miercuri, 30 ianuarie 2013

Top 5 lumi fantastice in literatura

Literatura este locul unde fictiunea si realitatea se impletesc intr-un mod natural, creand locuri  si lumi fantastice. Multe dintre ele le cunoasteti, dar sper ca vor fi si cateva de care nu ati auzit. Enjoy!


Shangri-La - Este un loc creat de autorul englez James Hamilton in cartea sa, "Orizontul pierdut". Locul descris este unul mistic in care oamenii sunt aproape nemuritori, imbatranind foarte incet. Izolat de lumea mondena acest paradis este legat de mitul Shambala, al tibetanilor, un fel de Eden pentru vestici. Interesant este ca opera lui Hamilton a adus mitul in atentia nazistilor ce  au trimis spre Himalaya 1 sau 2 expeditii spre a gasi o rasa presuspusa de arieni.



Narnia - Lumea fantastica creata de C.S. Lewis este locatia unde se intampla actiunea din 7 carti, ce fac parte din seria Cronicile din Narnia. Aceasta lume este plina de animale ce pot vorbi sau creaturi cu puteri neobisnuite. In mitologia cartii, aceasta lume a fost creata de Aslan, un leu cu puteri de zeu. Narnia este o lume plata, ce are o margine, unde se duc cei care mor, iar cerul este brazdat de stele vii, ce formeaza constelatii atunci cand danseaza.


Utopia - Intrat in vocabularul din intreaga lume, cuvantul "utopie" a pornit de la cartea scris in 1516 de St Thomas Moore. Acesta descria o insula fictionala din Oceanul Atlantic ce poseda  un sistem legislativ si politic perfect. Era dorinta autorului de a arata cum ar arata in viziuna sa o societate perfecta. Astazi termenul este folosit mai degraba pentru a arata ca o societate sau o propunere este irealizabila, decat sensul initial.


Lumea Minunilor - Cred ca nu exista copil ce nu a citit "Alice in Lumea Minunilor" scrisa de Lewis Caroll. Aceasta lume imaginata de autor este plina de animale ce se comporta ca oameni, timpul si spatiul sunt relative si totul este dus la extrem. Este de fapt o lume normala vazut de un copil. Nebunia adultilor este redata prin actiunile neverosimile ale personajelor ce se comporta prostesc.


Pamantul de Mijloc - Pe langa faptul ca J.R.R Tolkien a inventat mai multe limbi special pentru cartile sale, el a mai creat si o lume fantastica : Pamantul de Mijloc. Aproape toate romanele autorului au loc in aceasta lume, in diferite perioade de timp, impartite in Evuri. Pamantul de Mijloc este locuit de Valari( fiinte angelice) , Elfi si aliatii lor( oameni, dwarfi, hobbiti) si fiinte malefice ( Melkor,Morgath, orci, dragoni). Parti din harta acestei lumi au fost publicate de Tolkien in timpul vietii, iar altele au aparut dupa moartea lui, in publicarea manuscriselor. Lumea fantastica este presarata de aventuri inimaginabile ale locuitorilor ce duc apoi la nasterea legendelor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!