Multe dintre cele mai stralucite minti ale secolului trecut au lansat ideea conform suntem intr-o era de bronz. Conceptul nu este nou si il gasiti si la autori romani, in special Mircea Eliade. Un cunoscator al traditiei indiene, el s-a inspirat din folclorul mistic si a aderat la aceasta idee.
Are oare dreptate el? Suntem mai putin inteligenti decat cei de acum 1000 de ani, de exemplu? Cunoastem mai mult despre lumea inconjuratoare si despre Univers, decat in orice moment al istoriei noastre ca rasa.
Si totusi desi avem mai multe culori nimeni nu a mai realizat o pictura ca Michelangelo. Cunoastem piatra si metalul si nimeni nu a mai sculptatt o noua Pietà. Nu mai avem un om cu o viziune mareata asupra viitorului ca a lui Leonardo da Vinci. Admiram zambetul Mona Lisei si pana astazi ne intrebam cum a reusit.
Au trecut 43 de secole pana o cladire a invins piramida lui Khufu si nici pana astazi nu avem o explicatie solida asupra modului in care a fost construita. Ne mandrim cu intelegerea Universului, dar vechii babilonieni cartografiasera cerul cu mii de ani inaintea noastra. Cunosteau constelatii si intelegeau ca Pamantul este rotund, iar noi doar am redescoperit acest lucru dupa Evul Mediu.
Ne mandrim cu societatea noastra tehnologica, dar existau baterii si in Sumeria. Orasele mayase sau egiptene intrec ca populatie, curatenie sau cladiri multe dintre orasele actuale.
Lista ar putea continua, dar sunt extrem de obosit si refuz s-o completez. Ramane totusi intrebarea: Suntem sau nu intr-o perioada nefasta a omenirii?
Voi face un sondaj si ramane pentru o saptamana. Cred ca v-ati dat seama ca nu sunt impartial, deci nu ma criticati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine, bine...ai ceva de spus!