marți, 23 noiembrie 2010

North vs South

  Astazi la ora 7. 45 ora Romaniei, Coreea de Nord a atacat insula Yeonpyeon, ce apartine Sudului. Peste 200 de obuze mici au fost lansate de nord-coreeni, provocand moartea a 2 marinari, ranirea a altor 17 si distrugerea a mai multor locuinte civile. Riposta sud-coreenilor a fost un baraj de 80 de obuze, decretarea starii de urgenta si devierea mai multor avioane de vanatoare in zona.
  Acest atac este cel mai grav din 1953 pana astazi si este un semnal de alarma pentru tarile implicate in acest conflict. Tehnic razboiul dintre Coreea de Nord si Republica Coreea de Sud nu este incheiat. Cele doua parti, dar si aliatii lor au incheiat doar un accord de incheiere a focului, dar nu al razboiului.
  SUA a declarat deja ca are de gand sa-si acorde sprijinul aliatului si partenerului economic din Sud, in timp ce China si Rusia doresc ca acest conflict sa nu escaladeze, indemnand revenirea la masa de negocieri.
  Analistii considera ca Kim Jong-il, incearca sa preseze statele vestice sa mareasca numarul de ajutoare catre tara, pentru a impiedica un nou conflict in zona. Tactica aceasta a mai folosit-o cu succes in trecut, dar se pare noile dovezi despre programul nuclear al Nordului este inca o problema. De asemenea tranzitia puterii catre fiul sau , il face pe Kim Jong-il sa joace mai riscant ca oricand, temandu-se de o interventie militara in tara sa cu prilejul schimbarii.
  Oricare ar fii motivele liderului de la Phenian, situatia este destul de grava, deoarece China si Rusia nu par dispuse sa renunte la foloasele economice ce le au cu Vestul si in special Statele Unite, facandu-i pe comunisti sa recurga la armele nucleare ce se presupune ca le au in dotare, pentru a-si forta inamicii sa renunte.

3 comentarii:

  1. Avand in vedere ca nu urmaresc stirile, nu stiam de ceea ce spui tu aici. Pai, parca iar ne apropiem de galceve ce denatureaza in razboaie adevarate. Da, totul este posibil.

    RăspundețiȘtergere
  2. poate se ajunge la ce zicea batrana oarba din Bulgaria:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa parerea mea aproape sigur se fa ajunge la ce a prezis baba Vanga, implicarea SUA va face ca acest conflict sa degenereze.

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!