duminică, 28 iulie 2013

Top 5 cei mai influenti scriitori SF

Sunt un fan infocat al acestui gen literar si pentru ca detin una bucata blog, imi permit sa fiu subiectiv. Asa a aparut ideea unui top 5 in care sa pun scriitorii ce au marcat profund lumea literara si au dus SF-ul la un alt nivel. Enjoy.

  • Chiar daca nu sunteti fani ai genului tot ati auzit, sau mai bine, citit "Fahrenheit 451" scrisa de  Ray Bradbury.  El si-a imaginat un viitor distopian in care cartile sunt interzise, iar cele gasite arse. Nuvela este pur si simplu fascinanta, aratand cat de mult conteaza cunoasterea si pana unde merge un sistem totalitar. Dar Bradbury nu s-a oprit aici si a mai scris alte bijuterii precum Cronicile martiene  sau Dandelion Wine ce l-au propulsat in lumea SF-ului. Multe dintre povestirile sale au fost preluat de seriale precum X-Files sau Twilight Zone.

  • Frank Herbert este cunoscut iubitorilor genului datorita seriei Dune.  Povestea se intinde pe o perioada de peste 1000 de ani si atinge subiecte ce erau inaintea vremurilor. Ecologia unei intregi planete, dependenta de o substanta sau puterea umanitatii de a se adapta. Datorita modului sau simplu de a scrie si modului in care puterea, religia si misticul se amesteca Herbert a castigat legiuni de fani, cu mult inainte ca Hollywood-ul si internetul sa promoveze cartea. Din pacate, precum alte multe carti bune, seria Dune este greu de transpus pe micul sau mare ecran. Dar asta nu stirbeste cu nimic influenta pe care autorul a avut-o asupra modului in care judecam un roman SF.

  • Daca nu ati citit nimic scris de H.G. Wells atunci ati trait degeaba.  Masina Timpului, Razboiul lumilor, sau Omul Invizibil sunt opere nu doar pentru lumea SF ci pentru intreaga literatura. Wells are meritul a fi popularizat acest gen in secolul XX fara a folosi cuvinte mari sau un jargon tehnic. A abordat subiecte ce erau in voga atunci dar care au ramas si astazi, fiind preluate de cetatea filmului. Ecranizarile bazate pe cartile sale au avut un succes enorm si l-au readus pe marele scriitor in elita genului. Stiu ca poate ar fi meritat un loc mai sus dar este o alegere subiectiva.
  • Isaac Asimov este unul dintre cei mai prolifici scriitori din intreaga literatura. A scris peste 500 de carti si 90,000 de scrisori si articole. Domeniile au variat de la religie  la literatura clasica . Dar a ramas in istorie ca unul dintre greii SF-ului. Seriile sale precum Robotii sau Fundatia au deschis noi orizonturi in lumea science-fiction. Robotii gandeau, aveau legi fundamentale si convietuiau cu oamenii. Oamenii la randul lor cucerisera spatiul si evoluau spre altceva. Extraordinar a fost legatura intre cele doua serii ale sale, imbinand atat destinul umanitatii cat si al robotilor de-a lungul miilor de ani in intreg spatiul cosmic. Sunt un fan al lui Asimov si a fost destul de greu sa-l pun pe locul 2, dar faptul ca multe dintre cartile sale au un limbaj greoi ce nu este accesibil tuturor m-a facut sa ma decid.

  • Nu cred ca exista un om ce a facut atat de multe pentru genul science-fiction precum Jules Verne. H.G. Wells tocmai se nastea cand el publica primele sale nuvele . Toti am citit 20.000 de leghe sub mari, O calatorie spre centrul Pamantului sau Ocolul Pamantului in 80 de zile. Verne a imbinat ultimele descoperiri tehnologice ale momentului cu imaginatia sa extraordinara, rezultand o lume in care totul este posibil. Submarine propulsate electric, avioane, elicoptere sau chiar vehicule spatiale. Lumea pe care noi o traim astazi era doar la sfarsitul secolului XIX doar in mintea lui Jules Verne. Stilul sau simplu de a scrie, dar si existenta unei morale si un sfarsit fericit a facut ca in ultimii ani Jules Verne sa fie considerat un autor pentru copii. Dar el este un scriitor pentru toate varstele aratand ca omul are un potential enorm, dar de multe ori este nevoie de evenimente extraordinare pentru a-l pune in miscare.










3 comentarii:

  1. BIne.., nu pot sa ma exprim privitor la aceasta clasifica pentru ca nu i-am citit pe primii doi scriitori. Jules Verne a fost primul si cel mai indragit autor SF pe care l-am cunoscut(prin lectura bineinteles :D), dupa care a urmat Asimov (de acord ca este dificil de citit, chiar daca o faci in limba originala...), i-ar dupa acesta, Wells. Aici se limiteaza cunostintele mele privitor la literatura de acest gen. Marturisesc ca imi place, in schimb, foarte mult sa vizionez filmele SF... O seara buna, Ionut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci probabil ati vazut si cateva filme bazate pe cartile celor pe care nu i-ati cititi. Multumesc la fel.:)

      Ștergere

Bine, bine...ai ceva de spus!