Intr-un post anterior puneam sfarsitul lumii pe seama neglijentei sau a prostiei noastre, a oamenilor. Astazi vreau sa sustin aceasta afirmatie cu o lista. Marea majoritate a evenimentelor s-au intamplat inainte sa ma nasc, dar cateva puteau sa ma faca sa cresc intr-o iarna nucleara. In eventualitatea in care nu muream pe loc, bineinteles.
- Intrusul de la baza aeriana Duluth- pe data de 25 Octombrie, 1962, in timpul Crizei rachetelor din Cuba, un paznic al bazei militare aeriane a observat un intrus ce tocmai sarise gardul si reusise sa intre in baza. A apasat alarma si a pornit in urmarirea. Nimic neobisnuit pana aici, dar alarma era conectata gresit. Fiind deja in starea de alerta DEFCON 3, alarma a aparut pilotilor ca alarma de atac nuclear. Astfel avioanele F-106A inarmate cu rachete nucleare s-au pregatit de decolare si urmau sa atace principalele orase sovietice. Au fost oprite tocmai cand decolau si astfel un razboi nuclear a fost evitat la limita.
- Prabusirea de la baza aeriana Thule- In perioada Razboiului Rece, bombardierele americane survolau la limita spatiului aerian sovietic, pentru a putea ataca in cazul unui razboi nuclear. Pe 21 Ianuarie, un bombardier B-52, ce avea la bord 4 bombe cu hidrogen, indeplinea aceasta misiune. In timpul zborului un incendiu a izbucnit la bord, iar echipajul a trebuit sa abandoneze aparatul. Acesta s-a prabusit pe gheata, iar materialul exploziv a detonat, trimitand resturi radioactive in zona. Din fericire rachetele nu erau armate, astfel incat nu a avut loc o explozie nucleara. Pana si acum exista o controversa in legatura cu numarul de bombe gasite, existand oameni ce sustin ca o bomba nu a fost gasita nici pana astazi.
- Accidentul avionului Lakenhealth B-47(1956) - Dupa o misiune de antrenament, avionul-bombardier B-47 Stratojet, s-a indreptat spre o baza aeriana din Suffolk, Anglia. In timpul aterizarii aparatul de zbor a scapat de sub control si s-a lovit de un buncar in care erau 3 bombe nucleare. Un incendiu a cuprins avionul cat si buncarul. Incendiul a fost eventual stins, dar raportul oficial arata ca a fost un miracol ca focul nu a detonat o bomba al carui detonator fusese grav avariat.
- Incidentul discheta de pregatire(1979) - La ora 8.50 pe calculatoarele celor de la NORAD, Pentagon si altor doua agentii , a aparut un avertisment. Acesta arata ca sute de rachete intercontinentale nucleare fusesera lansate de rusi. Statul major american a pus in alerta avioanele ce urmau sa lanseze un atac de represalii. Avionul presidintelui a decolat, desi presedintele nu era la bord. Dupa 6 minute de la lansare, radarele si satelitii nu aratau nimic , facandu-i pe ofiteri sa-si dea seama ca ceva nu este in regula. S-a dvedit ca o discheta de antrenament ramasese intr-unul dintre calculatoare. Cand simularea a inceput avertismenul a fost trimis catre toate celelelalte institutii.
- Racheta norvegiana(1995) - O echipa de oameni de stiinta au lansat o racheta din Norvegia cu scopul de a cerceta atmosfera. Pe radarele rusesti a aparut ca o lansare a unei rachete Trident de pe un submarin. S-a crezut ca avea sa urce in atmosfera superioara si pulsul electromagnetic rezultat din explozie va afecta radarele, lasand loc rachetelor nucleare. O alerta a fost data, iar Presedintele, Ministrul de aparare si Sefii de Stat Major au tinut o video-conferinta tensionata. Dupa 8 minute, calculatoarele au aratat ca racheta va cadea in mare. Conform protocolului, Presedintele Boris Elţin mai avea doar 2 minute pentru a lua o decizie.
- Confruntarea U-2(1962) - Un alt eveniment ce a avut loc in timpul Crizei Rachetelor din Cuba. Pilotul avionului de recunoastere U-2, a fost impiedicat de aurorele boreale sa se foloseasca de instrumentele de bord corect. Astfel a intrat din greseala in spatiul aerian sovietic. Imediat doua MIG-uri au fost trimise pentru interceptare. Americanii au trimis si ei doua F-102 Dagger pentru a ghida avionul de recunoastere si pentru a-l apara. Pilotii americani avea la dispozitie 2 rachete nucleare de 1,5 kilotone si avea autorizatia de a le folosi. Dupa o joaca de-a soarecele si pisica cu avioanle rusesti, nicio racheta nu a fost lansata, evitand scanteia celui de-al Treilea Razboi Nuclear.
- Omul ce a oprit razboiul(1983) - Pentru Stanislav Petrov era o zi obisnuita la lucru, la buncarul 15. Pana computerul a arata ca un satelit a detectat lansarea de catre americni a 5 rachete nucleare . Ignorand ordinele sale, nu a transmis avertismentul mai departe, deoarece avea dubii in privinta calculatorului. Petrov a declarat " Cand oamenii pornesc un razboi nu lanseaza 5 rachete ci sute sau mii." S-a dovedit ca avea dreptate, satelitul a confundat caldura venita de la soare cu gazele lansate de o racheta.
- Criza rachetelor din Cuba(1962) - Dupa ce un avion de recunoastere american a surprins silozuri de lansare pentru rachete rusesti in Cuba, armata americana a decis sa instaureze o blocada asupra insulei. Dar rusii au considerat acest lucru o agresiune si au trimis numeroase vase de suprafata si submarine catre Cuba. Pentru prima si ultima oara, SUA a trecut la DEFCON 2. Pe 27 Octombrie un distrugator american a descoperit un submarin rusesc ce incerca sa treaca de blocada. A lansat mine de adancime pentru a forta iesirea la suprafata. Comandantul submariunului a decis deschiderea trapelor de torpile si rachetele nucleare. Dar pentru lansarea lor era necesar accordul celor 3 ofiteri superiori. Doar unul nu a fost de accord si astfel subamrinul a inchis trapele si a iesit la suprafata. Daca toti ar fi fost de accord vasele de suprafata, submarinele dar avioanele rusesti ar fi atacat declansand razboiul nuclear.
Hai ca mi s-a facut parul maciuca! Imi scot palaria in fata lui Stanislav Petrov si ofiterului de la ultima intamplare!
RăspundețiȘtergere:))Asa este. Te duci la culcare crezand ca nu pica bombe pe tine...si pe urma citesti asa ceva:))
RăspundețiȘtergereDaca era sa se intample s ar fi intamplat , noi mai aveam multe de facut pe lumea asta. Lucrurile sunt aranjate , eu cred asta si noi avem prea putina putere sa le schimbam.
RăspundețiȘtergereNoi poate avem multe de facut...dar altcineva poate avea alta parere. Si ne afecteaza pe toti.
RăspundețiȘtergere