miercuri, 10 august 2011

Anarchy

    Vroiam sa scriu despre un alt subiect, dar evenimentele din Londra m-au facut sa-mi intorc atentia spre una dintre cele mai vechi capitale europene.
    Protestele indreptate impotriva Guvernului au degenerat si s-au soldat pana acum cu cel putin 20 de morti. Legile anti-criza au facut ca oamenii sa iasa in strada si sa-si ceara drepturile, initial in mod pasnic. Dar o multime este mai usor de influentat, asa ca pana la violente nu a fost decat un pas. Nu ar fi nimic neobisnuit, dar confruntarile intre fortele de ordine si protestatari tin deja de trei zile. Strazile sunt nesigure, magazinele si case sunt jefuite, iar Londra pare un oras aflat in plin razboi.
    Imigrantii straini, salariile ajunse derizorii cat si neputinta statului de a-si apara cetatenii impotriva acestor crize economice sucesive au dus la aceasta situatie. Spre deosebire de tara noastra, unde la proteste se asculta Dansul Pinguinului si nu se rezolva nimic, la ei s-a vazut implicarea sindicatelor. Oamenii au inteles gravitatea situatiei de a nu avea o pensie, de a pierde un apartament si de a te muta in strada.
     Totusi, trebuie sa spun ca cei care s-au luptat cu politia, NU sunt in niciun caz oameni ce au protestat impotriva Guvernului. Acestia sunt pur si simplu niste gasti de cartier, atat de prezente peste tot, ce au profitat de ocazie pentru a jefui. Exista insa si orase ce incearca sa-si regaseasca linistea, precum Birmingham. Aici locuitorii au s-au organizat in grupuri ce patruleaza si ajuta Politia pentru a depista incitatorii la violenta.
     In umila mea opinie, ar trebui sa fim ingrijorati de ce am vazut la Londra. Un oras plin de locuitori civilizati a ajuns sa fie de nerecunoscut, din cauza crizei economice. Ne mandrim cu societatea noastre, dar este la fel de rezistenta precum un castel de carti. A fost de ajuns sa cada o piesa si totul s-a naruit in jur. Se anunta o noua criza si sper sa gresesc, dar Europa este extrem de vulnerabila. Londra nu va fi primul oras cazut prada unei anarhii si nici ultimul.




Un comentariu:

  1. Nu ştiu dacă nu cumva 'criza economică' nu este mai degrabă un pretext decât o cauză reală:

    http://munteanuk.blogspot.com/2011/08/razmeritele-din-anglia-fata-hada.html

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!