miercuri, 7 august 2013

Traditii si glume din filme

Filmele au aparut acum mai bine de 100 de ani si au creat in acest timp numeroase traditii. De la micile glume ale regizorilor pana la indiciile ascunse de oamenii ce se ocupa de decor. Daca sunteti atenti le puteti gasi in mai toate filmele create la Hollywood. Iata cateva dintre acestea:

  • Numarul de telefon cu prefixul 555 este binecunoscut telespectatorilor din intreaga lume. Totul a inceput in anii  60' in Statele Unite, cand studiourile de film au cerut cateva numere de telefon ce pot fi vizibile pe marele si micul ecran. Compania Nationala de Telefonie a creat special numere fictive de telefon ce incepeau cu prefixul 555, cu scopul de a nu deranja abonatii deja existeni. Au fost cateva cazuri in care filmele au preluat numarul de telefon si cativa oameni anagajati de studiori raspundeau la intrebarile fanilor.

  • Roluri cameo sunt cireasa de pe tort pentru fanii inraiti ai unui regizor sau actor. Cameo este scurta aparitie a unui persoane cunoscute intr-un film, piesa de teatru etc. Sunt cunoscute aparitiile regizorului din imaginea de mai sus, Alfred Hitchcock sau ale creatorului de benzi desenate Stan Lee in filmele bazate pe benzile desenate de la Marvel. Un alt regizor cunoscut pentru aparitiile sale este Quentin Tarantino.




  • Regizorul Alan Smithee are foarte multe filme la activ desi el nu exista cu adevarat. El a aparut pe afisul unui film pentru prima oara in 1969 cand  regizorul Robert Toten a fost concediat iar in locul sau a fost angajat  Don Siegel. Pentru ca niciunul dintre regizori nu a vrut sa-si asume meritele pentru film o solutie de compromis a fost aleasa. Asa s-a nascut fictivul Alan Smithee. A fost folosit apoi de toti regizorii ce protestau impotriva implicarii studiourilor sau altor persoane in procesul de filmare si gandire al unui film. Asociatia regizorilor a acceptat aceasta solutie dar a interzis regizorilor sa declare public cauzele ce au dus la aceasta alegere.


   

  • Sunetistii ce lucreaza la filmele de la Hollywood nu inregistreaza fiecare sunet sau efect ce trebuie pus pe coloana sonora a unui film. Ei au colectii de mii de sunete diferite si le refolosesc de la un film la altul. Asa este cazul tipatului Wilhelm pe care il puteti auzi in videoclipul de mai sus. A fost numit asa dupa un personaj dintr-un western de prin 1953. Faima sa a crescut dupa ce  inginerul de sunet Ben Burt l-a folosit in mod repetat in filmele create de Steven Spielberg sau George Lucas. Dupa asta mai toate filmele l-au folosit fie in mod intentionat fie in mod voit cu scopuri comice. 
  • Daca ati fost atenti la filmele pe care le-ati urmarit atunci in mod cert ati observat ca mai toate personajele citesc acelasi ziar. Ziarul a fost folosit in cetatea filmului inca din 1960 cand pentru a nu mai obtine autorizatii de la un ziar real, studiourile au facut un contract cu  Earl Hays Press pentru a le produce ziare false. Astfel de atunci si pana astazi ziarul a ramas neschimbat si ramane citit de sute de actori. 

  • Regizorul John Landis are o traditie destul de comica in filmele sale. Filmul "See you next Wednesday" apare in mai toate filmele sale. Problema este ca acest film nu a existat niciodata. Afise cu filmul, reclame sau chiar cantece despre acest film sunt prezente in filmele regizate de Landis. Si mai amuzant este ca de fiecare data cand este vorba de afise, filmul are cu totul alt subiect. Gluma regizorului a prins la public si a fost preluate si de altii, aparand in jocuri video, cantece sau filme.





P.S. Am un concurs pentru pasionatii de filme. Premiul consta in 3 volume aparute la editura Litera "Filmul. Regizori, genuri, capodopere." Regulile sunt simple:

1. Trebuie sa dai like la pagina blogului.Daca ai dat deja nu mai trebuie sa faci acest pas. Pagina o gasiti AICI.
2. Trebuie sa lasi un comentariu cu filmul sau cartea favorita. Daca ai cont de Google, Wordpress etc, totul este perfect. Daca nu ai, alegi din metodele de autentificare Nume/Adresa URL. Iti scrii numele si la URL scrii adresa profilului de Facebook.

Extragerea castigatorului se va face pe 20 august 2013 cu ajutorul sitelui random.org. Comentariile vor primi un numar de ordine. Primul comentariu este 1, al doilea nr 2 si tot asa. La sfarsitul concursului site-ul alege autormat un numar castigator. Nu se vor accepta comentarii anonime. Se va lua in considerare doar un comentariu/ persoana/profil. Comentariile sau raspunsurile mele nu se vor lua in considerare pentru numarul de ordine.

Bafta!

5 comentarii:

Bine, bine...ai ceva de spus!