sâmbătă, 6 iulie 2013

5 oameni ce au trait in aeroport

Situatia lui Edward Snowden (blocat pe un aeroport timp de 13 zile), omul ce a divulgat cele mai intunecate secrete ale S.U.A. m-a dus cu gandul la filmul "Terminalulu" cu Tom Hanks. Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca filmul este bazat pe o poveste adevarata si ca au mai existat astfel de oameni blocati in aeroporturi.

  • Mehran Karimi Nasseri - Dupa cum spuneam si mai sus, filmul in care Tom Hanks joaca, are la baza o poveste adevarata: pe cea a lui Mehran Karimi Nasseri. Acesta a trait peste 18 ani in aeroportul Charles de Gaulle din Paris. Expulzat din Iran dupa ce participase la protestele impotriva regimului, Nasseri a ales ca destinatie Londra, via Paris. Dar documentele sale au fost furate si ca atare i-a fost refuzata intrarea in Regatul Unit, ca apoi sa fie trimis inapoi in Franta. A incercat sa obtina azil, dar i-a fost respins, motiv pentru care starea sa legala a devenit una incerta. Fara documente nu a putut obtine azil si a ramas in aeroport pentru 18 ani. A scris, a citit si a dormit in aeroport. In 2006 a fost internat intr-un spital datorita starii precare de sanatate. Astazi traieste intr-un azil pentru persoanele fara adapost.

  • Zahra Kamalfar - Pentru 10 luni, Zahra a trait pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova impreuna cu cei doi copii ai sai. Femeia a fost arestata impreuna cu sotul ei dupa ce au participat la un miting pentru drepturile omului in Teheran.  In aprilie 2005 autoritatile l-au executat pe sotul ei, iar Zahra si-a luat copii si  a fugit din tara, cu destinatia Canada. Cu ajutorul unor documente falsificate a zburat in Turcia, apoi Rusia urmand sa ia un avion spre Germania si apoi Canada. Falsul a fost descoperit in Germania si a fost trimisa inapoi in Rusia cu ambii copii. Autoritatile ruse au dorit sa ii deporteze pe toti 3 inapoi in Iran, dar Zahra si-a taiat venele in semn de protest. In final, dupa 10 luni, Consulului ONU pe probleme de refugiati i-a aprobat cererea de azil in Canda, unde familia a zburat imediat.

  • Hiroshi Nahar - Domnul din imagine nu are o poveste trista precum cei din cazurile precedente. Pe 2 septembrie 2008 Nahar a ajuns pe aeroportul din Mexico City cu o viza de turist.  Pentru motive pe care nu le-a spus nimanui el a ramas in terminalul 1din aeroportul Benito Juarez pana pe 28 decembrie 2008, cand o femeie numita Oyuki l-a invitat la ea acasa.
  • Feng Zheng - A devenit cunoscut publicului dupa ce China i-a refuzat intrarea in tara, desi era cetatean chinez. Cunoscut drept un activist al drepturilor omului, Zheng a denuntat abuzurile armatei in tara sa. Dupa ce a plecat in Japonia pentru a se trata, el a dorit sa intre in tara natala, dar autoritatile chineze i-au interzis acest lucru, nu o data, ci de 9 ori.  El a ramas 3 luni pe aeroportul Norita din Japonia protestand impotriva tratamentului la care este supus de autoritatile chineze. Intr-un final a reusit sa se intoarca acasa, unde a fost acuzat si arestat la domiciliu.



  •  Heinz Muller - Cetateanul german a zburat la Rio de Janeiro pentru a isi intalni dragostea gasita pe internet. Din pacate femeia nu a aparut si din motive stiute doar de el, Muller a decis sa mai stea inca 13 zile pe aeroport. Dupa cele 13 zile el a fost convins sa paraseasca aeroportul, nu inainte de a fi supus unui control psihologic.





2 comentarii:

Bine, bine...ai ceva de spus!