luni, 29 august 2011

Top 7 Basmele copilariei

 In topul urmator veti afla ca basmele pe care le-ati cititi cand erati mici nu sunt chiar adevarate. Multe dintre ele au la baza povesti violente si sangeroase ce nu te duc cu gandul la copilarie ci mai degraba la un film horror. Desi in folclorul romanesc multe s-au transmis pastrand elemente sangeroase, unele au fost restilizate pentru a fi compatibile cu spiritul secolului si al copilariei. Enjoy!


  • Fluierul fermecat- In aceasta poveste un sat este infestat de sobolani.  In sat apare un trubadur ce se ofera sa-i scape de sobolani daca ii vor plati o suma mare de bani. Satenii accepta iar trubadurul se foloseste de un fluier fermecat si ineaca toti sobolanii intr-un rau. Intorcandu-se dupa bani descopera ca oamenii nu mai vor sa-l plateasca asa ca decide sa le ia copii. Acum incep diferentele; daca in varianta noua copii sunt ascunsi intr-o pestera si returnati dupa ce trubadurul primeste banii, in variantele populare mai vechi copii sunt atrasi de sunetul fluierului pana la rau unde mor toti.( ma rog, traieste doar unul care nu avea conditie fizica si ramane in urma).

  • Cenusareasa- In  varianta moderna Cenusareasa se marita cu Printul, iar surorile sale cu niste mari baroni de la Curte. Dar multe dintre variantele antice, caci basmul acesta circula de prin secolul I.Hr. sunt mai sangeroase. Pentru ca pantoful de cristal nu se potrivea, cele doua surori isi taie din degete si calcaie.  Printul observa acest lucru cu ajutorul unor porumbei fermecati ce scot ochii celor doua surori vitrege. Astfel Cenusareasa ajunge la palat iar surorile sale ajung sa doua cersetoare oarbe. Revenge is a bitch!






  • Hansel and Gretel- Povestea a doi frati ce se ratacesc in padure si ajung la o casa construita din turta dulce. Aici sunt pusi la ingrasat de o vrajitoare rea ce vrea sa ii manance. Dandu-si seama de asta cei doi o pacalesc pe vrajitoare aruncandu-o in cuptor, castigandu-si libertatea.  Intr-o versiune franceza anterioara, vrajitoarea este inlocuita cu un demon si sotia sa. Acestia construiesc un fierastrau imens ce le va da sangele celor doi copii. Fratii reusesc sa scape dupa ce se prefac ca nu stiu cum sa stea pacalindu-o pe sotia demonului sa stea in locul lor.


  • Scufita Rosie- In versiunea cunoscuta de toti, Scufita Rosie este mancata de Lupul cel rau si salvata de padurar/vanator. Chestia este ca in versiunea originala scrisa de un francez lucrurile stau altfel. Aici Scufita Rosie este o domnisoara de vita nobila ce asculta de instructiunile Lupului pentru a ajunge la casa bunicii. Dupa ce se rataceste , Lupul o mananca. Si cam asta este toata povestea. Nu tu bunicuta, vanator sau final fericit. Morala povestii initiale era sa nu asculti ceea ce spun strainii.




  • Mica sirena- Cu totii am vazut filmul cu Mica Sirena si totul s-a terminat cu bine din ce imi amintesc eu, cel putin. Ariel se casatoreste cu Eric intr-o nunta plina de oameni si sirene. Versiunea originala scrisa de Hans Christian Andersen, sirena il vede pe print casatorindu-se cu altcineva si ..cum sa zic...cam innebuneste. Ii se ofera un cutit cu scopul de a-l omori pe print dar ea prefera sa se sinucida.  Ce copil nu ar  prefera sfarsitul asta....

  • Alba ca Zapada- Aici nu sunt diferente extraordinare dar trebuia sa le spun. In versiunea originala Regina cere vanatorului inima,ficatul si plamanii pentru a-i servi la masa in acea seara, spre deosebire de o "amarata" de inima din versiunea noua. De asemenea Alba ca Zapada se trezeste dupa ce calul Printului se impiedica iar marul ii sare din gat spre deosebire de un simplu sarut. Ce vroia sa faca un print cu un cadavru asta nu prea pot spune. Si inca ceva: Regina este fortata sa danseze pana la moarte incaltata in niste pantofi de fier incins.  

  • Frumoasa din Padurea Adormita- Aici este ceva de necrezut. In versiunea pe care o stim noi Printesa se inteapa intr-un fus de tors si doarme pentru o suta de ani pana cand este trezita de sarutul unui Fat-Frumos. In povestea originala fata doarme datorita unei profetii stravechi ce se implineste cu ajutorul fusului si nu datorita unui blestem. Aici devine ciudata treaba.  Regele( in unele versiuni, chiar tatal fetei)  vazanu-o cat este de frumoasa, o violeaza, desi adormita. Dupa 9 luni ea naste doi copii( tot adormita). Frumoasa fata se trezeste atunci cand unui dintre copii ii suge degetul in care se intepase cu fusul.  Povestea se termina cu ea trezindu-se din somn, mama a doi copii. Morala imi scapa .

2 comentarii:

  1. Celelalte mai sunt cum mai sunt dar varianta Frumoasei din Padurea Adormita este chiar socanta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarat. Si eu am ramas socat de ce am citit.Mi s-a parut extraordinar ca au reusit sa transformea povestea originala in basmul pe care il stim.

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!