duminică, 6 octombrie 2013

Personaje biblice in viziunea islamica

Religia islamica are foarte mult in comun cu cea crestina. De la morala povestilor, pana la personajele biblice.  Exista insa si cateva diferente "minore" pe care sper sa le apreciati. Povestile fac parte atat din Coran cat si din traditia islamica. Daca am cititori musulmani si considera ca exista si alte personaje asemanatoare, va rog sa scrieti in comentarii. Enjoy.

  • Moise - Pe langa faptul ca a despartit Marea Rosie pentru evrei, Moise este unul dintre cei mai cunoscuti profeti islamici. Conform traditiei la batranete, au inceput sa apara barfe conform carora Moise este cam subred. Pentru a arata ca profetul sau este la fel de aratos si intreg la minte, Dumnezeu a pus o piatra sa-i fure hainele. Atunci au vazut toti ca Moise face fitness. Pentru a arata ca mai are si forta, a lovit piatra atat de tare incat a lasat 5 urme vizibile. Ingerul Mortii a simit-o si el pe pielea lui cand a incercat sa-l ia pe Moise, iar acesta l-a lovit atat de tare incat s-a dus la Dumnezeu pentru a i se plange.


  • Iisus - Personajul principal in religia crestina este de asemenea prezent in religia islamica. Doar ca are ceva in plus conform Coranului. Cand inca se afla in burta mamei sale, Iisus  o consola pe aceasta cand oamenii o barfeau si batjocoreau pentru ca nu are tata pentru copilul sau. Printre miracolele mentionate in traditia islamica se numara aparitia unei mese incarcate cu bucate pentru apostolii sai sau suflul dat unei pasari de lut.  Ce conteaza cel mai mult este ca in Coran Iisus nu moare ci este luat in cer de Allah pacalindu-si dusmanii ce il cred mort.

  • Noe - Il stim cu totii pe cel cu Arca, dar nu stiati ca a trait peste 1000 de ani. Religia islamica spune ca acesta a tinut predici timp de 950 de ani oamenilor, spunandu-le sa se pocaiasca. In tot acest timp a fost ridiculizat si batjocorit reusind sa converteasca cam 80 de oameni, marea majoritate saraci. Noe si-a pastrat optimismul pana cand s-a saturat si a vazut ca oamenii nu se indreapta. Atunci i-a cerut lui Dumnezeu potopul.


  • Enoch - In versiunea islamica Dumnezeu i-a cerut lui Enoch sa  propovaduiasca urmasilor lui Cain. Acestia erau cei mai rai dintre oameni si incercau sa insele oamenii. Una dintre marile inventii ale lui Enoch a fost inventarea cantarului, pentru a-i face pe oameni sa nu mai fie inselati. Comerciantii au incercat sa-l omoare pe Enoch, dar prin rugaciune a inventat sabia si a reusit sa converteasca lumea. Drept multumire, Dumnezeu l-a trimis pe Saturn unde a primit carti din Rai si ingerii l-au invatat sa faca un stilou.

  • David - Conform traditiei islamice Regele David putea forja fierul. Nu ca ar fi ceva extraordinar, dar el o putea face cu mainile goale. El a fost invatat chiar de Dumnezeu acest procedeu, dar si cum ar putea face armuri. O alta poveste ce arata cat de cool era David, cand cineva a incercat sa-l omoare cu sabia, regele a topit sabia atacatorului cu mainile goale. Si pentru ca era credincios, l-a lasat pe cel care il atacase sa scape. Dupa ce acesta a murit nimeni nu a reusit sa creeze arme ca ale lui David.
  • Arhanghelul Gabriel - Profetul Mohamed l-a vazut pe Gabriel si conform acestuia nu avea 6 aripi, cum au toti ingerii ci 600 si acopereau tot orizontul.  Conform religiei islamice Arhanghelul a fost trimis in Sodoma si Gomora sa-l avertizeze pe Lot si sa distruga cele doua orase. Nu cu pucioasa ca la crestini, ci un pic diferit. Gabriel a crescut intr-un gigant si a ridicat cele doua orase atat de sus, incat ingerii auzeau cainii si cocosii din casele oamenilor. Apoi le-a dat drumul de sus si ca sa fie sigur ca toti au murit, a facut sa ploua cu bolovani pe locul celor doua orase.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!