duminică, 16 decembrie 2012

Razboaie obscure

Din 1945 si pana astazi, la nivel mondial au fost doar 26 de zile de pace. De-a lungul istoriei inregistrare, omul nu a purtat lupte cu semenii,cam 300 de ani. Asta arata cat de mult de place lupta si cat de departe de idealul de pace suntem. Lista de mai jos arata cateva dintre aceste razboaie sau batalii mai putin cunoscute.Enjoy!

  • Cruciadele nordice(1147-1290) - Toata lumea stie de cruciadele indreptate impotriva musulmanilor, pentru recuperarea locurilor sfinte. Mai putin cunoscute sunt cruciadele nordice, initiate de Papa Celestine al III-lea. Inamicul era reprezentat de paganii din Nordul Germaniei si statele baltice. Spre deosebire de cruciadele musulmane, aceste lupte impotriva barbarilor din Europa au fost victorioase, cu locuitori convertiti la crestinism.

  • Primul Razboi Barbar( 1801-1805) - Acest razboi obscur intre Statele Unite ale Americii si statele barbare din Nordul Africii (Maroc, Algeria, Tunisia, Libia de astazi) a pornit de la piraterie. Astazi somalezii se ocupa cu asa ceva, atunci erau acestia barbari ce abordau vase din Marea Mediterana si cereau recompensa pentru prizonieri. Dupa ce mai multe vase americane au fost abordate, iar noul stat american aproape saracit din cauza recompenselor,guvernul a decis sa trimita o flota de vase de razboi americane in zona. In 1801 USS Enterprise a facut prima victima, ca mai apoi zeci de vase de pirati sa fie scufundate iar porturile supuse unor blocade. Americanii au trimis si trupe pe uscat spre Tripoli, ce a fost asediat. Tocmai in 1805 a fost semnat un tratat de pace.

  • Campania Insulelor Aleutine(1942-1943) - Desi, tehnic face parte din al Doilea Razboi Mondial, aceasta lupta intre fortele japoneze si cele americane este des ignorata.  Plasate strategic, aceste teritorii aveau o mare importanta pentru japonezii ce doreau sa atace in inima Statelor Unite cu ajutorul pistelor si porturilor oferite de acest lant de insule. Japonezii au atacat ca la carte si in cateva zile insulele, slab aparate, au fost cucerite. Americanii si canadienii au trecut la contraatac dupa cateva luni si incet, dar sigur i-au respins pe japonezi. Din pacate peste 300 de americani au murit, mai ales datorita focului prietenesc si frigului decat din cauza inamicului.

  • Razboiul Ruso-Japonez( August 9 - 2 Septembrie 1945) - Rusia si Japonia nu si-au declarat razboi in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, desi Germania era aliata cu Japonia. Acest lucru a fost remediat atunci cand Germania a capitulat. Conform intelegerii cu SUA, rusii au declarat imediat razboi japonezilor. 3 atacuri au pornit spre Manciuria si in doar cateva zile Armata Kwangtung ce apara acest teritoriu a fost spulberata de sovietici. Dupa Manciuria, a venit randul peninsulei Coreea si rusii pareau de neoprit. Intr-o luna URSS recastigase teritoriul pierdut in ultimul conflict cu Imperiul Japonez si eliberasera toata Manciuria. Datorita acestui tavalug feroce, multi istorici considera ca rusii i-au facut pe japonezi sa ceara pace si nu cele 2 bombe atomice.
  • Razboiul dintre Anglia si Zanzibar(27 August 1896) -  Acest razboi are si onoarea de a fi cel mai scurt razboi din istorie, durand doar 38 de minute. Cand noul sultan Khalid bin Barghash a ajuns in palatul regal, el a refuzat sa ceara aceptul consulului britanic. Se stie ca britanicii nu glumesc cu traditia si au reactionat dur: sa paraseasca palatul de buna voie sau fortat. Sultanul s-a baricadat in palatul sau si punand soldatii sa traga in orice soldat britanic ce se va ivi. A uitat insa ca in portul sau sunt ancorate 5 nave de razboi britanice, ce au deschis focul asupra palatului si asupra navelor zanzibare. 3 nave autohtone scufundate, soldatii sultanului din port ucisi peste 500 de civili raniti. Britanicii au scapat cu un ranit doar. Sultanul a fost exilat si un nou guvern pro-britanic instalat.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!