vineri, 7 decembrie 2012

Imagini celebre din al II lea Razboi Mondial

Ultima poza din postarea trecuta, m-a facut sa caut imagini cunoscute din al Doilea Razboi Mondial si sa scriu si povestea lor. Enjoy!


  • Aleksey Gordeyevich Yeremenko - Este numele soldatului din poza si implicit al pozei. Tanarul Aleksey era un ofiter politic in armata sovietica,regimentul 220 Infanterie si tocmai le semnala soldatilor sa inainteze. Pe data de 12 iulie 1942 comandantul regimentului a murit in lupta, asa ca Aleksey a preluat conducerea si a cerut un atac asupra inamicului. La cateva momente dupa ce poza a fost facuta, Yeremenko a murit impuscat.




Ultimul evreu din Vinnitsa - Fotografia a fost gasita in albumul unui soldat german ce a fost martor la exterminarea evreilor din orasul ucrainian Vinnitsa. Toti cei 28000 de evrei au fost stransi la marginea orasului, pusi sa se dezbrace si sa-si lase toate proprietatile in grija statului. Apoi erau impuscati de soldati si aruncati intr-o groapa comunca. Alti evrei erau obligati sa puna un strat de pamant peste ei, iar acestia erau la randul lor impuscati.
In urma unei astfel de executii Himmler a decis sa foloseasca o metoda mai "umana" de executie, caci distrugea moralul trupelor.










Gerald Paul Thursby si Douglas Lightheart - Desi luptele din Okinawa si Iwo Jima au fost mai mediatizate, toata campania din Pacific a fost una sangeroasa. Imaginea din stanga prezinta doi soldati americani (US Marines) pe insula Peleliu in timp ce se odihnesc dupa o lupta incarancenata cu japonezii. In spatele lor se poate vedea ce a mai ramas dintr-o jungla densa, datorita bombardamentului intens. Japonezii au luptat pana la ultimul glont, recurgand la faimoasele sarje tipand "Banzai", cu baionetele scoase cand nu au mai avut munitie.

Thomas J.Murray - Tanarul si-a adus contributia la razboi devenind fata unui afis ce incuraja sistemul de ratii adoptat de americani pe parcursul razboiului. Mesajul era simplu "Descurca-te cu mai putin, ca ei (soldatii) sa aiba destul" . Posterul a fost foarte bine primit de publicul ce se simtea bine stiind ca isi ajuta astfel sotii, copii sau rudele plecate in razboi. Imaginea a fost folosita si pe internet, mesajul fiind schimbat cu "How About a nice cup of shut the fuck up"! pentru a se adresa trolilor ce vorbeau pentru a inflama spiritele.











Wallace C. Strobel - Cei pasionati de istorie l-au recunoscut pe generalul suprem al fortelor aliate, Dwight D. Eisenhower. Soldatul din fata lui a dat numele pozei, si facea parte dintr-o divizie de parasutisti ce urma sa fie infiltrata in spatele liniilor inamice cu o zi inaintea zilei Z. Stroebl si-a adus aminte de ziua in care l-a intalnit pe " Ike": "Eram dati pe fata cu carbune si culori de camuflaj si faceam ultimele pregatiri. Din senin a aparut generalul si a venit direct spre mine daca sunt pregatit si din ce stat sunt. I-am spus ca sunt din Michigan si ca toti suntem pregatiti." Desi venise sa-i incurajeze pe soldati, generalul a ajuns sa fie el incurajat de trupele curajoase, plecand mai calm decat a venit. (Se stie ca Eisenhower avea un discurs pregatit in care isi asuma intreaga responsabilitate, daca operatiunile din ziua Z erau un esec)



Leonard Siffleet - Tanarul facea parte din armata australiana stationata in Noua Guinee. Era radio-telegrafist si trebuie sa transmita miscarile trupelor japoneze. Dupa ce a fost capturat, a fost interogat timp de doua saptamani, iar apoi pe 24 Octombrie 1943, din ordinul Vice-Amiralului Michiaki Lamada a fost executat prin decapitare. Poza a ajuns in mainile americanilor in 1944, gasita in buzunarul unui ofiter japonez impuscat. Desi se stia ca japonezii isi decapiteaza inamicii, poza este una dintre putinele dovezi.

2 comentarii:

  1. Hm...exceptional cupaj....felicitari.Mai dau pe-aici,sau,cum zicea unu' destept ,,I shall return'.Multam.

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!