luni, 21 noiembrie 2011

Curiozitati istorice

  Pentru ca tot am citit o carte cu profil istoric, m-am gandit ca ar fi interesant daca as posta o lista cu mici curiozitati istorice. Enjoy!



  • Romanii foloseau azbest pentru teserea hainelor. Fibrele de azbest erau de un alb imaculat si din ele se teseau prosoape, servete pentru masa sau fete de masa. Pilniu cel Batran vorbeste atat despre capacitatea firelor de a rezista la foc,dar si despre problemele respiratorii ale sclavilor ce umblau cu aceasta substanta.
  • In Egiptul Antic, inima era considerata locul de unde izvora inteligenta si nu creierul. Dovada ne este data  de imbalsamarea viitoarelor mumii. Creierul era scos afara iar inima pusa intr-un vas special sigiliat pentru a fi folosita in viata viitoare.
  • In Europa Medievala, in timpul ciumei doctorii purtau un costum de protectie asemanator cu cel din imagine. Aveau lentile de sticla rosie, ce trebuia sa respinga diavolul iar in varful mastii se puneau arome pentru a rezista la mirosul cadavrelor.
  • Barba a incetat sa mai fie la moda in Europa incepand cu secolul 17. Pentru a intra in rand cu restul europenilor Petru cel Mare al Rusiei a ordonat oamenilor sa se rada. Pentru a fi sigur ca toti il vor asculta in 1705 a introdus o taxa ce era administrata oamenilor barbosi.

  • Bestseller-ul secolului XV era o carte erotica numita "Povestea celor doi iubiti". Carte, ce este citita si astazi, era scrisa de Aeneas Sylvius Piccolomini. Numele poate nu  va pare cunoscut dar el a devenit mai tarziu Papa Pius al II-lea. (1458-1464)
  • In Egiptul Antic pisicile erau considerate sacre. Daca pisica unei familii murea, acestia isi epilau sprancenele si tineau doliu pana cand le cresteau inapoi.
  • Modelul pentru afisul "Uncle Sam wants you"  este chiar pictorul James Montgomery Flagg. Acesta a adaugat palaria cu stele si barba pentru a parea mai impresionant. 
  • In jurul anului 200 I.Hr. cand Sparta era la apogeu, pentru fiecare cetatean spartan existau 20 de sclavi.

  • Sir William Paterson, fondatorul Bancii Angliei , este suspectat de a fi fost pirat in anii tineretii, ca apoi sa devina corsar. In urma serviciilor sale a fost facut cavaler.
  • Andorra a declarat razboi Germaniei Imperiale in Primul Razboi Mondial, dar nu a trimis niciun soldat si nu a participat la nicio lupta. A ramas in stare de razboi cu Germania pana in 1957 pentru ca nu a fost inclusa in Tratatul de Pace de la Versailles.
  • Doar doi oameni au semnat Declaratia de Independenta a Americii pe 4 iulie 1776: John Hancock si Charles Thomson. Restul au semnat pe 2 iulie, iar englezii peste 5 ani.
  • Un energizant recomandat de doctor, popular in Roma Antica era un amestec de vin si ...fecale de porci mistreti.
  • In timpul Marii Schisme a Bisericii Catolice au existat 3 Papi ce sustineau ca sunt urmasii Sf. Petru. Cardinalii nu l-au placut pe primul Papa si au decis sa aleaga altul. Acest lucru a dus la un mare haos si a facut ca un conciliu din Pisa sa aleaga un al treilea Papa. Astefl existau trei oameni cu aceeasi functie Papa Gregorie XII, Papa Benedict XIII si Papa Ioan XXIII. Totul s-a rezolvat cand s-a decis ca doar primul papa este valid.

  • Trusa de mai sus era folosita in cazul pacientilor ce erau salvati de la inec. Intr-un mod cu totul neortodox as putea spune. Mai precis aparatul producea fum de tutun ce era transmis unui tub ce se introducea in anusul pacientului. Mda...pentru a-l aduce la viata. Era un fel de respiratie gura la gura a timpului. Cred ca majoritatea preferai inecul.
  • In 1907 pliculetele de ceai au fost inventate accidental.  Thomas Sullivan, comerciant de ceai a decis ca este mai usor sa trimita mostre de ceai, intr-o mica punga de catifea, decat o intreaga cutie. Cei care au primit mostrele au crezut ca trebuie puse in cana asa cum au venit si l-au invadat cu scrisori pe Sullivan pentru mai multe pliculete.
  • Cea mai veche parasuta apare intr-un desen din perioada renascentista. Facuta dintr-un cadru usor de lemn si panza era prinsa de corp cu o curea .
  • In Roma Antica existau oameni specializati in smulgerea firelor de par de la subrat. Pentru ca nu puteai purta toga asa...paros, angajai un specialist ce te pensa fir cu fir. Aveau chiar si o trusa speciala descrisa in desen. De ce nu se epilau o lama nu imi dau seama...






3 comentarii:

  1. Daca erai fata... nu-ti mai puneai ultima intrebare. :)))

    Nu stiu daca vrei neaparat sa stii, dar eu iti explic oricum. :D Dupa "epilatul" cu lama, parul creste imediat. Dupa doua-trei zile... deja iti agatai toga in el. Plus ca... nu cred ca aveau aparate de ras cu 2-3 lame ca cele de azi si era destul de periculos sa folosesti o lama obisnuita/cutit in acea zona.

    Pe cand dupa pensat... poti sa-ti arati linistit subsiorile pentru 2-4 saptamani. :D

    Nu-i asa ca te simti (si) mai informat? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Alexandrrra: muuuuult mai informat:)) multumesc:))

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!