miercuri, 5 decembrie 2012

Povestea celor mai cunoscute imagini

Sunt cateva imagini ce au devenit cunoscute de generatii intregi. Nu doar pentru ce arata ci pentru ceea ce au ajuns sa reprezinte. Enjoy!


  • Imaginea de mai sus a fost facuta de curajosul fotograf Charles Ebbet in 1932 si prezinta 11 muncitori ce isi servesc pranzul pe grinda de fier, de la etajul 69 al cladirii GE Building. Desi s-a speculat ca fotografia ar fi fost modificata, este una extrem de reala. Imaginea arata cat de putin conta viata unui muncitor ce nu avea asigurare medicala sau dreptul la siguranta. In acelasi timp arata perioada de glorie a zgarie norilor din Statele Unite. Acelasi fotograf a mai facut o alta poza in care aceiasi muncitori dorm pe o grinda. Poza aici.

  • Posterul a fost creat de artistul grafic J. Howard Miller in 1941. El a fost folosit de guvernul american si a devenit un simbol pentru femeile ce munceau in timpul razboiului in fabricile de munitie. Muza lui Miller poarta numele de Geraldine Doyle, ironia sortii facand ca aceasta sa lucreze doar 2 saptamani in fabrica, renuntand pentru ca ii era frica ca se va accidenta. Posterul a devenit iarasi in atentia publicului larg in anii 70 si 80 cand a fost folosit de femeile ce doreau egalitate la locul de munca.
  • Faimoasa imagine poarta simplul nume "Tennis Girl". A fost facuta de fotograful Martin Elliot in 1976, iar fata din fotografie era prietena sa de atunci, Fiona Butler. Posterul s-a vandut in peste 2 milioane de exemplare, iar Fiona a fost postata pe peretii fiecarui tanar. Elliot a vandut drepturile imaginii, dar a pastra copyright-ul castigand peste 250.000 de lire sterline, in timp ce fata nu a primit niciun ban. Ea are acum 58 de ani, este mama a 3 copii si nu regreta ca a pozat, chiar daca nu a primit bani.
  • Cine nu cunoaste faimoasa poza cu Albert Einstein? Ei bine anul era 1951, iar autorul Arthur Sasse. Dupa o petrecere ce sarbatorea cea de-a 72 -a aniversare a lui Einstein, fotografii doreau o poza cu marele geniu. Acesta obosit de zambit toata ziua a refuzat si a incercat sa se indeparteze de fotografi. Exasperat de insistentele acestor, Einstein a scos limba la ei. Fotografia a devenit celebra imediat si chiar si cel din poza a facut haz de poza rezultata. El a modificat-o astfel incat doar el sa apara in poza si a folosit-o apoi pe felicitarile ce le trimitea prietenilor. Imaginea orginala aici.
  • Ironia sortii face ca un anti-capitalist convins sa devina un simbol al capitalismului. Poza in care apare Ernesto "Che" Guevara a fost facuta in Cuba, pe data de 5 Martie 1960 de Alberto Korda. Ea a fost stilizata in doua culori de artistul in 1968 de irlandezul Jim Fitzpatrick pentru a fi folosita de grupuri revolutionare din intreaga lume.
  • Victory Day - Poza a fost facuta de Alfred Eisenstaedt in piata Times Square in ziua in care s-a anuntat ca Japonia a capitulat, 14 August 1945. Poza arata un eveniment spontan, cei doi protagonisti necunoscandu-se. Dupa multe cautari s-a aratat ca femeia din imagine, o sora medicala la acea vreme,  era Edith Shain. Cat despre marinar, mai multi barbati au declarat ca ei sunt in imagine, dar doar unul a trecut 5 teste poligraf: Glen McDuffie.






6 comentarii:

Bine, bine...ai ceva de spus!