marți, 5 aprilie 2011

Flori de cires-Sakura & Hanami

   Desi loviti de un tsunami si un cutremur devastator, japonezii inca mai au timp pentru traditiile antice. Mai precis pentru inflorirea ciresilor.
   Hanami este un obicei ce a aparut in perioada Heian, pe la sfarsitul anilor 1100 si reprezinta iesirea in aer liber si sarbatorirea infloririi ciresilor. Desi obiceiul a inceput prin observarea ciresilor, s-a transformat cu timpul intr-o adevarata festivitate, unde se asculta muzica si se bea sake. 
  Agentia de meteorologie japoneza arata chiar si pe ce data se asteapta sa infloreasca ciresii, fiind stiut faptul ca acestia infloresc mai intai la campii si apoi la inaltimi mai mari. Sezonul a inceput anul acesta pe 21 martie in Kumamoto si se va termina pe 4 mai in Sapporo. 
   Floarea de cires a devenit un simbol al Japoniei si este folosita atat in filme, dar si in desene animate sau in manga. Ea reprezinta pentru niponi frumusetea absoluta, dar si mortalitatea datorita perioadei scurte de viata.
   In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, soldatii si pilotii erau incurajati sa lupte chiar daca vor cadea ca florile de cires din pom. Prima unitate de kamikaze purta numele de Yamazakura ce in traducere inseamna "flori de cires".
   Astazi, florile de cires le aduc alinare miilor de japonezi ce si-au pierdut casele, rudele sau prietenii si ii face sa uite de suferinta lor.

2 comentarii:

  1. E impresionant sa vezi cum un fenomen natural distruge viata si apoi o ii reda speranta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos! Imi plac la nebunie florile de cires... :X:X:X

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!