filmul care este prost ecranizat. :) (ma refer la "Mandrie si prejudecata")

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!