marți, 8 ianuarie 2013

Top 5 ucigasi

Viata este considerata cel mai mare mister al universului. Acest miracol ne este aratat zi de zi si tot nu reusim sa-l apreciem la adevarata valoare. Exista insa si reversul: moartea. Asa ca am decis sa scriu despre cei mai mari ucigasi de pe aceasta planeta. Nu vorbesc doar despre un om ci si despre o idee sau o catastrofa natural. 

  • Cel mai letal soldat - Exista multi soldati ce se lauda cu oameni omorati in timpul razboiului, dar Simo Hayha este de departe cel mai prolific. Considerat de foarte multi oameni cel mai bun lunetist al tuturor timpurilor, Hayaha are la activ 505 de oameni ucisi cu pusca si 200 cu mitraliera. Suma totala ar putea fi mult mai mare, dar nu sunt luate in considerare decat mortile ce au confirmare. Tineti cont ca acest numar a fost atins in scurtul razboi dintre URSS si Finlanda, cu o pusca fara luneta, la temperaturi ce atingeau chiar si -40 de grade.

  • Cea mai mortala boala - "Onoarea" ii revine variolei, sau varsatului cum ii se spune polular. Cea mai veche tulpina gasita de medici a fost gasita pe o mumie egipteana din anul 1157 i.Hr. Numai in secolul 20 se estimeaza ca aceasta boala a ucis intre 300 si 500 de milioane de oameni. Desi rata de mortalitate este de 30-35 %, faptul ca este contagios si pregatirea slaba a medicilor de atunci a dus la un impact puternic asupra intregii lumi. Astazi variola este eradicata si ramane singura boala ce a fost eliminata datorita stiintei medicale.


  • Cea mai periculoasa idee - Stiu ca religia nu este o idee, dar mai bine nu pot da o definitie. Poate parea ciudat, tinand cont ca majoritatea religiilor propavaduiesc pacea si armonia. Insa pot spune cu certitudine ca religia a creat mai multe morti decat orice alta idee. De la cruciadele crestine, la jihadurile islamice sau ritualurile hindusilor toate au in comun ceva: milioane de morti. Este greu de contabilizat numarul total, dar direct sau indirect religia este marele motor din spatele celor mai violente conflicte.


  • Cel mai mortal obicei - Fumatul este pe locul 2 atunci cand vine vorba despre cauza mortilor la nivel global. 10% dintre mortile de pe mapamond sunt cauzate de fumat, mai precis 5 milioane de morti anual. Daca la inceput era chiar recomandat de doctori sa fumezi, cu timpul s-au descoperit miile de substante nocive din tigari. Din pacate, problema este ca aceste morti sunt intr-o mare parte voluntare. Lumea stie efectele, bolile si statisticile dar prefera sa nu renunte la aces viciu.


  • Cel mai mortal om - Simo Hayma este un amator pe langa Iosif Stalin. Conducatorul  marcant al Uniunii Sovietice este considerat vinovat de moartea a 15 pana la 60 de milioane de oameni. Statistica nu este ceva cert, atunci cand regimul stergea din istorie o persoana fara niciun motiv.  Deportarile sale avea o rata a mortalitatii de 25 %, industrializarea din 1932-1933 a dus la alte milioane de oameni morti din cauza foametei. Sa nu uitam gulagurile, exterminarea minoritatilor, a locuitorilor din teritoriile ocupate sau foametea din Ucraina. Statistica nu pune la socoteala mortile soldatilor din cel De-al Doilea Razboi Mondial.


BONUS 


Cel mai mare ucigas - Nu este o persoana ci un concept:timpul. Nici pana astazi nu este inteles de oamenii de stiinta, dar isi face simtita prezenta mereu. Placid si tacut nu iarta pe nimeni si nimic. Intreaga istorie a omului este aproape o clipa la o scara cosmica. Apoi trebuie sa tinem minte ca intreg universul este sclavul timpului si se supune legilor sale implacabile.




2 comentarii:

  1. din cite stiu eu MAO este catalogat cu mai multe morti in spate ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit pe mai multe siteuri de Mao si cifra se situeaza intre 45-70 de milioane de morti. Dar l-am ales pe Stalin pentru ca in cazul sau exista mai multe surse credibile, independente ce au luat in considerare si perioada de dupa 1945. Statistica lui Mao in schimb este data de guvernul chinez actual si cateva surse rusesti. Pana la urma diferenta este mica si alegerea una personala, in acest caz

      Ștergere

Bine, bine...ai ceva de spus!