duminică, 6 ianuarie 2013

Watch. Learn. Imagine.

Am un truc pe care imi place sa-l fac de fiecare data cum sunt plictisit. Sa ies la o mica plimbare si sa ma uit la oameni repede, incercand sa ii vad prin miile de detalii ce-i alcatuiesc. De la ochi, la imbracaminte sau o mica pata pe mana. Cum ar face-o Sherlock Holmes, dar eu nu sunt marele detectiv imaginar, asa ca ma multumesc cu mai putin.Apoi imi place sa-mi imaginez viata pe care o au, cum au ajuns asa cum sunt atunci cand ii vad eu

Cel mai comun tip de persoana este barbatul de 40-50 de ani, insurat, acrit si imbracat anapoda. Spun asta dupa multe ore de hoinareli si sute de fete asemanatoare.
A inceput ca un tanar cu sperante ce dorea sa faca ceva in viata. Inteligenta nu este un criteriu; orice idiot vrea sa fie celebru, la fel ca un om cu un iq mediu. Apoi viata s-a pus in fata tanarului si  s-a lovit de obstacol dupa obstacol. S-a multumit cu o slujba neinsemnata crezand ca fie va avansa fie va pleca la un loc de munca mai bun.
In timpul acesta intervine mandra lui, ambitioasa ca orice femeie ce doreste sa ia viata de gat si sa dea de pamant cu ea pentru viitorul ei. Apar planurile de nunta, cheltuielile si interminabilele discutii despre cati copii, nepoti sau ce prieteni vor veni la ei. Tineti minte ca oamenii au 40-50 de ani azi, deci casatoria a fost platita de parinti. Au taiat un porc, taur, vaca, iac sau bizon si i-au trimis frumusel la Bucuresti intr-o casuta cumparata cu banii ce i-au primit de la invitati.
Intervine rutina si visele se destrama ca o panza de paianjen in fata unei gospodine furioasa si gravida. Noul nascut aduce o gura de aer ce reinvie sentimentul ca el, barbatul, poate face o diferenta pe lumea asta si va munci ca un sclav pentru viitorul copilului, in detrimentul viselor adolescentine.
Se imbraca cu pantaloni de stofa si adidasi, pentru a strange bani si in mare pentru ca asa ii spune nevasta. A renuntat deja sa mai aiba pareri proprii, caci ele sunt idei capitaliste intr-o familie socialista ce pune mare pret pe sange si sudoare. Si se duce la munca zi de zi, an dupa an, asteptand ceva ce pare sa nu mai vina. Stie ca arata haios in hainele alese de sotie, dar o cearta in plus ar fi ultimul lucru pe care l-ar mai vrea. Isi iubeste femeia, dar este satul de sfaturi, datorii si eventualele certuri.
Asa ca merge apasat spre casa, cu capul usor plecat, ganditor, fara sa vada un tanar ce se uita pe furis la el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!