miercuri, 6 februarie 2013

10 poze istorice

O imagine face 1000 de cuvinte spune o veche zicala. Impactul este cu atat mai puternic atunci cand imaginea infatiseaza un eveniment cu adevarat important. Mai jos veti gasi 10 imagini ce au schimbat lumea intr-un fel sau altul. Enjoy!

  • Cea mai veche fotografie (1826) - Desi se crede ca au mai existat alte imagini mai vechi aceasta este singura ce s-a pastrat pana in zilele noastre. A fost facuta in 1826 de Nicephore Niepce si se numeste "Vedere de la fereastra in Le Gras". Fotograful a avut nevoie de 8 ore pentru ca imaginea sa se imprime pe placa fotografica.

  • Copii la munca (1910) - In engleza fotografia poarta numele de "Breaker Boys". Acesti copii erau folositi in industria miniera pentru a separa carbunele de ardezie sau sist. Facuta de fotograful Lewis W. Hine, fotografia a adus in atentia publicului conditiile la care erau supusi copii si intr-un final, a facut ilegala angajarea lor pana la o anumita varsta.
  • Linsarea negrilor (1930)- Fotografia a fost facuta de Lawrence Beitler si arata 2 tineri, afro-americani spanzurati dupa ce au fost acuzati de violul unei fete albe. Termenul de linsaj vine de la un judecator american, Charles Lynch ce facea ca procesele negrilor sa fie scurte si mai mereu, in defavoarea acuzatilor. Cu timpul aceste procese nici nu mai aveau loc si presupusii vinovati erau spanzurati de membrii furiosi ai comunitatii. La scurt timp dupa ce aceasta imagine a fost facuta, s-a dovedit ca fata a mintit pentru ca a acceptat sa se culce cu un alt barbat.




  • Mama pe drumuri (1936) - Aceasta fotografie iconica pentru perioada de dupa Marele Crah din 1929 , a fost facuta de Dorothea Lange. Femeia din imagine este Florence Owens Thompsons si tocmai si-a vandut cortul in care locuia pentru a face rost de mancare pentru copii sai.
  • Hitler in Paris (1940) - Poza simbol pentru nazisti a fost facuta de catre departamentul de propaganda al Celui De-al Treilea Reich. Imaginea il infatiseaza pe Hitler si arhitectul sau Albert Speer in data de 23 iunie 1940.  Franta era cucerita si Furherul era stapan pe fortareata Europa, Anglia fiind ultimul bastion al democratiei. Interesant este ca pentru a-l impiedica pe Hitler sa urce in Turnul Eiffel, Rezistenta Franceza a taiat cablurile lifturilor, stiind ca acesta nu va urca peste 1000 de scari.
  • Steagul URSS pe Reichstag (1945)- Daca imaginea anterioara arata triumful lui Hitler, atunci aceasta arata infrangerea totala a Germaniei. Fotografia ce ii infatiseaza pe Raqymzhan Qoshqarbaev si Georgij Bulatov ridicand steagul sovietic pe principala cladire din Berlin, a fost facuta de fotograful Yevgeny Khaldei. Imaginea a fost folosita in scopuri propagandistice de Armata Rosie, dar si de care Vest, pentru a arata puterea cooperararii.
  • Piata Tiananmen(1989) - Imaginea aceasta a devenit cunoscuta pe intregul mapamond si a ajuns sa semnifice puterea individului. Un singur om oprind o coloana de tancuri pregatita sa imprastie manifestantii. Nu se stie nici cine este omul din imagine nici cine a facut poza.

  • Phan Thị Kim Phú (1972) - Devenita simbol, imaginea arata o tanara de 9 ani ce fuge, dupa ce casa ei a fost lovita de o bomba cu napalm, ranind-o grav pe spate. A devenit fata razboiului din Vietnam si simbolul pacifistilor de pe intreg mapamondul. Viata ei a devenit un calvar dupa ce comunistii au ajuns la putere si au folosit-o ca material propagandistic impotriva Vestului corupt. Imaginea a fost facuta de fotogragul Huynh Cong Ut.


  • Corpul lui " Che" Guevarra ( 1972) - Aceasta imagine a fost facuta de Armata Boliviana pentru a demonstra ca celebrul revolutionar a fost omorat cu adevarat. Cunoscut drept mana dreapta a lui Fidel Castro in timpul revolutiei din Cuba, Che a incercat sa instaleze socialismul in mai multe tari sud-americane si chiar africane. Idealismul sau insa, i-a facut multi dusmani, printre care si CIA ce au pus o recompensa pe capul sau, cerand apoi ca dovada mainile sale pentru a verfica moartea.
  • Urma de pe Luna( 1969) - Pe 20 iulie 1969 Neil Armstrong a devenit primul om ce pasea pe Luna. Fotografia ce ii arata urma pe solul selenar a devenit celebra aratand capacitatea omului de a ajunge la stele cu ajutorul tehnologiei, inteligentei si curajului. Fotografia a fost facuta de Buzz Aldrin, iar urma are toate sansele de a fi ramas si astazi acolo. (Luna nu are o atmosfera, deci nici vant ce are putea sterge urma)








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!