vineri, 26 august 2011

Biserica - Relicva vie

   A fost infiintata acum 2000 de ani de un simplu tamplar si vorbele sale impaciuitoare. S-a transformat dintr-o institutie pur spirituala intr-una materiala si a propavaduit noua credinta de-a lungul secolelor. Astazi,  miliarde de oameni  cauta indrumare la ea: Biserica.
    Desi religia ramane vie si nealterata nu acelasi lucru se poate spune despre institutia cu rol de intermediere. Desi influenta sa ramane extraordinar de mare nu a reusit sa faca uitate mutilarile, mortile, Inchizitia,excomunicarile, coruptia sau vinderea izbavirii.
    Fie ea Biserica Catolica sau cea Ortodoxa, s-a vazut ca niciuna nu a reusit sa indeplineasca rolul de indrumator al credintei. Coruptia, rapacitatea sau vinderea penitentelor au schimbat fata Bisericii si au facut-o vulnerabila in fata credinciosilor. Simpla sa incapatanare de a acepta progresul a tinut Europa intr-un Ev Mediu primitiv ce vana vrajitoare si credea ca Pamantul este plat. De abia in zilele noastre Galileo Galilei si Copernic au primit iertare pentru ca au spus adevarul legat de sistemul nostru solar.
   O iertare venita mult prea tarziu ce arata ca in continuare Biserica nu accepta ca cineva sa-i spuna ca greseste.
     Biserica si-a folosit influenta pentru a porni razboaie si nu pentru a le opri desi chiar religia ii invata altceva. Cruciadele au dus la macelarirea a sute de mii de oameni, crestini sau musulmani. Efectele acestor actiuni se simt si astazi, dar nimeni nu-si asuma responsabilitatea. Doar 2 Papi au intrat intr-un loc de rugaciune musulman. Atat de toleranta este Biserica.
    Intr-un secol mult prea grabit pentru credinta, Biserica arata din nou ca este incapabila sa se adapateze si sa incerce sa ajunga la oameni.Sistemul pur si simplu antic o impiedica sa faca asta.
     Ramane intrebarea: cum va reusi Biserica sa se reinnoieasca si cum va face uitata imaginea pe care si-a construit-o sute de ani? Va invata ea din greselie trecutului sau le va repeta ?

2 comentarii:

Bine, bine...ai ceva de spus!